ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναζητώντας την Κλεοπάτρα: Μια αρχαιολογική ανακάλυψη ίσως οδηγεί στο χαμένο τάφο της

Αναζητώντας την Κλεοπάτρα: Μια αρχαιολογική ανακάλυψη ίσως οδηγεί στο χαμένο τάφο της
Ένα αλαβάστρινο κεφάλι της Κλεοπάτρας και μέρος μάσκας που πιστεύεται ότι ανήκε στον Μάρκο Αντώνιο, έχουν βρεθεί στο ναό Taposiris Magna ΑP Photo

Μια σήραγγα λαξευμένη μέσα σε στρώματα βράχων ανακαλύφθηκε κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγεί στο χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.

Η σήραγγα, η οποία χαρακτηρίστηκε «γεωμετρικό θαύμα», εκτείνεται για σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο, έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και μοιάζει με τη σήραγγα του Ευπαλίνου στη Σάμο, που τιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του κλασικού κόσμου.

Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και ο Ρωμαίος εραστής της, Μάρκος Αντώνιος, τάφηκαν μέσα στο ναό.

Τώρα δηλώνει βέβαιη ότι η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς τον τάφο τους.

Η σήραγγα χαρακτηρίστηκε «γεωμετρικό θαύμα» @Αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων

Ο ναός, το όνομα του οποίου σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», βρίσκεται κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Η Μαρτίνεζ δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και, αν είναι, η εύρεση των λειψάνων του τελευταίου φαραώ της Αιγύπτου θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα έθεσε σε εφαρμογή λεπτομερή σχέδια για να ταφούν και οι δύο εκεί, μαζί στην αιωνιότητα.

Ο Μαρτίνεζ είχε δηλώσει στο National Geographic: «Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει το μύθο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το πραγματικό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι παρέχει αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, ώστε να απολαύσουν την αιώνια ζωή μαζί».

Ο «Μεγάλος Τάφος του Όσιρι» @Wikipedia

Η Μαρτίνεζ μπορεί τώρα να βρίσκεται στο σωστό δρόμο μετά την ανακάλυψη της σήραγγας που είναι λαξευμένη στο βράχο και βρίσκεται περίπου 15 μέτρα κάτω από το ναό.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή βρήκαν ένα τμήμα της σήραγγας που ήταν βυθισμένο κάτω από τη Μεσόγειο, ενώ μεγάλος αριθμός κεραμικών αγγείων και κεραμικών ελκυστήρων βρέθηκαν κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ ασβεστόλιθου.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna μπορεί επίσης να βρίσκονται κάτω από το νερό λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ του 320 μ.Χ. και του 1303 μ.Χ..

Η Μαρτίνεζ ανακάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που φέρουν τις εικόνες και τα ονόματα τόσο της βασίλισσας Κλεοπάτρας, όσο και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έναν αριθμό αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

Μια πανούργα βασίλισσα

Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία μιας μακράς σειράς Πτολεμαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου, οι οποίοι κατάγονταν από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ. όταν αυτοκτόνησε με δηλητήριο φιδιού.

Η Κλεοπάτρα έγινε βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΓ', και ο αδελφός της έγινε συνβασιλέας της. Τα αδέλφια κυβέρνησαν την Αίγυπτο ως σύζυγοι.

Για να κερδίσει την υποστήριξη του αιγυπτιακού λαού, η Κλεοπάτρα αυτοανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρα, του αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

Η Κλεοπάτρα έπαιξε τεράστιο ρόλο στο ρωμαϊκή ιστορία, συνάπτοντας αρχικά σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα -με τον οποίον έκανε και ένα γιο τον Καισαρίωνα- και ακολούθως με τον Μάρκο Αντώνιο. Ωστόσο, ο Αντώνιος παντρεύτηκε την Οκταβία, για να συνάψει συμμαχία με τον αδελφό της, τον Οκταβιανό.

Ο Αντώνιος εγκατέλειψε τη νέα του σύζυγο για την Κλεοπάτρα και οι δύο εραστές παντρεύτηκαν στην Αίγυπτο.

Ο Οκταβιανός κήρυξε τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου.

Το τέλος των δύο εραστών θυμίζει πολύ την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και ορθώς, καθώς την ενέπνευσε: Η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της και η εξαφάνισή της οδήγησε στην πεποίθηση ότι αυτοκτόνησε. Ο Αντώνιος πέθανε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας, αφού αυτομαχαιρώθηκε θανάσιμα επειδή νόμιζε ότι η βασίλισσά του είχε αυτοκτονήσει.

Λλίγο αφότου ο Αντώνιος υπέκυψε στα τραύματά του η Κλεοπάτρα πράγματι αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα δηλητηριώδες φίδι να τη δαγκώσει.

Δεν ήταν ο έρωτά που την οδήγησε στην αυτοκτονία, αλλά η αποτυχημένη της προσπάθεια να σαγηνεύσει και τον Οκταβιανό. Η βασίλισσα ήξερε ότι εάν έπεφτε στα χέρια του θα είχε πολύ άσχημο και ατιμωτικό τέλος.

Ο Οκταβιανός επέστρεψε στη Ρώμη, όπου έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας, με το όνομα Οκταβιανός Αύγουστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ