ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας του Μοντριάν εκτίθεται εδώ και 75 χρόνια κρεμασμένος ανάποδα

Πίνακας του Μοντριάν εκτίθεται εδώ και 75 χρόνια κρεμασμένος ανάποδα
Πίνακες του Μοντριάν AP Photo/Jens Meyer

Μετά από 75 χρόνια διαπιστώθηκε πως πίνακας του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν κρεμόταν ανάποδα τόσα χρόνια στα μουσεία χωρίς να το έχει παρατηρήσει κανείς.

Ωστόσο, φαίνεται πως θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση καθώς υπάρχει κίνδυνος να υποστεί φθορές εάν τοποθετηθεί «σωστά».

Ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1941, και εκτέθηκε για πρώτη φορά στο MoMA της Νέας Υόρκης, το 1945. Από το 1980 βρίσκεται στο Ντίσελντορφ και στην συλλογή τέχνης του κρατιδίου της Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Σουζάνε Μάγερ Μπούσερ, παρατήρησε το λάθος που συνέβαινε για χρόνια, ερευνώντας την έκθεση για το συγκεκριμένο καλλιτέχνη.

«Οι πιο πυκνές γραμμές, θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή, σαν ένας σκοτεινός ουρανός. Μόλις το έδειξα στους υπόλοιπους επιμελητές, συνειδητοποιήσαμε πως ήταν αρκετά προφανές. Το πιθανότερο είναι πως ο πίνακας είναι κρεμασμένος ανάποδα» ανέφερε μιλώντας στο BBC.

«Οι ταινίες είναι ήδη εξαιρετικά χαλαρές και κρέμονται από μια κλωστή», εξήγησε η Μέγερ- Μπούσερ. «Εάν το γυρίζατε ανάποδα τώρα, η βαρύτητα θα το τραβούσε προς την άλλη κατεύθυνση. Και πλέον είναι κομμάτι της ιστορίας του έργου», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ