ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόλεμος, καπιταλισμός, ελευθερία: Ο Banksy έκανε «κατάληψη» στη Ρώμη

Πόλεμος, καπιταλισμός, ελευθερία: Ο Banksy έκανε «κατάληψη» στη Ρώμη
REUTERS/Tony Gentile

Ακτιβιστής, πολιτικοποιημένος, γνωστός-άγνωστος και αντικείμενο μελέτης για πολλούς κριτικούς και ιστορικούς της σύγχρονης τέχνης στο δρόμο, ο Banksy εκτίθεται στην Αιώνια Πόλη υπενθυμίζοντας τη θεματική του ενάντια στην εξουσία και τα όργανα της.

Eκατόν πενήντα έργα του street artist εκτίθενται στην Ρώμη, στην κεντρική βία Ντελ Κόρσο, μέχρι τις 4 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Τίτλος της; Guerra, capitalismo & libertà (Πόλεμος, καπιταλισμός & ελευθερία) με όλα τα έργα να προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές.

Πίνακες, γλυπτά, λιθογραφίες και σπάνια αντικείμενα ο καλλιτέχνης εντυπωσιάζει τους Ιταλούς αλλά δεν φέρει ευθύνη. "Ο Banksy δεν έχει καμία σχέση με την όλη πρωτοβουλία μας, κανένα από τα έργα δεν έχει αφαιρεθεί από τους τοίχους πάνω στους οποίους ο καλλιτέχνης συνηθίζει να εργάζεται, τόνισαν οι οργανωτές και επιμελητές της έκθεσης.

"Ο καλλιτέχνης αυτός ξέρει να προκαλεί έξυπνα, να μας ξαφνιάζει, να φωτίζει όλες τις αθέατες πλευρές της ζωής μας", σχολιάζει ο ιταλικός τύπος για τον καλλιτέχνη που δημιουργεί καταγγελίες με κοινωνικό περιεχόμενο, με την λογική ότι η τέχνη έχει την ηθική υποχρέωση να στέλνει μηνύματα πολιτικού, κυρίως, περιεχομένου.

2016 05 24T112347Z 2116407114 S1BETFWMELAA RTRMADP 3 ITALY ART BANKSY

"Είναι η πρώτη φορά που τόσα έργα του Βρετανού αυτού καλλιτέχνη εκτίθενται σε μουσείο. Όλοι υποστηρίζουν ότι η τέχνη του δρόμου γεννήθηκε για να κάνει προσβάσιμη την ομορφιά σε όλους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες του καθ΄ενός. Ένα φόρος τιμής στον Banksy, όμως, ήταν, πλέον, αναγκαίος και επιβεβλημένος", δήλωσε ο Εμανουέλε Εμανουέλε, πρόεδρος του ιδρύματος Terzo Pilastro, Italia e Mediterraneo, το οποίο ανέλαβε την διοργάνωση της έκθεσης αυτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ