ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσική για τρίο με πιάνο Έργα Brahms και Shostakovich

Μουσική για τρίο με πιάνο Έργα Brahms και Shostakovich
Mια νεαρή δεξιοτέχνης και δύο βιρτουόζοι με συναυλιακή διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Tρεις αναγνωρισμένοι σολίστ στο Μέγαρο, σε μια μουσική αναμέτρηση με δύο μεγάλα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου μουσικής δωματίου.

Η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, η τσελίστα Kerstin Feltz (Κέρστιν Φελτς) και ο πιανίστας Uwe Matschke ερμηνεύουν, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, το Τρίο με πιάνο αρ. 1 σε σι μείζονα του Johannes Brahms και το Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε μι ελάσσονα του Dmitri Shostakovich. Mια νεαρή δεξιοτέχνης και δύο βιρτουόζοι με συναυλιακή διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών προσεγγίζουν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο δύο συνθέσεις-ορόσημα εντελώς διαφορετικού ύφους η καθεμία: η πρώτη, την οποία υπογράφει ο Brahms, είναι ρομαντική, στιβαρή, γεμάτη ευγένεια, ενώ η δεύτερη, του Shostakovich, αινιγματική και μελαγχολική, μοιάζει σαν ελεγεία γραμμένη για τα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γεννημένος στη Γερμανία, ο πιανίστας Uwe Matschke

Mια νεαρή δεξιοτέχνης και δύο βιρτουόζοι με συναυλιακή διαδρομή τεσσάρων δεκαετιώνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φραντς Λιστ» της Βαϊμάρης και στην Ακαδημία «Φραντς Λιστ» της Βουδαπέστης. Έλαβε μέρος με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Δίδαξε επί σειρά ετών στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής «Φραντς Λιστ» στη Βαϊμάρη. Είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διατέλεσε Πρόεδρος του ΕΤΟΣ της ΚΟΘ.

Έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα στην Μόσχα, την Λειψία, τη Δρέσδη, στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο κ.ά. Ο διεθνής Τύπος έχει εξάρει τον ιδιαίτερα προσωπικό τρόπο ερμηνείας του, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία. Ως σολίστ έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Έχει επίσης συμπράξει με διεθνούς φήμης σύνολα μουσικής δωματίου, όπως το Κουαρτέτο Γκεβάντχάους, το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Λειψίας, το Κουαρτέτο Komitas της Αρμενίας, καθώς και με σημαντικούς σολίστ όπως, μεταξύ άλλων, οι Β. Χούντετσεκ και Β. Μιλάνοβα (βιολί) και Κ. Φελτς (τσέλο). Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και φημισμένες αίθουσες (Φεστιβάλ Μπράουνσβάιγκ, Ερφούρτης, Mozart–Gesellschaft του Μονάχου, Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Δημήτρια κ.ά.). Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της Γερμανικής, Ελληνικής και Κυπριακής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης. Στην δισκογραφία του περιλαμβάνονται CD με τις EMI, Virgin, Irida Classical και με τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το 2023 αναμένεται η κυκλοφορία του νέου του CD με την BIS Records.

Η σολίστ του βιολιού Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε

Mια νεαρή δεξιοτέχνης και δύο βιρτουόζοι με συναυλιακή διαδρομή τεσσάρων δεκαετιώνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών. Φοίτησε στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere στην Βαϊμάρη με καθηγητή τον J. Witter, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ με τον Igor Ozim και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου με την Tanja Becker-Bender. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διδάσκει, ως βοηθός καθηγητή, στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.

Έχει εμφανιστεί σε Γερμανία, ΗΠΑ, Ονδούρα, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Κύπρο και έχει συμπράξει ως σολίστ με πολυάριθμα συμφωνικά σύνολα: Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική ΕΡΤ, Καμεράτα, Ορχήστρα Δωματίου Mendelssohn της Λειψίας, Φιλαρμονική της Θουριγγίας κ.ά.

Ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάσημες αίθουσες (Γκεβάντχαους της Λειψίας, Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, Φεστιβάλ Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Διεθνές Φεστιβάλ Mendelssohn Αμβούργου, Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Pharos Arts Foundation-Λευκωσία, Samos Young Artist Festival, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου κ.ά.). Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πρώτα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς «Andrea
Postacchini» και «Henri Marteau». Έχει συνεργαστεί με τη Γερμανική, Ελληνική, Σλοβενική, Κροατική και Ονδουριανή Ραδιοτηλεόραση σε ηχογραφήσεις και οπτικοακουστικές παραγωγές. Το 2023 αναμένεται η κυκλοφορία του νέου της CD από τη δισκογραφική εταιρεία BIS με έργα ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών της Διασποράς. Παίζει με βιολί του Carlo Ferdinando Landolfi (Μιλάνο, 1760).

Η τσελίστα Kerstin Feltz

Mια νεαρή δεξιοτέχνης και δύο βιρτουόζοι με συναυλιακή διαδρομή τεσσάρων δεκαετιώνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γεννήθηκε στη Γερμανία και έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία πέντε ετών. Φοίτησε στο Ειδικό Μουσικό Σχολείο της Βαϊμάρης και κατόπιν στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής «Φραντς Λιστ» στην ίδια πόλη. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας υπό την καθοδήγηση του Valentin Fejgin, του οποίου έγινε βοηθός από το 1985 έως το 1987. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έλαβε επίσης σημαντικά ερεθίσματα για την περαιτέρω καλλιτεχνική της εξέλιξη από τους Erkki Rautio, Ivan Monighetti, Heinrich Schiff, Boris Pergamenschikov κ.ά. Η Kerstin Feltz έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ καθώς και στο Μεξικό, στην Κύπρο, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ και τη Βραζιλία. Οι διακρίσεις της είναι πολλές. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Γιόχαν «Σεμπάστιαν Μπαχ» στη Λειψία, ενώ απέσπασε βραβεία στους Διεθνείς Διαγωνισμούς βιολοντσέλου στο Μάρκνοϊκίρχεν το 1979, στο Βελιγράδι το 1984, «Pablo Casals» στη Βουδαπέστη το 1985 και «Τσαϊκόφσκι» στη Μόσχα το 1986. Εκτός από μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις, η Kerstin Feltz έχει στο ενεργητικό της αρκετά CD, τα οποία έχουν γίνει δεκτά με μεγάλο ενθουσιασμό από τους ακροατές. Από το 1994 είναι καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου στο Γκρατς
της Αυστρίας. Έχει δώσει masterclasses σε Πολωνία, Ελλάδα, Κίνα και Βραζιλία.
Παίζει σε βιολοντσέλο του 1755, κατασκευασμένο από τον Giovanni Battista Guadagnini.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Το 2023, ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος περιλαμβάνει συναυλίες με τους: Δημήτρη Τηλιακό και Τίτο Γουβέλη, Δημήτρη Δεσύλλα και Βασίλη Βαρβαρέσο, Κουαρτέτο Αέναον και Μυρσίνη Κάγκαρλη, Αντώνη Σουσάμογλου και Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.

Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε | βιολί
Kerstin Feltz | βιολοντσέλο
Uwe Matschke | πιάνο

Mια νεαρή δεξιοτέχνης και δύο βιρτουόζοι με συναυλιακή διαδρομή τεσσάρων δεκαετιώνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 | 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων
8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €

Χορηγοί Επικοινωνίας
CNN.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR, NEWSBEAST.GR, ARTANDLIFE.GR

Εισιτήρια

210 72 82 333 megaron.gr

Πληροφορίες

https://megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΔΗΜΟΦΙΛΗ