ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία 2023: Η Φιλαρμονική της Βιέννης με τον Franz Welser-Möst

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία 2023: Η Φιλαρμονική της Βιέννης με τον Franz Welser-Möst
ΑP Photo

Λίγες συναυλίες στο κόσμο κάνουν το κοινό να περιμένει με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία, όσο το Πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο της Βιέννης. Υπό τις οδηγίες του Franz Welser-Möst, η Φιλαρμονική της Βιέννης θα δώσει μια μεγάλη συναυλία από το υπέρλαμπρο Golden Hall του Vienna Musikverein.

Η συναυλία θα μεταδοθεί σε πάνω από 90 χώρες ανά το κόσμο, φτάνοντας σε πάνω από 50 εκατομμύρια σπίτια.

Την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία για το 2023 θα διευθύνει για 3η φορά ο Franz Welser-Möst. Ο ίδιος έχει διευθύνει τις Πρωτοχρονιάτικες συναυλίες του 2011 και 2013, καθώς και το Summer Night’s Concert του 2010 μία φορά. Ο Franz Welser-Möst συνεργάζεται πολύ στενά με την Φιλαρμονική της Βιέννης, καθώς πολύ συχνά τον συνοδεύουν σε κονσέρτα στο Vienna Musikverein, καθώς και σε περιοδείες σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα και Αμερική, ενώ έχουν κάνει μαζί ιστορικές συναυλίες στο Σαράγιεβο και τις Βερσαλλίες.

Επί 20 χρόνια τώρα, ο Franz Welser-Möst έχει δημιουργήσει μία μουσική παράδοση ως μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας του Cleveland. Με την διεύθυνσή του, η ορχήστρα έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από κριτικούς σε όλο τον κόσμο για την μουσική τους αρτιότητα. Μέσα από πρωτοπόρα projects και ενέργειες, η ορχήστρα του Cleveland έχει το μεγαλύτερο κοινό από νεαρές ηλικίες στην Αμερική. Σε όλη του την πορεία, συνεχίζει την παράδοση της ορχήστρας στο να συμμετέχουν ενεργά σε νέες δουλειές καθώς και σε οπερετικές παραγωγές. Πέρα από τις συναυλίες σε Αμερική, Ευρώπη και Κίνα, ο Franz και η ορχήστρα του Cleveland έχουν γίνει τακτικοί επίτιμοι καλεσμένοι σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Ο Franz Welser-Möst θα παραμείνει μουσικός διευθυντής της ορχήστρας του Cleveland έως και το 2027, κάτι που τον καθιστά ως τον μακροβιότερο μουσικό διευθυντή που είχε ποτέ η ορχήστρα.

Ο Franz Welser-Möst έχει λάβει πολλές μεγάλες διακρίσεις και βραβεία. Eίναι τιμόμενο μέλος του Gesellschaft der Musikfreunde της Βιέννης, έχει βραβευτεί με το Honorary Ring της Φιλαρμονικής της Βιέννης, ενώ έχει λάβει και το βραβείο Kilenyi Medal από το Bruckner Society της Αμερικής, καθώς και το Kennedy Center Gold Medal in the Arts. Το 2020, ο Franz Welser-Möst βραβεύτηκε με το Salzburg Festival Pin για το ‘Ruby’ αλλά και το 2021, έλαβε το βραβείο Austrian Music Theatre Prize για το ‘Elektra’ στο Salzburg Festival στην κατηγορία «Best Musical Direction».

Μια σπουδαία παράδοση

Η ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης ξεκινάει από το 1842, όταν ο Otto Nicolai διεύθυνε ένα «μεγάλο κονσέρτο» με «όλα τα μέλη της ορχήστρας του Imperial και Royal Court Opera Theatre».

Αυτό το γεγονός συνέβαλε σημαντικά στη γέννηση της ορχήστρας. Από τη μέρα που ανακαλύφθηκε, η ορχήστρα διευθύνεται από δημοκρατικά εκλεγμένη επιτροπή και είναι καλλιτεχνικά, οργανωτικά και οικονομικά ανεξάρτητη. Τον 20ο αιώνα το καλλιτεχνικό του προφίλ έχει διαμορφωθεί από κορυφαίους μουσικούς όπως Richard Strauss, Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler και μετά το 1945 από 3 μεγάλους μαέστρους, τους KarlBöhm, Herbert von Karajan και Leonard Bernstein.

Από τον σχηματισμό της η ορχήστρα έχει δώσει πάνω από 9.000 συναυλίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από το 1989 παρουσιάζεται η εβδομάδα της φιλαρμονικής της Βιέννης στη Νέα Υόρκη. Μια παρόμοια σειρά συναυλιών λαμβάνει χώρα και στο Tokyo από το 1993.

H παράδοση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας ξεκίνησε το 1941. Η πρώτη συναυλία για τη έναρξη της νέα χρονιάς έγινε το 1939, στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο πρώτος μαέστρος ήταν ο Clemens Krauss. Ο Willi Boskovsky ανέλαβε το 1955 και διεύθυνε περισσότερες από 25 πρωτοχρονιάτικες συναυλίες μέχρι το 1979. Η λίστα με τους μαέστρους που έχουν πάρει μέρος αποτελείται από την αφρόκρεμα των μαέστρων. Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία προβλήθηκε για 1η φορά στη τηλεόραση το 1959. Η φιλαρμονική της Βιέννης πραγματοποιεί αυτό το παραδοσιακό γεγονός ως με ένα τρόπο να εύχεται καλή χρονιά μέσα από τη τέχνη της μουσικής και με πνεύμα ελπίδας, φιλίας και ειρήνης.

Η ηχογραφήσεις των συναυλιών παραμένουν από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες του κλασικού ρεπερτορίου και η Sony Classical πάντα ενδιαφέρεται να καλύψει όλο και μεγαλύτερο φάσμα θαυμαστών στο κόσμο. Η ζωντανή ηχογράφηση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας του 2023 θα είναι διαθέσιμη ψηφιακά στις 6 Ιανουαρίου, σε CD στις 13 Ιανουαρίου, καθώς και σε DVD, Blu-ray και βινύλιο στις 27 Ιανουρίου ως visual album.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ