ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν

Πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν
Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία, που υλοποιείται σε 45 χώρες όλου του κόσμου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν στεγάζεται στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας της ΜΚΟ SolidarityNow.

Το ψηφιδωτό με τίτλο «Κρεμασμένο από μια κλωστή/ Hanging by a thread» δημιούργησαν καλλιτέχνες, υπό την αιγίδα της UNESCO, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις τοπικές πολύχρωμες ενδυμασίες του Αφγανιστάν και τις μετέτρεψαν σε μικρά έργα από γυάλινες ψηφίδες, που συναποτελούν το τελικό ψηφιδωτό. Το έργο μοιάζει με κασκόλ στοχεύοντας να αγκαλιάσει συμβολικά τις γυναίκες του Αφγανιστάν και να υποστηρίξει την ανάγκη για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία, που υλοποιείται σε 45 χώρες όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 61 ψηφιδωτές δημιουργίες από 45 καλλιτέχνες και συνενώθηκαν από τους τρεις Έλληνες υπεύθυνους για το πρόγραμμα, Λουκία Ορφανού, Δέσποινα Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως και Μικέλη Μαρκίδη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι και γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας της Θήβας και είναι ωφελούμενες του «Φιλικού Χώρου για τις Γυναίκες» τον οποίο λειτουργεί εκεί το SolidarityNow, με τη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο δωρήθηκε στο SolidarityNow και πλέον κοσμεί το Κέντρο Αλληλεγγύης, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ