ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η διάσημη αράχνη της Louise Bourgeois θα πιάσει αστρονομική τιμή σε δημοπρασία

Η διάσημη αράχνη της Louise Bourgeois θα πιάσει αστρονομική τιμή σε δημοπρασία
Η γιγάντια αράχνη, ένα από τα έργα που έκαναν την Louise Bourgeois διεθνώς γνωστή. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ποιος πλούσιος συλλέκτης θα είναι ο τυχερός που θα το κατοχυρώσει, όταν το διάσημο γλυπτό «Spider» της Louise Bourgeois θα βγει στις δημοπρασίες του Sotheby's στη Νέα Υόρκη;

Το έργο, ύψους πάνω από 10 μέτρα και πλάτους άνω των 18 μέτρων, αναμένεται να αποφέρει κέρδη μεταξύ 30 και 40 εκατομμυρίων δολαρίων - που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να σπάσει τουλάχιστον ένα ακόμη ρεκόρ δημοπρασίας για τέχνη, αν όχι πολλά.

Εάν το έργο επιτύχει στη χαμηλή του εκτίμηση, μόλις υπολογιστούν οι αμοιβές του Sotheby's, πιθανότατα θα γίνει το πιο ακριβό έργο του καλλιτέχνη σε δημοπρασία και το πιο ακριβό γλυπτό γυναίκας καλλιτέχνη που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, ξεπερνώντας μια άλλη «Αράχνη» που πουλήθηκε για 28 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie's τον Μάιο του 2019.

Εάν πουληθεί πάνω από την υψηλή εκτίμηση, το παρόν γλυπτό «Spider» θα μπορούσε να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ για οποιοδήποτε έργο γυναίκας καλλιτέχνη σε δημοπρασία. Αυτή τη στιγμή τα 44,4 εκατομμύρια δολάρια είναι το ρεκόρ, το οποίο πλήρωσε η κληρονόμος της Walmart στο Μουσείο Crystal Bridges, Alice Walton, στο Bentonville του Αρκάνσας για τον πίνακα της Georgia O'Keeffe «Jimson Weed» το 2014.

Το γλυπτό «Spider» προσφέρεται από το Fundação Itaú, το μη κερδοσκοπικό σκέλος της βραζιλιάνικης τράπεζας Itaú Unibanco. Το γλυπτό αποκτήθηκε από τον Olavo Setubal, συλλέκτη έργων τέχνης και συνιδρυτή της τράπεζας, αφού παρουσιάστηκε ως το επίκεντρο μιας ειδικής παρουσίασης έργων της Bourgeois στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1996. Το γλυπτό ήταν δανεισμένο στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σάο Πάολο από το 1997 έως το 2017 και στη συνέχεια εκτέθηκε σε διάφορα ιδρύματα της Βραζιλίας.

Ένα γιγαντιαίο γλυπτό αράχνης, που ονομάζεται Maman, δημιουργήθηκε από τη Γαλλικής καταγωγής καλλιτέχνη Louise Bourgeois την δεκαετία του '70. (AP Photo/Koji Sasahara)

Στα χρόνια μετά την απόκτηση του «Spider's», το Fundação Itaú άλλαξε τις συλλεκτικές του προτεραιότητες για να επικεντρωθεί σε έργα καλλιτεχνών με έδρα τη Βραζιλία. Τα έσοδα από την πώληση του γλυπτού θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Έργα από τη σειρά «Spiders» της Bourgeois εκτίθενται σε περίοπτη θέση σε πολλά από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο, της Εθνικής Πινακοθήκης του Καναδά στην Οτάβα, του Dia Beacon στη Νέα Υόρκη και της Tate Modern στο Λονδίνο.

«Η Αράχνη έχει γίνει ένα παγκόσμιο είδωλο, αναγνωρίσιμο από όλους δεδομένης της εξέχουσας παρουσίας της σε πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκάλπεριν, επικεφαλής της σύγχρονης τέχνης του Sotheby στη Νέα Υόρκη. «Δεν είναι μόνο ένα πρότυπο της σύγχρονης γλυπτικής, αλλά έχει αποκτήσει συμβολική παρουσία στη σύγχρονη κουλτούρα διεθνώς».

Το γλυπτό «Spider» θα εκτεθεί στα κεντρικά γραφεία του Sotheby's στη Νέα Υόρκη στις 6 Μαΐου πριν προσφερθεί στη βραδινή πώληση σύγχρονης τέχνης του οίκου στις 18 Μαΐου. Η ίδια πώληση θα παρουσιάσει ένα παρόμοια λιτό έργο μεγάλης κλίμακας του Jean-Michel Basquiat, «Now's the Time», που αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια.

Towering Louise Bourgeois 'Spider' sculpture could fetch $40M at auction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ