ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θέατρο Τέχνης: Το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής για τη σεζόν 2022 - 2023

Θέατρο Τέχνης: Το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής για τη σεζόν 2022 - 2023
Θέατρο Τέχνης

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος της σεζόν 2022-23, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν που φέτος γιορτάζει 80 χρόνια λειτουργίας, ξεκινά την ηλεκτρονική προπώληση των παραστάσεων της Παιδικής και της Εφηβικής σκηνής, προσφέροντας εισιτήρια σε μειωμένη τιμή μέχρι τις ημερομηνίες έναρξης των παραστάσεων.

Φέτος το θέατρο προτείνει τρεις διαφορετικές προτάσεις με ελληνικά έργα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά αλλά και εφήβους, που έχουν σχεδιαστεί για να παίζονται τόσο στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης όσο και σε σχολεία ή ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους.

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα) παρουσιάζει από 23 Οκτωβρίου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε μια ευφάνταστη διασκευή-σκηνοθεσία για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, από τον συνεργάτη του Θεάτρου Τέχνης Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων-συμβόλων, η παράσταση επιχειρεί να μυήσει τα παιδιά στις σημαντικότερες έννοιες και αξίες της ζωής. Η ομορφιά της ελευθερίας, η δύναμη της ομαδικότητας, της ομόνοιας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο και τη φύση αναδεικνύονται με γέλιο, κέφι, φαντασία, χορό και τραγούδια, σε ζωντανή μουσική Νίκου Κυπουργού και στίχους Βασίλη Μαυρογεωργίου.

«Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα»

Επίσης, το μιούζικαλ τσέπης «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» σε νέα θεατρική διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν 'Αντερσεν για παιδιά από 3+ ετών, που σχεδιάστηκε για να παίζεται σε σχολεία αλλά και σε κάθε είδους χώρους εκδηλώσεων, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά από την Παιδική Σκηνή, μόνο για οργανωμένες παραστάσεις.

Το έργο, που μιλά για τη ματαιότητα της αυταρέσκειας, για την κολακεία και το ψέμα, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ευστρατίου και διασκευή Εύας Στυλάντερ.

«Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου»

H Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5) παρουσιάζει από 29 Οκτωβρίου «Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου»- μια πρωτότυπη παράσταση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια για παιδιά και εφήβους από 11+ ετών. Η παράσταση, με αφορμή το γνωστό δημοτικό τραγούδι (που συμπεριλαμβάνεται στην ύλη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου) έχει στόχο να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην απαράμιλλη ομορφιά της δημοτικής ποίησης πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις και την έμφυλη βία.

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στο πλαίσιο της διοργάνωσης του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» σε δραματουργία-σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

Η νέα εκδοχή για παιδιά-εφήβους (από 11 ετών) παρουσιάζεται σε δραματουργική-σκηνοθετική προσαρμογή και ερμηνεία της Αμαλίας Τσεκούρα και του Κωνσταντίνου Ευστρατίου. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο απόγευμα στο Υπόγειο και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται σε χώρους σχολείων.

Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους εφήβους πάνω στην ιστορία και την επιρροή της δημοτικής ποίησης, την κοινωνία όπως αποτυπώνεται στα δημοτικά τραγούδια, τα ήθη, τα έθιμα, τη θέση της γυναίκας και του άντρα, τα πρότυπα και τις προκαταλήψεις στην κοινωνία του χτες και του σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ