ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Θέατρο Τέχνης στον ψηφιακό κόσμο: Παράσταση στο σπίτι μας με 1,5 ευρώ

Το Θέατρο Τέχνης στον ψηφιακό κόσμο: Παράσταση στο σπίτι μας με 1,5 ευρώ
«Φρέντυ Άτρωτος»: Γιάννης Λασπιάς, Έφη Λιάλιου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νίκη Σερέτη, Δημήτρης Σιγανός και Διαμαντής Καραναστάσης επί σκηνής Θέατρο Τέχνης

Το Θέατρο Τέχνης καινοτομεί και παρουσιάζει θέατρο στο διαδίκτυο για όσους βρίσκονται εκτός Αθήνας ή όσους δεν μπορούν να βρεθούν σε κάποια από τις σκηνές του.

Το ψηφιακό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, θεσπίστηκε με αφορμή την πανδημία και παρουσίασε τα τελευταία δύο χρόνια μια σειρά από web και audio παραγωγές, που δημιουργούνται εξαρχής και αποκλειστικά για το διαδίκτυο.

Οι web παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης έχουν στόχο να αναδείξουν θεατρικά κείμενα που προορίζονται για ψηφιακή παρουσίαση με εικόνα και ήχο. Ο/η δραματουργός καλείται να εμπνευστεί αξιοποιώντας ιδέες και τρόπους που το ίδιο το μέσο του υποδεικνύει.

Τα audio έργα αφορούν σε θεατρικά κείμενα που προορίζονται για ψηφιακή παρουσίαση μόνο με ήχο. Εδώ, ο/η δραματουργός καλείται να δημιουργήσει κείμενα όπου ο λόγος, οι ήχοι, η μουσική καλούν τη φαντασία του ακροατή να δημιουργήσει μέσα του τις εικόνες.

Το ψηφιακό ρεπερτόριο της σεζόν 2022-23, διενεργείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και εγκαινιάζεται με το web έργο που ξεχώρισε στον διαγωνισμό ψηφιακών έργων (web και audio) που προκήρυξε το 2021 το Θέατρο Τέχνης με θέμα: «Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά».

Πρόκειται για το έργο «Φρέντυ Άτρωτος» του Έντυ Διαμαντόπουλου, που ξεχώρισε στον διαγωνισμό και παρουσιάζεται τώρα σε πρωτότυπη φόρμα ψηφιακού αναλογίου. Το θεατρικό έργο κέρδισε τον διαγωνισμό του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν συγγραφής πρωτότυπου έργου στην κατηγορία web theatre.

Το έργο κινηματογραφήθηκε στη σκηνή της Φρυνίχου με ταυτόχρονη λήψη από δέκα κάμερες σε σκηνοθεσία-κινηματογράφηση Διαμαντή Καραναστάση.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Λασπιάς, Έφη Λιάλιου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νίκη Σερέτη, Δημήτρης Σιγανός.

Στο τέλος του 2022 θα είναι διαθέσιμο και το αντίστοιχο audio έργο που ξεχώρισε στον διαγωνισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ