ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το κρανίο ενός Τυραννόσαυρου βγαίνει σε δημοπρασία - Αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια

Το κρανίο ενός Τυραννόσαυρου βγαίνει σε δημοπρασία - Αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια
Sotheby's

Τον λένε Μαξ κι αν τον θέλετε για παρέα μπορείτε να τον διεκδικήσετε. Το κρανίο του έστω, το οποίο βγαίνει σε δημοπορασία τον επόμενο μήνα από τον οίκο Sotheby's και αναμένεται να πιάσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια.

Με βάρος πάνω από 90 κιλά και ύψος κάπου στα 2,5 μέτρα, το κολοσσιαίο κρανίο θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πιο ακριβά απολιθώματα που πωλήθηκαν σε δημοπρασία.

Το επίσημο όνομά του είναι Μάξιμος και είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα κρανία Τυραννοσαύρου (T. rex) που έχουν βρεθεί ποτέ.

Περιγράφοντας το απολίθωμα ως «εξαιρετικά σπάνιο», η παγκόσμια επικεφαλής επιστήμης και λαϊκού πολιτισμού του οίκου δημοπρασιών, Κασσάντρα Χάτον, είπε σε ότι η πώληση είναι μια πρωτοφανής στιγμή. Ο Μάξιμος ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική γη στο σχηματισμό Χελ Κρικ στη Νότια Ντακότα. Το κρανίο ανήκε σε έναν ενήλικο δεινόσαυρο και όλα τα στοιχεία της γνάθου που φέρουν δόντια έχουν διατηρηθεί μαζί με τα περισσότερα από τα εξωτερικά του οστά.

Τα δοντάκια του Μάξιμου είναι σε άριστη κατάσταση, δεδομένης της ηλικίας του τουλάχιστον @Sotheby's

Ο υπόλοιπος σκελετός καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από διάβρωση. Το απολίθωμα είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Χένρι Γκαλιάνο, σύμβουλο φυσικής ιστορίας του Sotheby's. «Το κρανίο που ανακαλύφθηκε σε μια από τις περιοχές με τα περισσότερα απολιθώματα T. rex διατήρησε μεγάλο μέρος του αρχικού σχήματος και των επιφανειακών χαρακτηριστικών με ανέπαφα ακόμη και τα πιο μικρά και ευαίσθητα οστά, με εξαιρετικά υψηλό βαθμό επιστημονικής ακεραιότητας», εξήγησε.

Οι αμφιλεγόμενες δημοπρασίες απολιθωμάτων

Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τότε που ένας T. rex με το παρατσούκλι Σου έγινε ο πρώτος δεινόσαυρος που δημοπρατήθηκε ποτέ, έναντι 8,36 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σου, που περιγράφεται από τον Χάτον ως «ο μεγαλύτερος και πιο ολοκληρωμένος T. rex που έχει ανακαλυφθεί ποτέ», βρέθηκε επίσης στον σχηματισμό Χελ Κρικ, ο οποίος έχει αποδώσει περισσότερα λείψανα T. rex από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία στον κόσμο, σύμφωνα με τον Sotheby's.

Η πώληση του 1997 αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, ωστόσο, με ορισμένους ειδικούς να ανησυχούν ότι τα δείγματα σε ιδιωτικές συλλογές δεν θα ήταν διαθέσιμα για επιστημονική μελέτη.

Οι παλαιοντολόγοι έχουν επίσης υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη της αγοράς των συλλεκτών δυσκολεύει την εκτέλεση εργασιών ανασκαφής σε ιδιωτική γη. «Σε πολλές περιοχές όπου βρίσκονται απολιθώματα δεινοσαύρων, γίνεται πιο δύσκολο για τους επαγγελματίες παλαιοντολόγους να λάβουν άδεια συλλογής απολιθωμάτων σε ιδιωτική περιουσία λόγω της εμπορικής αξίας των απολιθωμάτων», έγραψε ο παλαιοντολόγος Τζον Χόγκανσον σε μια έκδοση του 1998 του ενημερωτικού δελτίου της North Dakota Geological Survey.

Είναι μια συζήτηση που έχει περιβάλλει μεγάλες δημοπρασίες απολιθωμάτων από τότε. Νωρίτερα φέτος, ο οίκος Sotheby's πούλησε το σκελετό ενός Γοργόσαυρου, συγγενή του T. rex, για κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας νέες ανησυχίες στους ειδικούς.

Ήταν το μόνο απολίθωμα του είδους του που προσφέρθηκε ποτέ για ιδιωτική ιδιοκτησία, με τα άλλα γνωστά δείγματα να βρίσκονται όλα σε συλλογές μουσείων.

Αν και δεν υπάρχει νόμος στις ΗΠΑ που να απαγορευει την εμπορία απολιθωμάτων που προέρχονται από ιδιωτική γη, οι επιστήμονεςυποστηρίζουν ότι τα απολιθώματα είναι σημαντικά για όλους μας και θα έπρεπε να εκτίθενται δημοσίως ώστε το ευρύ κοινό μπορεί να μάθει από αυτά και να τα απολαύσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ