ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράμα: Η 19η Ονειρούπολη άνοιξε τις πύλες της γεμάτη λάμψη και ελπίδα

Δράμα: Η 19η Ονειρούπολη άνοιξε τις πύλες της γεμάτη λάμψη και ελπίδα
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Με μια εντυπωσιακή γιορτή, γεμάτη λάμψη και μουσική, η 19η Ονειρούπολη άνοιξε διάπλατα τις πύλες της στην κεντρική πλατεία της Δράμας, για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους στο παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό που δημιούργησαν για μια ακόμη χρονιά οι διοργανωτές.

Το Μουσικό Σχολείο της Δράμας έντυσε μουσικά την έναρξη, συνοδεία των κέντρων μπαλέτων «Piruette» Έλενας και Κωνσταντίνας Νότα και της παράστασής τους, που ήταν αφιερωμένη στο κεντρικό θέμα της φετινής Ονειρούπολης, την παγκόσμια ειρήνη. Στην κεντρική σκηνή ανέβηκαν, με γιορτινή διάθεση, δύο αγαπημένα παιδιά της Δράμας, η Γιώτα Τσιμπρικίδου και ο Χρήστος Κούτρας, για να υποδεχθούν τον πρωταγωνιστή της χριστουγεννιάτικης γιορτής, τον Αη Βασίλη, μαζί με τη μικρή Ειρήνη, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της 19ης Ονειρούπολης από τον δήμαρχο της πόλης Χρυσόστομο Μαμσάκο. Αμέσως μετά, τη «σκυτάλη» πήρε ο δημοφιλής καλλιτέχνης Stavento, που μαζί με τους συνεργάτες του ανέβασαν στα ύψη τη διασκέδαση.

Από το Δεκέμβριο του 2003, οπότε και ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της η Ονειρούπολη του δήμου Δράμας, παραμένει το σημείο αναφοράς των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα αλλά και τις περιοχές της νότιας Βαλκανικής.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού πάγωσε τη διοργάνωση του 2020, ενώ η περσινή σημαδεύτηκε από τη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών υγειονομικών μέτρων, που σε συνδυασμό με την πανδημία που ακόμα ήταν σε έξαρση, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή επισκεψιμότητα σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Φέτος, οι διοργανωτές εκτιμούν πως η Ονειρούπολη, αλλά και η πόλη της Δράμας, θα ζήσει πάλι τις παλιές όμορφες στιγμές και θα κατακλυστεί με χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για τη φετινή διοργάνωση είναι μεγάλο και δημιουργεί σε όλους τους Δραμινούς μια γλυκιά προσμονή για τις εορταστικές μέρες που έρχονται.

Την τελευταία δεκαετία η οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διοργάνωση της Ονειρούπολης και τα δυο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, η αναβολή της διοργάνωσης και η μικρή προσέλευση κόσμου, αποτέλεσε πλήγμα για την οικονομία της ακριτικής πόλης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι σήμερα περισσότερα από εκατό σχολεία από όλη την Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφτούν την Ονειρούπολη, ανταποκρινόμενα στη στοχευμένη καμπάνια που έγινε, ενώ και τα στοιχεία από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας δείχνουν ότι η Ονειρούπολη και η πόλη της Δράμας θα αποτελέσουν φέτος έναν από τους κορυφαίους χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Η φετινή 19η Ονειρούπολη είναι ανανεωμένη στο σύνολό της, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να επισκεφθούν το χριστουγεννιάτικο χωριό και να περιηγηθούν στα σπιτάκια των δεκαπέντε δωρεάν διαδραστικών δράσεων, στις οποίες τα παιδιά θα περάσουν όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα 14 συναυλίες που θα φιλοξενηθούν στην κεντρική σκηνή, περισσότερες από 45 πολιτιστικές εκδηλώσεις, πέντε θεατρικές παραστάσεις και πολλές ακόμα κοινωνικές, αθλητικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Αφιερωμένη στην παγκόσμια ειρήνη η φετινή διοργάνωση

Σε μήνυμά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Δράμας Μιχάλης Τάσσου υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά τα χρόνια, εκείνο που κάνει την Ονειρούπολη διαφορετική και πρωτοπόρα είναι η ανάδειξη ισχυρών κοινωνικών μηνυμάτων, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών. Αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς και τις ευαισθησίες όλων, αποφασίσαμε η φετινή διοργάνωση να είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ειρήνη. Εδώ, από την Ονειρούπολη, να ενώσουμε όλοι μαζί τις ευχές μας κι αυτές οι ευχές να "αγκαλιάσουν" κάθε γωνιά του πλανήτη, "ταξιδεύοντας" μέσα από τη μαγεία των Χριστουγέννων και τα δικά μας μαγικά συστατικά, που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα και να τα κάνουν πιο όμορφα».

Ο κ. Τάσσου απευθύνει πρόσκληση σε όλους -ιδίως τα παιδιά- να επισκεφθούν την Ονειρούπολη, να κάνουν βόλτα με το τρενάκι, να συναντήσουν τον Άη Βασίλη στο σπιτάκι του, να διαβάσουν παραμύθια μαζί του και να λάβουν μέρος σε μια σειρά από δράσεις, όπως η κατασκευή ξύλινου στολιδιού, η παρασκευή μπισκότου, η δημιουργία σαπουνιού στο σαπωνοποιείο του Άη Βασίλη κ.ά. Στον χώρο λειτουργεί, επίσης, λούνα παρκ, παγοδρόμιο και χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η Ονειρούπολη θα διαρκέσει μέχρι στις 8 Ιανουαρίου 2023. Το ωράριο λειτουργίας της είναι: από 04/12 μέχρι 23/12 : 10.00 μέχρι 14.00 και 17.00 μέχρι 22.00 και από 24/10 μέχρι και 08/01/23 από 10.00 μέχρι 22.00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ