ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία η πρώτη έκδοση του «Κεφαλαίου» του Μαρξ με την υπογραφή του

Σε δημοπρασία η πρώτη έκδοση του «Κεφαλαίου» του Μαρξ με την υπογραφή του
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ HARALD TITTEL

To «Κεφάλαιο» (Das Kapital) του Καρλ Μαρξ έχει ως τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία του από τον οίκο "Bonhams", μόνο για τον πρώτο τόμο, τις 120.000 βρετανικές λίρες (περισσότερα από 154.000 ευρώ). 

Μόλις δύο βιβλία του συγγραφέα έχουν βγει σε δημοπρασία τα τελευταία 140 χρόνια ενώ το συγκεκριμένο αντίτυπο ανήκε στον Γιόχαν Γκέοργκ Εκάριους.

Ο ίδιος ο Μαρξ, είχε χαρακτηρίσει τον Εκάριους ως έναν από τους «παλαιότερους φίλους και οπαδούς του» με τον οποίο επίσης φίλος ήταν ο Φρίντριχ Ένγκελς. Το βιβλίο υπογράφτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1867 και ενώ είχε κυκλοφορήσει μόνο ο πρώτος τόμος του έργου και ο μοναδικός που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του συγγραφέα.

2455

Πηγή: Bonhams

Η φιλία αυτή όμως τελείωσε άδοξα. Ο Εκάριους ήταν ράφτης και μέλος της Λίγκας της Δικαιοσύνης, όπως και ο ίδιος ο Μαρξ, που εξελίχθηκε αργότερα στην Κομμουνιστική Λίγκα.

Ο Εκάριους, που έγινε Γενικός Γραμματέας της Πρώτης Διεθνούς, κατηγορήθηκε πως ήταν έμμισθος πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Το 1872 παραιτήθηκε από τη Διεθνή αν και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του εργατικού κινήματος. Οι σχέσεις του βέβαια με τον Μαρξ και τον Έγκελς δεν αποκαταστάθηκαν.

Το βιβλίο έμεινε πάντως στην οικογένεια του Εκάριους και μέσα σε αυτό βρέθηκε και το εισιτήριο εισόδου στο αναγνωστήριο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Πληροφορίες από τις βιογραφίες του Μαρξ αναφέρουν πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Έγκελς είχαν γνωριστεί με τον Εκάριους το 1847 στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της του δεύτερου συνεδρίου της Λίγκας της Δικαιοσύνης και ήδη από τότε ο Έγκελς γκρίνιαζε πως καθυστερεί η συγγραφή του «Κεφαλαίου», όπως αναφέρει ο Guardian.

book

Πηγή: Bonhams

Παρά τις πιέσεις, ο Μαρξ ολοκλήρωσε το έργο του, το οποίο εκδόθηκε μετά από 20 χρόνια. H δημοπρασία θα γίνει στις 15 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ