ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης στην Αθήνα, με την παράσταση «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά»

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης στην Αθήνα, με την παράσταση «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά»

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης περιοδεύει στην Ελλάδα αυτό το διάστημα, με τις παραστάσεις του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά».

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, το οποίο γράφτηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και αναδεικνύει μεταξύ άλλων τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας.

Παρουσιάστηκε ήδη οκτώ φορές στην Ελβετία (Γενεύη, Λωζάννη, Φριβούργο), ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε την περιοδεία του την 1η Οκτωβρίου από την Κέρκυρα, γενέτειρα του Καποδίστρια, συνέχισε στην Πάτρα (2-3/10) και ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεων του σήμερα 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.

Συγγραφέας και σκηνοθέτις του ιστορικού έργου είναι η Ιωάννα Παπανδροπούλου Berthoud, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της συγγραφέως, η οποία είναι από πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, ήταν να «αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, καθώς και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους».

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές, το έργο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας και δραματουργικής επεξεργασίας πάνω σε ιστορικές πηγές: επιστολές, αυτοβιογραφίες, ποιητικά εμβόλιμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, αυθεντικές συζητήσεις του Καποδίστρια με προσωπικότητες όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α', η πριγκίπισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Μέττερνιχ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, κ ά.

Είκοσι ηθοποιοί, Έλληνες και Ελβετοί, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών κι επαγγελμάτων, αναβιώνουν τις διεθνείς συναναστροφές και την πολύπλευρη προσωπικότητα του Καποδίστρια, από το 1811 όπου, απλός ακόλουθος της ρωσικής Πρεσβείας στη Βιέννη, εκθέτει τις εθνικές του ανησυχίες και βλέψεις στον 'Ανθιμο Γαζή, Αρχιμανδρίτη της ελληνικής παροικίας στη Βιέννη, μέχρι την αφήγηση της τραγικής δολοφονίας του το 1831: συνολικά 20 χρόνια αέναου αγώνα του Μεγάλου Κερκυραίου. Τον ρόλο του Καποδίστρια υποδύεται ο Δημήτρης Δημητριάδης, αρχιτέκτων στην πόλη της Γενεύης και πρόεδρος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, με πολυετή θεατρική εμπειρία.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» έχει επιπλέον και μια παιδαγωγική διάσταση, μέσα από την ψυχαγωγία αλλά και τον αναστοχασμό, τον οποίο φιλοδοξεί να προκαλέσει στους θεατές του:

«Πέρα από την ιστορική του διάσταση και μακριά από κάθε πρόθεση φαντασιακής μυθοπλασίας, αν το έργο συγκινεί, είναι γιατί είναι όντως συγκλονιστική αυτή η μοναδική και συχνά μοναχική πορεία ενός ανθρώπου με το πρώιμο όραμα δημιουργίας, εκ του μηδενός, κράτους για την πατρίδα του».

28 χρόνια Θέατρο Ελλήνων Γενεύης

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης συμπληρώνει φέτος 28 χρόνια από την ίδρυσή του. Ιδρύθηκε το 1994 από τον επαγγελματία ηθοποιό, μαθητή του Κάρολου Κουν, Γιώργο Σταγκάκη, ο οποίος επί σειρά ετών δίδαξε, εμψύχωσε την ομάδα και σκηνοθέτησε τα περισσότερα έργα. Μέχρι σήμερα, ο θίασος έχει στο ενεργητικό του πέντε τραγωδίες, επτά θεατρικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ έχει φιλοξενήσει εννέα ποιητικές μουσικο-θεατρικές βραδιές.

Μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες της ομάδας, προβάλλεται η ελληνική γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία και κυρίως η ελληνική θεατρική παράδοση.

Mέχρι πρόσφατα όλοι οι ηθοποιοί του θεάτρου ήταν Έλληνες με μία ή δύο εξαιρέσεις Ελβετών με καταπληκτική γνώση της γλώσσας μας. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν αρκετοί μη ελληνόφωνοι ή λίγο ελληνόφωνοι καθώς το έργο, για να αγγίξει το ελβετικό κοινό είναι λίγο περισσότερο από το ήμισυ στα γαλλικά, το υπόλοιπο στα ελληνικά, με υπέρτιτλους στην γλώσσας που δεν ομιλείται στην σκηνή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ