ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης: Ένα εμβληματικό κτίριο στο Κολωνάκι αποκαθίσταται

Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης: Ένα εμβληματικό κτίριο στο Κολωνάκι αποκαθίσταται
Εξωτερική όψη Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ΥΠΠΟΑ

Στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης προχωρεί το υπουργείο Πολιτισμού, με νέες διαρρυθμίσεις και την προσθήκη αίθουσας διδασκαλίας χορού στο ιστορικό διατηρητέο επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει ότι η αρχιτεκτονική προμελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων περιλαμβάνει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την τακτοποίηση και απομάκρυνση των αυθαίρετων επεμβάσεων που έχουν συντελεστεί στο κτίριο, και οι οποίες δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό κτίριο του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του ΄30 στην Ελλάδα, το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε με νέες εγκαταστάσεις σύγχρονων προδιαγραφών, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό, αισθητικά αναβαθμισμένο, με σεβασμό στη φιλοσοφία σχεδιασμού του κτιρίου» δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού.

Αρχιτεκτονική πρόταση. Όψη επί της οδού Ομήρου @ΥΠΠΟΑ

Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση της αυθαίρετης αίθουσας χορού στον δεύτερο όροφο με νέα αίθουσα χορού, συμβατή με τον χαρακτήρα του κτιρίου. Επιπλέον προβλέπονται εργασίες στατικής ενίσχυσης και εξυγίανσης του κτιρίου προκειμένου να διατηρηθεί η αυθεντικότητα, η ιστορικότητα και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Το κτίριο που στεγάζει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης είναι έργο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας του μοντέρνου κινήματος Γεώργιος Κοντολέων.

Κατασκευάστηκε το 1934 και αποτέλεσε την οικία της διάσημης Ελληνίδας χορογράφου, χορεύτριας και καθηγήτριας χορού Κούλας Πράτσικα (1899-1984). Περιλάμβανε αίθουσες χορού στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Στον δεύτερο όροφο διαμορφώνονταν η οικία της χορογράφου. Το 1973, η Κ. Πράτσικα δώρισε το ακίνητο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα στο κτίριο της Κρατικής Σχολής Χορού υπάρχουν συνολικά τρεις αίθουσες χορού, εκ των οποίων η μία αυθαίρετη. Μετά τον σεισμό του 2019, μόνο οι χώροι του ισογείου και του πρώτου ορόφου κρίθηκαν κατάλληλοι ως προς τις λειτουργίες του κτιρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ