ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Γκρέις Τζόουνς στη Ναόμι Κάμπελ, ο Jean-Paul Goude προκαλεί

Από τη Γκρέις Τζόουνς στη Ναόμι Κάμπελ, ο Jean-Paul Goude προκαλεί

Τον Νοέμβριο του 2014 μια γυμνή εικόνα της Kιμ Καρντάσιαν όπου ισορροπούσε ένα ποτήρι σαμπάνιας στους γλουτούς της θέλησε να "σπάσει το Ίντερνετ". To εξώφυλλο του περιοδικού Paper συζητήθηκε πολύ.

Αυτό όμως δεν ήταν κάτι που δεν γνώριζε ο άνθρωπος που επινόησε τη σειρά από πορτρέτα της διασημότητας των καιρών μας. Όχι, ο 75χρονος Jean-Paul Goude έκανε καριέρα προκαλώντας πριν καν η Κιμ Καρντάσιαν υπήρξε σαν ιδέα.

Γραφίστας, φωτογράφος, σχεδιαστής και σκηνοθέτης, ο Goude δεν προσπάθησαν καν να πρωτοτυπήσει έχοντας μπροστά του το pin up των social media. Το τολμηρό πορτρέτο της Καρντάσιαν ήταν μια νεότερη εκδοχή μιας εικόνας που δημιούργησε ο Goude πίσω στο 1976. Τότε ο τίτλος της εικόνας ήταν "Καρολίνα".

Μια ιστορία απαγορευμένου βλέμματος

Από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα, ο Jean-Paul Goude χτίζει το όνομα του γύρω από την πρόκληση. Ξεκίνησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο περιοδικό Esquire και όταν πλέον αποφάσισε να καθιερώσει το δικό του όνομα, έβαλε τις γυναίκες μπροστά στο φακό του και της έγδυσε προκαλώντας το συντηρητισμό.

Επενδύοντας στο στοιχείο του σοκ, οι σχεδόν πάντα σεξουαλικά φορτισμένες λήψεις και εικόνες του (στατικές ή μη) μας έχουν χαρίσει εμβληματικές στιγμές στην ποπ κουλτούρα των καιρών μας.

Από τη γαζέλα του modeling Ναόμι Κάμπελ στην εκκεντρική Ισλανδή της μουσικής βιομηχανίας Bjork και από τη Γαλλίδα ηθοποιό Farida Khelfa στην μούσα του, τραγουδίστρια και ηθοποιό, Γκρέις Τζόουνς οι εικόνες της πρόκλησης του Goude σοκάρουν σε μία αναδρομική έκθεση στο Padiglione d'Arte Contemporanea στο Μιλάνο.

Η έκθεση "So Far So Goude" περιοδεύει ανά τον κόσμο εδώ και μία δεκαετία και η διάρκεια της επιβεβαιώνει την επιρροή του καλλιτέχνη στην βιομηχανία του θεάματος και της εικόνας των καιρών μας.

Σχέδια, διαφημιστικές καμπάνιες, editorial και περισσότερα από 240 εκθέματα αποδεικνύουν τη δύναμη στο βλέμμα και το μυαλό του αιρετικού Jean-Paul Goude που δημιουργεί εδώ και μισό αιώνα εικόνες σουρεαλιστικές που προκαλούν με την πλαστική ωμότητα της.

Εάν η Κιμ Καρντάσιαν θέλησε να σπάσει το Ίντερνετ, ο δημιουργός της εικόνας της σπάει τα χρηστά ήθη του πουριτανισμού δεκαετίες τώρα.

kim paper

Sexually-charged images: Meet the man who 'broke the internet'

ΔΗΜΟΦΙΛΗ