ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής»: Η οικογένεια που οραματίστηκε την ελληνική σαμπάνια

«Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής»: Η οικογένεια που οραματίστηκε την ελληνική σαμπάνια

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει κύκλο προβολών με τίτλο «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά το κοινό του», στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.

Μια φορά το μήνα, από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής παρουσία των δημιουργών ή και άλλων συντελεστών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και ώρα 18:30, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής» (Ελλάδα, 2022, Διάρκεια: 79'), σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου.

Στην ταινία, που περιέχει σπάνια φιλμ αρχείου και αναπαραστάσεις, πρωταγωνιστούν τα μέλη της οικογένειας Παπανικολάου, ιδιοκτήτες ενός επιτυχημένου οινοποιείου στην Τεγέα Αρκαδίας.

Mία οικογένεια που πέτυχε από το 1885 έως το 1935 να παράγουν σαμπάνια εκλεκτής ποιότητας, να κερδίσουν χρυσά βραβεία στις Παγκόσμιες Εκθέσεις της εποχής και να καταγράψουν στο Παγκόσμιο Οινολογικό Λεξικό του Μπορντό την Τεγέα ως τον «τόπο παραγωγής αφρώδους οίνου εφάμιλλου των γαλλικών».

Oνειρεύονται να μεταμορφώσουν την Αρκαδία στη Καμπανία της Ανατολής. Το όραμά τους βασιζόταν στην απόλυτη ομοιότητα της επαρχίας της Γαλλίας, Καμπανία, με το οροπέδιο της Μαντινείας, σε ότι αφορά στη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, το υψόμετρο, αλλά και την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι.

Η απληστία, οι οικογενειακές συγκρούσεις αλλά και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα τους οδηγήσουν σε ένα τραγικό τέλος.

Info

Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σοφία Σειρλή, Οδυσσέας Σταμούλης

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Τραγούδι: Μάριος Φραγκούλης

Παραγωγή: Arcadian Screenings

Συμπαραγωγοί: EΡT, StoryDoc

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας Κώστας Σπυρόπουλος, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλέφωνο 210 3418051

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος

Τ: 210 3418051 | www.piop.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ