ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η συλλογή του Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft έσπασε κάθε ρεκόρ: Έφερε 1,5 δισ. σε δημοπρασία

Η συλλογή του Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft έσπασε κάθε ρεκόρ: Έφερε 1,5 δισ. σε δημοπρασία
Ο πίνακας «Les Poseuses, Ensemble (Petite version)» του Seurat έφτασε τα 149,2 εκατομμύρια δολάρια

Έργα Τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, συγκέντρωσαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη σε δημοπρασία του οίκου Christie's που έγινε έτσι η μεγαλύτερη πώληση έργων ενός ιδιοκτήτη στην ιστορία.

Έργα των Georges Seurat, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin και Gustav Klimt πουλήθηκαν για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια έκαστο σε μια βραδιά που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη. Διατρέχοντας 500 χρόνια ιστορίας της τέχνης, η συλλογή του Άλεν πωλείται σε δύο μέρη, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο οίκος Christie's είχε αρχικά υπολογίσει ότι τα περισσότερα από 150 έργα θα πωλούνταν συνολικά για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά το ποσό ορόσημο ξεπεράστηκε ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας.

Έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών Jasper Johns και Lucian Freud ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που πουλήθηκαν σε τιμές ρεκόρ, ενώ πίνακες των Edward Hopper, Georgia O'Keeffe και Jackson Pollock είναι μεταξύ των δεκάδων ακόμη που θα βγουν στο σφυρί το απόγευμα της Πέμπτης 10 Νιεμβρίου.

Η μεγαλύτερη πώληση της βραδιάς ήταν το έργο «Les Poseuses, Ensemble (Petite version)» του Seurat, το οποίο έφτασε τα 149,2 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν πέντε φορές το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του Γάλλου καλλιτέχνη.

Η ελαιογραφία σε καμβά του Σεζάν «La Montagne Sainte-Victoire» πουλήθηκε για σχεδόν 137,8 εκατομμύρια δολάρια. Ο Άλεν απέκτησε τη διάσημη σκηνή των Άλπεων το 2001 για 35 εκατομμύρια δολάρια και τότε ήταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε για ένα Σεζάν σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον Μαξ Κάρτερ, αντιπρόεδρο της τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα στον οίκο Christie's στο CNNi.

«La Montagne Sainte-Victoire», Paul Cézanne

Ο πίνακας του Βαν Γκογκ «Verger avec cyprès» έπιασε σχεδόν 117,2 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει το πιο ακριβό έργο του καλλιτέχνη που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Ζωγραφισμένο στην Αρλ της Γαλλίας, δύο χρόνια πριν από το θάνατο του καλλιτέχνη, είναι «τόσο ξεχωριστό όσο κάθε Βαν Γκογκ που έχουμε προσφέρει εδώ και 30 χρόνια», σύμφωνα με τον Κάρτερ.

«Verger avec cyprès», Vincent van Gogh

Τα άλλα έργα τέχνης που προσέλκυσαν εννιαψήφιες προσφορές ήταν το «Maternité II» του Gauguin, το οποίο έφτασε τα 105,7 εκατομμύρια δολάρια και το «Birch Forest» του Klimt, ένα τοπίο μεγάλης κλίμακας που πουλήθηκε για πάνω από 104,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση σημείωσε νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον Αυστριακό καλλιτέχνη μιάμιση δεκαετία αφότου το ίδιο έργο αποτέλεσε μέρος μιας πώλησης-ορόσημο που περιελάμβανε πέντε αριστουργήματα του Klimt που κάποτε λεηλατήθηκαν από τους Ναζί.

Ο πίνακας του Gauguin έσπασε επίσης ένα προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για το έργο του καλλιτέχνη (αν και ένας που πουλήθηκε σε ιδιωτική πώληση το 2015 φέρεται να απέφερε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια). Ο Άλεν αγόρασε τον πίνακα το 2004 για 39 εκατομμύρια δολάρια. Ζωγραφίστηκε κατά τη διάρκεια της 10ετούς παραμονής του Gauguin στη Γαλλική Πολυνησία.

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει μια σύνδεση σε μια συλλογή που καλύπτει 500 χρόνια της δυτικής τέχνης», είπε ο Κάρτερ. «Αλλά νομίζω ότι, ως ένα βαθμό ο Άλεν προτιμουσε καλλιτέχνες που έβλεπαν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και που κοιτούσαν μπροστά στο μέλλον.

Η αδερφή του Άλεν, Τζόντι Άλεν, είπε πριν από τη δημοπρασία ότι, για τον αδελφό της, η τέχνη ήταν «και αναλυτική και συναισθηματική» εμπειρία. «Η συλλογή του αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των ενδιαφερόντων του, με τη δική τους μυστηριότητα και ομορφιά».

Microsoft co-founder Paul Allen's art collection fetches a record $1.5 billion, Jacqui Palumbo, Oscar Holland, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ