ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…» - Μνήμες γυναικών από το Β’ΠΠ σε σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…» - Μνήμες γυναικών από το Β’ΠΠ σε σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3
ΕΡΤ3

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…» καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία.

Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων.

Οι μαρτυρίες τους αποτελούν μικρές ψηφίδες που συνθέτουν το παλίμψηστο της μικροϊστορίας της Ελλάδας. Μιας ιστορίας βιωμένης μέσα από πολλαπλές ζωές.

Οι μνήμες τους είναι πολύτιμες όχι μόνο γιατί είναι οι τελευταίες επιζήσασες μιας μαρτυρικής ιστορικής περιόδου, αλλά γιατί συνδιαμόρφωσαν, με λειψά συναισθήματα κι έναν λεηλατημένο ψυχικά κόσμο, μια νέα ζωή.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από 4 αυτοτελή επεισόδια και εκτός απο προσωπικές αφηγήσεις αξιοποιεί ανέκδοτες φωτογραφίες, video, έγγραφα μαρτυρίες και ακαδημαϊκές αναλύσεις.

Σκηνοθεσία – έρευνα: Τάνια Χατζηγεωργίου
Έρευνα- σενάριο: Ηλιάννα Σκουλή
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής και στο τέταρτο επεισόδιο Διονύσης Τσακνής.
Μοντάζ: Ελένη Χρυσομάλλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς, Νίκος Σταυρόπουλος, Ευθύμης Σημαδόπουλος.

Το δεύτερο επεισόδιο θα προβληθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ