ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Μουσείο Uffizi μήνυσε το γαλλικό οίκο μόδας Jean Paul Gaultier

To Μουσείο Uffizi μήνυσε το γαλλικό οίκο μόδας Jean Paul Gaultier
Η μήνυση αφορά σε «μη αδειοδοτημένη χρήση» του έργου του Μποτιτσέλι «The Birth of Venus» (Η Γέννηση της Αφροδίτης) του διάσημου αριστουργήματος της Αναγέννησης. ΑP Photo

To Μουσείο Uffizi στη Φλωρεντία ανακοίνωσε ότι μήνυσε το γαλλικό οίκο μόδας Jean Paul Gaultier για «μη αδειοδοτημένη χρήση» του έργου του Μποτιτσέλι «The Birth of Venus» (Η Γέννηση της Αφροδίτης) του διάσημου αριστουργήματος της Αναγέννησης.

Ζωγραφισμένο από τον Σάντρο Μποτιτσέλι στα μέσα της δεκαετίας του 1480, απεικονίζει τη γυμνή θεά Αφροδίτη να στέκεται πάνω σε ένα γιγάντιο όστρακο.

Ο οίκος Gaultier χρησιμοποίησε την εικόνα «σε πολλά ρούχα, φωτογραφίες των οποίων δημοσίευσε στον ιστότοπό του και στα κοινωνικά δίκτυα» ανέφερε το ιταλικό Μουσείο.

Επισύναψε στιγμιότυπα οθόνης στα οποία φαίνεται ένα μοντέλο να φορά ένα παντελόνι με τμήμα του πίνακα της Αφροδίτης τυπωμένο στο πίσω μέρος.

https://www.instagram.com/p/CcU8d43o-NV

Ο οίκος Gaultier χρησιμοποίησε τον πίνακα «χωρίς άδεια» και δεν πληρώνει για τα δικαιώματα, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Μουσείου προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν αποζημίωση. Επιστολή που στάλθηκε στον οίκο μόδας τον Απρίλιο αγνοήθηκε, πρόσθεσαν.

Ορισμένα Μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη και του Rijksmuseum του Άμστερνταμ, διαθέτουν πολλά από τα έργα τους δημόσια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπόκεινται πλέον σε πνευματικά δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ