ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζορτζ Ουάσινγκτον: Επιστολή του 1787 φέρνει στο φως τα οικονομικά του προβλήματα

Τζορτζ Ουάσινγκτον: Επιστολή του 1787 φέρνει στο φως τα οικονομικά του προβλήματα
Αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία για 50.000 δολάρια (46.940 ευρώ) AP Photo/Jacquelyn Martin

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε μία επιστολή του Τζορτζ Ουάσινγκτον, που είχε γράψει το 1787, η οποία αποκαλύπτει την οικονομική δυσχέρεια του πρώτου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το σπάνιο αυτό ιστορικό ντοκουμέντο αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία για 50.000 δολάρια (46.940 ευρώ).

Την ανακάλυψη της επιστολής ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών «The Raab Collection», που εξειδικεύεται σε ιστορικά έγγραφα, τη Δευτέρα (20/2), όπως αναφέρει το CNNi.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο οίκος, η ύπαρξη του ιστορικού αυτού γράμματος ήταν άγνωστη στους ιστορικούς και φυλασσόταν σε μια μικρή ιδιωτική συλλογή στην επαρχία της Δυτικής Βιρτζίνια.

Στην επιστολή του 1787, ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον αναφέρεται στην ανάγκη να πουλήσει κάποια στρέμματα γης, προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρώσει κάποια χρήματα.

Για το σκοπό αυτό, ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τον Ίσραελ Σρίβ, έναν συνταξιούχο συνταγματάρχη, ο οποίος ήθελε να αγοράσει μια έκταση 1.644 στρεμμάτων στον ποταμό Youghiogheny στη δυτική Πενσυλβάνια.

Ωστόσο, ο Ουάσιγκτον επέμενε να πουλήσει τη αυτή γη έναντι μετρητών.

«Η περιοχή αυτή τίθεται προς πώληση, εύχομαι να μπορούσα να την αξιοποιήσω για στρατιωτικούς λόγους, όμως το να μαζέψω χρήματα είναι το μόνο κίνητρο που έχω για να το πουλήσω», αναφέρει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το ένα τέταρτο των χρημάτων πρέπει να καταβληθεί, τα άλλα τρία τέταρτα θα καταβληθούν σε τρεις ετήσιες πληρωμές, με τόκους», πρόσθεσε.

Ο Ουάσινγκτον έγραψε την επιστολή αυτή λίγους μήνες προτού καταφθάσει στη Φιλαδέλφεια ως πρόεδρος της Συνταγματικής Συνέλευσης, που κατέληξε στη δημιουργία του Αμερικανικού Συντάγματος.

Ήταν μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1789, όταν ορκίστηκε ως πρώτος πρόεδρος του έθνους.

«Αυτή η επιστολή, μας δίνει μια εικόνα για τα οικονομικά προβλήματα του Ουάσινγκτον, ενός ανθρώπου που σκεφτόμαστε με μυθικούς όρους, αλλά που φαίνεται να είχε πολλά, όπως και εμείς, πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο Νέιθαν Ράαμπ, διευθυντής της «The Raab Collection».

Σημειώνεται ότι, ο Ουάσινγκτον κάποτε είχε στην κατοχή του έως και 70.000 στρέμματα γης σε επτά πολιτείες, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Η περιουσία του, βέβαια, εξαρτιόταν από τη δουλειά εκατοντάδων σκλάβων, όπως αναφέρεται στα Εθνικά Αρχεία της χώρας.

Long-lost letter hints at George Washington’s financial struggles, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ