ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ένδυμα ψυχής»: Εμβληματικές στολές του 19ου αιώνα, με δωρεάν είσοδο, στο Μουσείο Ακρόπολης

«Ένδυμα ψυχής»: Εμβληματικές στολές του 19ου αιώνα, με δωρεάν είσοδο, στο Μουσείο Ακρόπολης
Μουσείο Ακρόπολης

Στο Μουσείο Ακρόπολης αυτές τις γιορτές εκτός από τα μόνιμα εκθέματα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τη νέα έκθεση με τίτλο «Ένδυμα ψυχής».

Η έκθεση περιλαμβάνει εμβληματικά έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ.

Τα 70 μοναδικά έργα της έκθεσης, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο σύνολό τους, εντυπωσιάζουν το κοινό, καθώς αποτελούν έναν μοναδικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες της φωτογραφίας και της κεντητικής, που δίνουν σε φωτογραφικά έργα τρισδιάστατη μορφή και μια νέα πνοή στην ελληνική ιστορία και παράδοση.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα φιλοξενηθούν 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας.

Ο Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ήταν εκείνος που με ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης εμπιστεύθηκε τις αυθεντικές ενδυμασίες της συλλογής του Μουσείου σε δύο καλλιτέχνες, τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ, για να τις παρουσιάσουν με έναν καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους.

Οι καλλιτέχνες ώσμωσαν δημιουργικά τη φωτογραφία πάνω σε ύφασμα και, κεντώντας λεπτομέρειες των ενδυμάτων, δημιούργησαν μια νέα τέχνη με εξαιρετικά έργα που θα παρουσιάζονταν σε μια έκθεση για το κοινό στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Καθώς όμως, για λόγους ανωτέρας βίας δεν στάθηκε αυτό δυνατό, με αφορμή και την φετινή επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, η έκθεση υλοποιείται σήμερα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης με την πλήρη μορφή της, καθώς σ’ αυτήν περιέχονται και ενδύματα από τη Μ. Ασία.

Στην έκθεση θα θαυμάσουμε τα 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις «χαμένες πατρίδες».

Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αι. Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους.

Στην έκθεση θα συναντήσουμε δύο ξεχωριστές δημιουργίες που αναφέρονται διακριτικά στην αρχαιότητα ως μικρός φόρος τιμής στα μουσεία που παρουσιάζονται: το πρώτο έργο αναφέρεται στο ένδυμα της περίφημης Κυρίας της Ωξέρ, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και συγκρίνεται με πρωτοαρχαϊκά γλυπτά, όπως η Κόρη της Ελεύθερνας στην Κρήτη.

Ανάλογα επίσης κεντήθηκε δείγμα από διακοσμητικές λεπτομέρειες αρχαϊκής Κόρης του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στο λευκό της επιδερμίδας του μαρμάρου, μικρή αναφορά σε ένα παρελθόν που διαλαλεί την κοινότητα της ομορφιάς του ντυμένου με διαχρονική διάρκεια, έως το σήμερα.

Η είσοδος στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.

Η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (Δευτέρα-Πέμπτη 9πμ-5μμ, Παρασκευή 9πμ-10μμ, Σάββατο-Κυριακή 9πμ-8μμ). Οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με την έκθεση και για το έργο των καλλιτεχνών, καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ.

Από τις 10 Ιανουαρίου 2023 θα ξεκινήσουν οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 6944347573 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση v.kyris@gmail.com.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ