ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ισπανία: Ανακτήθηκαν δύο μοναδικά έργα 100 ετών του Σαλβαντόρ Νταλί που είχαν κλαπεί

Ισπανία: Ανακτήθηκαν δύο μοναδικά έργα 100 ετών του Σαλβαντόρ Νταλί που είχαν κλαπεί
Τα δύο έργα, είχαν σχεδιαστεί από τον Νταλί το 1922 AP Photo/Misha Japaridze

Δύο μοναδικά έργα τέχνης 100 ετών του σουρρεαλιστή ζωγράφου, Σαλβαντόρ Νταλί εντόπισαν οι ισπανικές αστυνομικές αρχές, καθώς είχαν είχαν κλαπεί τον Ιανουάριου του 2022 σε μια διάρρηξη στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με αναδημοσιευμένο άρθρο του Reuters στο CNNi.

Τα σχέδια που ανακτήθηκαν, συνολικής αξίας περίπου 300.000 ευρώ, είναι δύο τοπία σχεδιασμένα με μολύβι σε σκούρο χαρτί, των οποίων η αυθεντικότητα πιστοποιήθηκε από το Ίδρυμα Σαλβαντόρ - Νταλί Γκαλά, το οποίο έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα επ' αυτών.

Τα δύο έργα, είχαν σχεδιαστεί από τον Νταλί το 1922 για να εικονογραφηθεί το βιβλίο «Οι χάρες της Εμπορδά» (Les Gràcies de l'Empordà) του Pere Coromines και βρέθηκαν στην κατοχή τριών αδερφών ηλικίας 50, 53 και 55 ετών, τους οποίους και συνέλαβε η αστυνομία.

Εκτός των έργων του Νταλί και 5 έργων του Ισπανού καλλιτέχνη Χοάν Μίρο, που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για την αυθεντικότητά τους και δύο έργα του ζωγράφου Πάκο Σόλα, η αστυνομία κατέσχεσε επιπλέον 55 πολυτελή ρολόγια, ασημένια και χρυσά στυλό, κοσμήματα και πολλές συλλογές νομισμάτων και τραπεζογραμματίων από διαφορετικές χρονικές περιόδους και χώρες.

Τα αντικείμενα εικάζεται ότι προέρχονται από σειρά διαρρήξεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, τα τρία αδέρφια φέρονται ότι είχαν βάλει στόχο συγκεκριμένα σπίτια στην περιοχή της Βαρκελώνης με έργα τέχνης, συλλογές νομισμάτων και άλλες αντίκες.

Εκτός, όμως των τριών αδερφών, η αστυνομία συνέλαβε επιπλέον δύο άτομα για κλοπές. Οι τρεις φερόμενοι ως διαρρήκτες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση πριν από τη δίκη, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ