ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στάνκογλου - Λαζαρίδου στον «Ζορμπά» του Κακλέα - Στο θέατρο του «Ελληνικού Κόσμου»

Στάνκογλου - Λαζαρίδου στον «Ζορμπά» του Κακλέα - Στο θέατρο του «Ελληνικού Κόσμου»

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος».

Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές, στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

«Το έργο μας και το έργο του Ζορμπά, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο. Έχει να κάνει με μία συνάντηση, του Νίκου, του συγγραφέα και αφηγητή με τον Ζορμπά. Αυτή η συνάντηση καθορίζει την ελληνική ταυτότητα. Είναι μια κλασική περίπτωση ακαδημαϊκής μυθιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από όλα αυτά έχουμε τον Πενθέα και τον Διόνυσο, έχουμε τον Φάουστ και τον Μεφιστοφελή και, τώρα, έχουμε τον Ζορμπά και τον συγγραφέα», δήλωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία όλου του θιάσου και των καλλιτεχνικών συντελεστών της παράστασης.

«Ήταν μεγάλη μου τιμή να ξαναβουτήξω σε αυτό το έργο, δεν θα το έκανα αν δεν είχα μαζί μου τον Γιάννη Κακλέα που είναι ο πιο Ζορμπάς-σκηνοθέτης που έχουμε στο θέατρο. Είναι μια διασκευή που θέτει τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο και ανοίγει μία συζήτηση η οποία πάει πολύ βαθειά», ανέφερε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

«Όταν μου είπε ο Γιάννης ο Κακλέας ότι θέλει να ανεβάσει τον Αλέξη Ζορμπά, δεν το πολυσκέφτηκα. Λειτούργησα σαν Ζορμπάς και είπα κατευθείαν «ναι». Είναι σύμβολο ο Αλέξης Ζορμπάς που προτείνει κάτι που στις εποχές μας λείπει», σημείωσε ο Γιάννης Στάνκογλου.

«Όταν είχα δει την ταινία του Κακογιάννη με είχε συγκινήσει πολύ ο ρόλος της Μαντάμ Ορτάνς. Έτσι, όπως τη νιώθω, είναι ένα μαύρο πρόβατο, μία ξένη μέσα σε μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία. Ένα πρόσωπο σπαρακτικό και κωμικό ταυτόχρονα. Έχουμε επιλέξει να τη δούμε όχι μέσα από αυτό το βλέμμα, που θα ήταν αρκετά μισογυνικό, αλλά μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου στις μέρες μας.», τόνισε η Όλια Λαζαρίδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ