ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προσπάθησαν να κλέψουν έργο του Banksy από κατεστραμμένο τοίχο

Ουκρανία: Προσπάθησαν να κλέψουν έργο του Banksy από κατεστραμμένο τοίχο
Η τοιχογραφία απεικόνιζε μια γυναίκα με μάσκα αερίων (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)

Μια ομάδα αγνώστων προσπάθησε να κλέψει μια τοιχογραφία του διάσημου καλλιτέχνη Banksy από τον τοίχο ενός κατεστραμμένου από τον πόλεμο κτηρίου στην Ουκρανία.

Η ομάδα έκοψε ένα κομμάτι γυψοσανίδας που απεικόνιζε μια γυναίκα με μάσκα αερίων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αστυνομία είπε ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο σημείο στο Χοστομέλ και η τοιχογραφία ανακτήθηκε.

https://www.instagram.com/p/ClEaVDJOPaM

Το γκράφιτι είναι άθικτο και υπό την προστασία της αστυνομίας, δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Ολεξίι Κουλέμπα.

«Αυτές οι εικόνες είναι τελικά σύμβολα του αγώνα μας ενάντια στον εχθρό», είπε. «Πρόκειται για ιστορίες για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλου του πολιτισμένου κόσμου προς την Ουκρανία. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε αυτά τα έργα τέχνης του δρόμου ως σύμβολο της νίκης μας», πρόσθεσε.

Η αστυνομία δημοσίευσε εικόνες του κίτρινου τοίχου στο Χοστόμελ, από τον οποίο έλειπε ένα μεγάλο κομμάτι με την τοιχογραφία.

Ήταν ένα από τα πολλά έργα που δημιούργησε ο ανώνυμος Βρετανός καλλιτέχνης στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Ο Banksy κυκλοφόρησε βίντεο με τα έργα τέχνης του στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, που απεικονίζουν ανθρώπους να κάνουν καθημερινές εργασίες σε κτήρια που έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

Οι πόλεις στις οποίες παρουσιάζονται τα έργα του ήταν μεταξύ αυτών που δέχτηκαν τα χειρότερα χτυπήματα κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Χοστόμελ, Χορένκα και Μποροντιάνκα.

Ένα άλλο γκράφιτι απεικονίζει ένα κορίτσι που επιχειρεί κατακόρυφο, σε έναν τοίχο που στέκει ακόμη όρθιος σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία στην Μποροντιάνκα.

Η δημοσίευση εικόνων γκράφιτι στον λογαριασμό του Banksy στο Instagram εκλαμβάνονται ως επιβεβαίωση του μυστηριώδους καλλιτέχνη - η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη - για την πατρότητα του έργου.

https://www.instagram.com/p/Ck1bqL6MsMu

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό έργο που εντοπίστηκε στα βομβαρδισμένα κτήρια της Ουκρανίας.

Το Associated Press δημοσίευσε φωτογραφίες από ακόμη δύο γκράφιτι, που μοιάζουν σε τεχνοτροπία και φαίνεται ότι μπορεί να είναι και αυτά του Banksy, αν και δεν έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα του στο Instagram.

Στη μία από τις δύο τοιχογραφίες, ένα μικρό αγόρι ρίχνει κάτω με ρίψη τζούντο έναν άνδρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο. Το γκράφιτι αυτό βρίσκεται επίσης στην Μποροντιάνκα.

Η δεύτερη τοιχογραφία που φαίνεται να ανήκει στον διάσημο καλλιτέχνη γκράφιτι, επίσης ασπρόμαυρη, όπως και οι άλλες, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένο κτήριο στην πόλη Ιρπίν, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου.

Απεικονίζει μια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής να κάνει μια πιρουέτα με κορδέλα, πάνω από μια ανοιχτή τρύπα που χάσκει στον τοίχο του βομβαρδισμένου κτηρίου.

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης έχει ταξιδέψει στο παρελθόν και έχει αφήσει πίσω του συγκλονιστικές τοιχογραφίες σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ