ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηρωική Νήσος Κάσος: Σημαντική προσπάθεια για την καταγραφή των βοτσαλωτών

Ηρωική Νήσος Κάσος: Σημαντική προσπάθεια για την καταγραφή των βοτσαλωτών
Τα παλαιά βοτσαλωτά του νησιού της Κάσου, πρόκειται να καταγράψει με σκοπό να τα αναδείξει και να τα συντηρήσει ο δήμος της Κάσου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα παλαιά βοτσαλωτά του νησιού της Κάσου, πρόκειται να καταγράψει με σκοπό να τα αναδείξει και να τα συντηρήσει ο δήμος της Κάσου.

Ήδη με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η προσπάθεια καταγραφής έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος που θεωρεί την προσπάθεια ως ιδιαιτέρως σημαντική.

Τα παλαιά βοτσαλωτά βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο (αυλές) σπιτιών και ναών. Ο δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μ. Ερωτόκριτος αποδέχθηκε την πρόταση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Στεφανίας Χλουβεράκη για καταγραφή και αποκατάσταση των παλαιών βοτσαλωτών στην Κάσο, στη διάρκεια ημερίδας που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στο νησί, για τα βοτσαλωτά δάπεδα της Δωδεκανήσου. Την παρουσίαση έκανε η προϊσταμένη του τμήματος Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης της ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου Νεκταρία Δασακλή έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών σωματείων Αθηνών-Πειραιώς Γιάννη Φραγκούλη.

Την πρόταση ανέλαβε να υλοποιήσει με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ηλίας Μαστροπαύλος.

Η προσπάθεια καταγραφής έχει ξεκινήσει επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Μαστροπαύλος. Όπως τόνισε στην εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει αρχικά η καταγραφή των βοτσαλωτών και στη συνέχεια η φωτογράφισή τους και η τοποθέτησή τους σε χάρτη.

Η καταγραφή αυτή, αναφέρει ο κ. Μαστροπαύλος, «θα αποτελέσει ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο τόσο για τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης ανάδειξης και συντήρησης όλων των βοτσαλωτών του νησιού όσο και για τη δρομολόγηση ενεργειών αποκατάστασης, κατά προτεραιότητα, σοβαρών φθορών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου».

Στο νησί, όπως και στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, υπάρχουν αρκετά κτίρια που έχουν στους εξωτερικούς τους χώρους βοτσαλωτά (εκκλησίες, καπετανόσπιτα κ.λπ.). Αρκετά από αυτά έχουν καταστραφεί από τον χρόνο, εκτιμάται όμως ότι θα πρέπει να διασωθούν και να αναδειχθούν τα εναπομείναντα που αποτελούν σημαντικό στοιχείο της νησιώτικης αρχιτεκτονικής.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε τέθηκε σε εφαρμογή από το 2021 το πρόγραμμα «Βοτσαλάκι-βοτσαλάκι» το οποίο συνεχίζεται προκειμένου να ενημερωθούν κυρίως μαθητές σχολείων αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών της Δωδεκανήσου για την ανάγκη να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ