ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο David Bowie ένας ήρωας για το Σεράγεβο

Ο David Bowie ένας ήρωας για το Σεράγεβο
REUTERS/Dado Ruvic

Μία τεράστια τοιχογραφία του Ντέιβιντ Μπόουι κοσμεί από το περασμένο Σάββατο δρόμο της πρωτεύουσας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Σεράγεβου.

Εκεί, μια ομάδα καλλιτεχνών δημιούργησε την τοιχογραφία για να τιμήσει το ανθρωπιστικό έργο του Βρετανού μουσικού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, όταν χρησιμοποιούσε το λυρισμό και την φήμη του για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον πόλεμο στην Βοσνία.

Τότε, στις αρχές των 90s, όταν η πολεμική αναμέτρηση στα πλαίσια των εμφυλίων συρράξεων της Γιουγκοσλαβίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πλήγωνε ανεπανόρθωτα την πόλη από το Μάρτιο του 1992 μέχρι το Δεκέμβριο του 1995 στην τρίτη κατά διαδοχική σειρά πολεμική σύρραξη του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, ο Βρετανός συγκέντρωνε χρήματα για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας έγιναν παρουσία περίπου 300 ατόμων με τους ήχους του Space Oddity να ορίζουν τη στιγμή.

"Η μόδα αλλάζει, αλλά εσείς θα είστε πάντα οι ήρωες μου"

2016 05 28T183640Z 461435166 S1AETGRPVSAA RTRMADP 3 BOSNIA BOWIE MURAL

Η επιγραφή συγκινητική, όπως και η τοιχογραφία που έχει διαστάσεις 13 μέτρα ύψος και 10,5 μέτρα πλάτος και κοσμεί ένα κτίριο στην πανεπιστημιούπολη του Σεράγεβου, σε μικρή απόσταση από τον δρόμο Sniper Alley. Ένα σημείο της πόλης ιδιαίτερα εμβληματικό για τα χρόνια του πολέμου, λόγω της επικινδυνότητάς του από τους ελεύθερους σκοπευτές.

Το mural και η επιγραφή συμβολίζουν την αλλαγή που επήλθε στην Βοσνία μετά το τέλος του πολέμου του 1992-95, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την τοιχογραφία σκίτσαρε ο εικονογράφος της Marvel comics, Ένις Σίσικ και ολοκληρώθηκε από τον ζωγράφο Ζόραν Χέρσεγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε την τοιχογραφία σε ενάμιση μήνα.

Την αρχική ιδέα για τη δημιουργία μίας τοιχογραφίας του Μπόουι, που πέθανε από καρκίνο στα 69 του χρόνια στις 10 Ιανουαρίου, είχε αρχικά ο μουσικός Vedad Trbonja.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ