ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επτά χρόνια λειτουργίας για το μουσείο της Ακρόπολης

Επτά χρόνια λειτουργίας για το μουσείο της Ακρόπολης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η εξωστρέφεια παραμένει η βασική πολιτική του μουσείου της Ακρόπολης, από τα εγκαίνια του μέχρι σήμερα, που συμπλήρωσε επτά χρόνια λειτουργίας.

Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Από την ημέρα των εγκαινίων του, έχει δεχτεί 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ο επόμενος στόχος, είναι να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, μέχρι το φθινόπωρο.

«Υπάρχει σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και καταφέραμε να τη διατηρήσουμε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας» δήλωσε ο πρόεδρος του μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, δίνοντας σήμερα στην δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό του Μουσείου.

«Η σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, η αύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και η καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων χαρακτήρισαν τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου» ανέφερε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, το μουσείο είχε καθημερινά 4.000 επισκέπτες. Η πλειοψηφία αυτών είναι Έλληνες και ακολουθούν επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστραλία , την Ισπανία, τον Καναδά και την Κίνα.

16140063

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επιτυχημένη περιοδική έκθεση για το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη , που άνοιξε όπως είπε, νέο κεφάλαιο στις δραστηριότητες του μουσείου.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ενός μεγάλου προγράμματος προβολής, λιγότερο γνωστών αλλά πολύ σημαντικών έργων από μουσεία της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος της έκθεσης είναι να εμπλουτίσει και να διεγείρει το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τον τόπο προέλευσης και τα μνημεία του.

Για το πρόγραμμα αυτό, υιοθετήθηκε ένας νέος τύπος έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις ίδιες τις αρχαιότητες, κατασκευές που θυμίζουν τα συγκεκριμένα κτήρια. Όλα αυτά παρουσιάζονται με πλούσιες εικόνες και βίντεο.

Σ' αυτό το πνεύμα κινείται και η δεύτερη περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωδώνη». Ονομάζεται «μαντείο των ήχων» και θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017.

«Η έκθεση αυτή δεν έχει κάποιο μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά και σπουδαία» είπε ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του μουσείου, εξηγώντας ότι επέλεξαν να αναδείξουν τα εκθέματα όχι με περιγραφικό υπομνηματισμό αλλά με οπτικό, μέσω ενημερωτικών βιντεοπροβολών.

«Είναι τεράστιο το κέρδος που μας προσφέρουν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα» επανέλαβε ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση που επιχειρεί να επικοινωνήσει ευρύτερα το ρόλο του παλαιότερου ελληνικού μαντείου, τον τρόπο λειτουργίας, τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ