ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μιούζικαλ «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Ν. Κυπουργού επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Το μιούζικαλ «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Ν. Κυπουργού επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Βάσια Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Ναλμπάντης, Παύλος Πανταζόπουλος Εθνική Λυρική Σκηνή

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία του σε έξι πόλεις της Ελλάδας, το μιούζικαλ «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για να γοητεύσει το κοινό με το χιούμορ, την ποιητική του φλέβα και την ανατρεπτική του διάθεση.

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά» αλλά και αφιερωμένο, απροσδόκητα, στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζον Κέιτζ, το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της μουσικής για παιδιά κάθε ηλικίας και θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 29 Οκτωβρίου έως και τις 13 Νοεμβρίου 2022 για δεκαπέντε μοναδικές παραστάσεις.

Το έργο, σε λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου, παρουσιάζεται στη νέα, ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, γνωστού για μια σειρά από σκηνοθετικές προτάσεις που συγχωνεύουν αξεδιάλυτα το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο, και στελεχώνεται με μια εξαιρετική διανομή λαμπερών λυρικών ερμηνευτών και τη συμμετοχή πενταμελούς μουσικού συνόλου. Η θεματολογία, οι διασκεδαστικές ερμηνείες και η εξαιρετικά άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας ακόμη και στο αμύητο κοινό, σαν παιχνίδι.

«Το "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για παιδιά. Μόνο αφού ολοκληρώθηκε κάποιοι είδαν σε αυτό ότι έχει επιπλέον έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που το κάνει κατάλληλο και για παιδιά. Φάνηκε, λοιπόν, με έναν τρόπο, αυτό που πάντοτε πίστευα: ότι, δηλαδή, ανάμεσα στα έργα για μεγάλους και στα έργα για παιδιά, τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή και ευδιάκριτα», σημειώνει ο διακεκριμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Βάσια Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Ναλμπάντης, Παύλος Πανταζόπουλος.

Το πενταμελές μουσικό σύνολο αποτελείται από τους Ηλία Σκορδίλη (κλαρινέτο), Ιωάννα Γανίτη (τρομπέτα), Ιάκωβο Παυλόπουλο (κρουστά), Θόδωρο Κοτεπάνο (πιάνο), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ