ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Μουσικής: «Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια

Μέγαρο Μουσικής: «Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Μουσική | Νίκος Κυπουργός | Δημήτρης Μαραγκόπουλος | Λένα Πλάτωνος | Νίκος Χριστοδούλου

Στίχοι | Μαριανίνα Κριεζή

ΙΔΕΑ, όλα τα ονόματα, όλα τα τοπωνύμια | Ρεγγίνα Καπετανάκη |

Ελένη Βλάχου

Τραγουδούν | Σαβίνα Γιαννάτου | Δώρος Δημοσθένους | Λένια Ζαφειροπούλου |

Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Συμμετέχουν | Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte |

Διδασκαλία | Ρόζη Μαστροσάββα, Όλγα Αλεξοπούλου


Μουσικό Σύνολο Ventus Ensemble | Μουσική διεύθυνση | Νίκος Χριστοδούλου

Συμπαραγωγή

Cricos Cultural Events – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια: η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών που έγραψαν, πάνω σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου.

Δύο παραμυθένιες βραδιές, το Σάββατο 3 (ώρα έναρξης: 20.00) και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου (19.00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, γεμάτες όνειρα και αναμνήσεις που θα ζωντανέψουν μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου. Συμμετέχουν η Παιδική–Νεανική Χορωδία Rosarte, την οποία δίδαξαν η Ρόζη Μαστροσάββα και η Όλγα Αλεξοπούλου, και το σύνολο Ventus Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου.


Ιστορικό της εκπομπής και χαρακτήρας της συναυλίας

Η παιδική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» μεταδιδόταν από το 1976 έως το 1980 από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τη διεύθυνση του οποίου είχε ήδη αναλάβει από το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις. Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν η μετάδοση μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στην προσωπική του φίλη Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η εκπομπή θεωρήθηκε και συνεχίζει να θεωρείται «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της γενικότερα.

Η Ρεγγίνα Καπετανάκη, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, έφτιαξε ένα αρχικό πλάνο του κόσμου της «Λιλιπούπολης», τον οποίο οι δύο συνεργάτιδες οργάνωσαν και παρουσίασαν στον Χατζιδάκι. Εκείνος ενθουσιάστηκε με την ιδέα και έδωσε την άδεια και την προστασία του στη νέα καθημερινή σειρά.

Η εκπομπή ήταν μουσικά επενδυμένη με τραγούδια γραμμένα πάνω στους ευρηματικότατους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, ενώ τη μουσική υπέγραφαν τέσσερις νέοι συνθέτες, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου. Τα τραγούδια ερμήνευαν ο Σπύρος Σακκάς, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Αντώνης Κοντογεωργίου.

Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Η «Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, καμωμένη «για παιδιά και έξυπνους μεγάλους», η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. Δημιούργησε ένα καινούργιο παραμύθι που εμπεριείχε πάντοτε την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το όμορφο με το κακό και το άσχημο, με τους δικούς του σύγχρονους καλούς, τους κακούς του, τους παππούδες του, τις προ-προγιαγιάδες με τις ξύλινες κουτάλες και τις μυστικές συνταγές, τους προγόνους, τα μαγικά δέντρα, τους ευφάνταστους και εφευρετικούς επιστήμονες που πραγματοποιούν τις συλλογικές και ατομικές μας φαντασιώσεις, τις μάγισσες και τους αόρατους ελέφαντες, τις μαγευτικές τοποθεσίες με τα σύγχρονα, παραμυθένια τοπωνύμια.

Συμπαραγωγή

Cricos Cultural Events – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών πριν τη συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» –

Τα τραγούδια

Εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου

Το Μέγαρο διοργανώνει εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Έτσι, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου από τις 17:30 έως τις 19:00, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας «Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια, οι μικροί φίλοι μας άνω των 8 ετών, μπορούν να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο στο οποίο, με τη βοήθεια της τραγουδοποιού Μάτας Κούρτη (σχεδιασμός, υλοποίηση), θα βρουν απαντήσεις στις απορίες τους σχετικά με τη μουσική αλλά και με τη στιχουργική τέχνη!

Πώς γεννιούνται άραγε τα τραγούδια; Πώς η αρχική ιδέα μιας ιστορίας μπαίνει σε στίχους, μπλέκεται σε ομοιοκαταληξίες, συλλαβίζεται πάνω στο ρυθμό, δένεται με μια μελωδία και τελικά αποφασίζει να βολευτεί εκεί για πάντα; Σε αυτό το πρωτότυπο εργαστήριο τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν παίζοντας με τις λέξεις, τις νότες και τις ιστορίες τους, για να συνθέσουν το δικό τους, μοναδικό… χρυσαλιφούρφουρο!

Κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο: 12 €.

Τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια

9 € (εκπτωτικά) 12 18 € 26 € 32 € 38 € 45 €

* Εκπτωτικά εισιτήρια στη διακεκριμένη ζώνη καθώς και στις ζώνες Α, Β, Γ και Δ

με 30% έκπτωση σε παιδιά μέχρι 14 ετών

Διατίθενται ομαδικά εισιτήρια

Διάρκεια

2 ώρες

Xορηγοί Επικοινωνίας

EΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

ΔΙΕΣΗ 101.3, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5, COSMOTE TV, ONE CHANNEL,

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, CNN.GR, CULTURENOW.GR, NEWSBEAST.GR, MONOPOLI.GR, IN2LIFE.GR, MUSICITY.GR, MIKROFWNO.GR, METEO.GR, TIMEFORKIDS.GR

Eισιτήρια

210 72 82 333

megaron.gr

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΔΗΜΟΦΙΛΗ