ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σταμάτης Κριμιζής: «Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια» - Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

Σταμάτης Κριμιζής: «Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια» - Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του
O Σταμάτης Κριμιζής eurokinissi

Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βαμβακά «Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια», ένα αφιέρωμα στη ζωή και το πλούσιο έργο του σπουδαίου αστροφυσικού και ακαδημαϊκού, Σταμάτη Κριμιζή, προβλήθηκε σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών.

Το ντοκιμαντέρ, σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, επιχειρεί μια αναδρομή στη διαδρομή του Σταμάτη Κριμιζή, από τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ζωής του στη Χίο κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και την κατασκευή ρουκετών για τους φημισμένους πασχαλινούς ρουκετοπόλεμους, «που ήταν μεγάλο μάθημα για το τι εστί ώθηση και για τη σωστή ανάμειξη των υλικών», όπως περιγράφει ο ίδιος, μέχρι τη συμμετοχή του ως ερευνητής στις μεγαλύτερες αποστολές εξερεύνησης του Διαστήματος και στις σπουδαίες ανακαλύψεις του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ η επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Νίκολα Φοξ, ο Σταμάτης Κριμιζής «έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε όλα τα σημαντικά σημεία του ηλιακού μας συστήματος».

Κατά την ομιλία του, ο Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος τελεί αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στα τρία Α που προσπαθεί να τονίσει μέσα από το έργο και τη διδασκαλία του: «Αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία. Και ήθος φυσικά. Είναι αυτά που χρειάζεται η χώρα για πρόοδο και πρωτοπορία», υπογράμμισε.

Ο σκηνοθέτης, Γιάννης Βαμβακάς, ανέφερε ότι γνώρισε το έργο του Σταμάτη Κριμιζή πριν από επτά χρόνια, και καθώς εντυπωσιάστηκε, του ζήτησε να κάνουν ταινία για το έργο του. Περιέγραψε εξάλλου το πώς ο Σταμάτης Κριμιζής επηρεάζει τα νέα παιδιά και επεσήμανε την ανάγκη το ντοκιμαντέρ να προβληθεί σε σχολεία και άλλους χώρους, για να γνωρίσει το ευρύ κοινό τα επιτεύγματά του.

Προλογίζοντας τον Σταμάτη Κριμιζή, ο φυσικός και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, ανέφερε ότι «υπήρξε πάντα ο φωτεινός φάρος για ανθρώπους σαν και εμένα, που άδολα δουλέψαμε για τη Γη μας και το Διάστημα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχαήλ Σταθόπουλος, πλήθος ακαδημαϊκών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας, και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ