ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Το σποτ της Εύης Καλογεροπούλου για τη μεγάλη γιορτή του σινεμά

63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Το σποτ της Εύης Καλογεροπούλου για τη μεγάλη γιορτή του σινεμά
Θέμις Μπαζάκα και Κατερίνα Nwanze Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην Εύη Καλογηροπούλου, δημιουργό της μικρού μήκους ταινίας «Στο Θρόνο του Ξέρξη», η οποία προβλήθηκε στην Εβδομάδα της Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Canal+, ανέθεσε το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη δημιουργία του φετινού σποτ.

Πέντε γυναίκες στέκονται μπροστά από ένα παλιό και παρατημένο αυτοκίνητο, σχεδόν ακίνητες κι ανέκφραστες. Ακούγεται το τραγούδι «Λαδάδικα», σε μουσική Μάριου Τόκα και στίχους Φίλιππου Γράψα, που ερμήνευσε πρώτος ο Δημήτρης Μητροπάνος, όχι όμως και η φωνή των πέντε γυναικών που το τραγουδάνε.

Συνομιλώντας με τη θεματική «Αναπαράσταση» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το σποτ ανασυστήνει και επαναδιατυπώνει ένα εμβληματικό τραγούδι που έχει συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη, μέσα από μια σύγχρονη ματιά.

Παράλληλα, καταθέτει φόρο τιμής στην αρχοντιά, τη δωρικότητα και την ατμόσφαιρα της πρωτότυπης συγκινητικής ερμηνείας, τονίζοντας παράλληλα τη θηλυκή αύρα και την πολυδιάστατη όψη της Θεσσαλονίκης.

Το τραγούδι διασκεύασε η Kid Moxie, προσαρμόζοντάς το σε γυναικείες φωνές.

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης που εργάζεται στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, στο τμήμα της Κινούμενης Εικόνας.

Είναι Artist in Residency στο Somerset House Studios του Λονδίνου.

Οι δουλειές της εξερευνούν ιδέες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση και τον αποκλεισμό, τη διαπολιτισμική ταυτότητα, τις γυναικείες οντότητες στην αρχαία ελληνική μυθολογία και τα post-apocalyptic περιβάλλοντα.

Στο σποτ εμφανίζονται οι Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Κατερίνα Nwanze, Βαλέρια Χραμπάνη και Πέγκυ Θεοδωρογιάννη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ