ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λουί Παστέρ: Έκθεση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Λουί Παστέρ: Έκθεση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
O Λουί Παστέρ (27 Δεκεμβρίου 1822-28 Σεπτεμβρίου 1895) ανέδειξε την ύπαρξη των μικροοργανισμών, που προκαλούν τη διαδικασία της ζύμωσης και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών

Το 2022 εορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, του διάσημου Γάλλου χημικού και βιολόγου που θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας και ο οποίος, μεταξύ άλλων, δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.

Με την ευκαιρία αυτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, διοργανώνει μια έκθεση και δύο διαλέξεις για το ευρύ κοινό με θέμα «Ο Λουί Παστέρ σήμερα».

O Λουί Παστέρ (27 Δεκεμβρίου 1822-28 Σεπτεμβρίου 1895) ανέδειξε την ύπαρξη των μικροοργανισμών, που προκαλούν τη διαδικασία της ζύμωσης και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών. Από ιατρικής άποψης, κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη της ανοσολογίας και της οροθεραπείας, αλλά προκάλεσε επίσης μια πρακτική επανάσταση στην υγιεινή και στη θεραπεία, οδηγώντας σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημόσια υγεία και στη γενικευμένη προφύλαξη από ενδημικές και επιδημικές νόσους.

Η έκθεση «1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο-Μουσείο Παστέρ στο Παρίσι, θα φιλοξενείται:

  • Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2022.
  • Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, από τις 7 Δεκεμβρίου 2022 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2023.
  • Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2023 (θα διοργανώνονται ξεναγήσεις σχολείων).
  • Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στη Λάρισα από τις 10 Μαρτίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ