ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο εικαστικός που εξαφάνισε την Πυραμίδα του Λούβρου αποκαλύπτεται

Ο εικαστικός που εξαφάνισε την Πυραμίδα του Λούβρου αποκαλύπτεται

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα αυτή. Σήμερα θα εξαφανίσω την Πυραμίδα του Λούβρου” έγραφε η πρόσκληση του Γάλλου εικαστικού JR από το το μουσείο του Λούβρου, ένα κάλεσμα στην τελευταία παρέμβαση του σε δημόσιο χώρο.

Ο multimedia καλλιτέχνης που έχει παραμορφώσει την πραγματικότητα με επενδύσεις εικόνων, κολάζ, παρεμβάσεις στο φως και το είδωλο, αποφάσισε να κάνει κάτι παρανοϊκό.

Να τυλίξει την παγκοσμίου φήμης γυάλινη πυραμίδα του εμβληματικού μουσείου, το έργο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας I.M. Pei και έχει γίνει ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη των selfies, για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας προσωρινής εξαφάνισης.

Παραμορφώνοντας την αλήθεια

“Είναι αρκετά τρελό να είσαι Παριζιάνος, να περνάς μπροστά από την Πυραμίδα τόσο συχνά και ξαφνικά να συνειδητοποιείς ότι μπορείς να κάνεις αλλαγές επάνω της για να την κάνεις το επόμενο installation σου” είπε ο καλλιτέχνης στο CNN.

https://www.instagram.com/p/p

Ο JR έχει εμπειρία στην ψευδαίσθηση αλλά κυρίως την εικαστική παρέμβαση σε ανοιχτά στο κοινό σημεία προκαλώντας διάλογο και προβληματισμό με το portfolio του.

Από τα 13 του ένας πειραματικός καλλιτέχνης της street art και του γκραφίτι, ο JR κέρδισε μαζικό κοινό μετά τα μεγάλης κλίμακας φωτογραφικά κολάζ με ανθρώπους, που κοσμούν τους τοίχους και τα πατώματα δημόσιων χώρων σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

https://www.instagram.com/p/p

“Είτε πρόκειται για τη μέση Ανατολή, τις φαβέλες του Ρίο, τις παραγκουπόλεις της Κένυας, την Νέα Υόρκη, τη Χάβρη ή τη Σαγκάη, τα έργα του JR δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, γιατί σου επιστρέφουν το βλέμμα πίσω” σχολιάζει το Λούβρο για τη δουλειά του.

https://www.instagram.com/p/p

Ο JR έκανε το Λούβρο ένα έργο για την εποχή των selfies και των ειδώλων αναδεικνύοντας το στη μεγαλύτερη αίθουσα τέχνης που θα μπορούσε να επιθυμήσει καλλιτέχνης.

Η Πυραμίδα του μουσείου θα παραμείνει εξαφανισμένη έως και τις 27 Ιουνίου.

Disappearing act? Artist JR hides the Louvre in plain sight

ΔΗΜΟΦΙΛΗ