Οι έρωτες και οι αλήθειες του Μαρσέλ Προυστ στο σφυρί

"Μια ώρα δεν είναι απλά μια ώρα, είναι ένα δοχείο γεμάτο με ευωδιές, ήχους, σχέδια και ατμόσφαιρες" ήταν η πραγματικότητα για τον Μαρσέλ Προυστ, αυτόν τον Γάλλο του πνεύματος που θεωρείται -και είναι- ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα. Όχι μόνο επειδή το 1922 έγραψε το λοτεχνικό έπος των 3.200 σελίδων Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο κάνοντας τον κόσμο της γραφής και των ιδεών να λυγίσει κάτω από τον όγκο των λέξεων του.

Χαρτογραφώντας τη ζωή του αλλά και τους αστούς της Ευρώπης, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's δημοπρατεί φωτογραφίες, επιστολές προς εραστές και φίλους, χειρόγραφα, ίχνη και απολιθώματα από τη ζωή του που τα περισσότερα ήταν ανέκδοτα μέχρι σήμερα.

120 έγραφα, μάρτυρες των ερώτων και του έργου του Μαρσέλ Προυστ βγαίνουν στο σφυρί στο Παρίσι. Η αξία της συλλογής, που κληροδοτήθηκε στον αδελφό του Ρομπέρ και σήμερα ανήκει στη δισέγγονή του Πατρισιά Μαντ-Προυστ, αποτιμάται σε 520.000 έως 740.000 ευρώ.

Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, ανάμεσά τους το διασημότερο από τα πορτρέτα του Μαρσέλ Προυστ σε ηλικία 17 ετών, με αφιέρωση του φίλου του Λυσιέν Ντοντέ "στον αγαπημένο μου Μαρσέλ", με μία σημείωση στα λατινικά.

Σε μία άλλη φωτογραφία του 1896 του Οτο Βέγκενερ, ο Λυσιέν Ντοντέ αγκαλιάζει με ένα παθιασμένο βλέμμα τον Προυστ, με το χέρι του ακουμπισμένο στον ώμο και έναν χαμογελαστό Ρομπέρ ντε Φλερ πίσω του. Είναι γνωστό ότι κατόπιν της επιμονής των γονιών του ο Μαρσέλ Προυστ απέσυρε όλα τα αρνητικά αυτής της φωτογραφίας, για να μην κυκλοφορήσει αφού είχε θεωρηθεί προκλητική.

Proust Sothebys Portraits Famille 768x815

Μεταξύ των χειρογράφων, ένα ανέκδοτο κείμενο-ύμνος προς τη Μαντλέν Λεμέρ, τη γυναίκα στο σπίτι της οποίας συνάντησε τον Ρεϊνάλντο Χαν. Ενα σχέδιο του καθεδρικού ναού της Αμιένης διά χειρός Μαρσέλ Προυστ που τοποθετείται στην περίοδο 1901-1904.

Μία αυθεντική έκδοση του Από τη μεριά του Σουάν, πραγματικός θησαυρός για τους πιστούς του Προυστ, ένα άγνωστο μέχρι σήμερα χειρόγραφο του Στον Ίσκιο των Ανθισμένων Κοριτσιών, γραμμένο σε μεγάλο μέρος του με το χέρι, με σημειώσεις και διορθώσεις.

Οι επιστολές της ειλικρίνειας

 Proust Sothebys Placard Ombre Jeunes filles 768x591

Ανάμεσα στα πιο συγκινητικά κομμάτια, δύο ή τρεις επιστολές του Μαρσέλ Προυστ προς τον πατέρα του, που δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η συγγραφή μπορεί να αποτελεί επάγγελμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ένα σημείωμα του Σεπτεμβρίου 1893, ο Μαρσέλ Προυστ μοιάζει να υποχωρεί στην πατρική βούληση λέγοντας ότι θα προετοιμασθεί "σοβαρά" για τον "διαγωνισμό (του υπουργείου) των Εξωτερικών Υποθέσεων", τονίζοντας ωστόσο ότι "οτιδήποτε άλλο εκτός της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας είναι γι' αυτόν χαμένος χρόνος".

Τέλος, στη δημοπρασία θα διατεθεί πλήθος επιστολών του Μαρσέλ Προυστ προς τους εραστές του, τον πιανίστα Ρεϊνάλντο Χαν, ο οποίος είναι "πραγματικά, μαζί με τη μαμά, το πρόσωπο που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο" και τον Λυσιέν Ντοντέ.

Proust Sothebys Lettre Petit Papa

Διαβάστε επίσης