ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Wanted»: Αφίσα επικήρυξης των δολοφόνων του Λίνκολν βγήκε στο «σφυρί»

«Wanted»: Αφίσα επικήρυξης των δολοφόνων του Λίνκολν βγήκε στο «σφυρί»
Η αφίσα επικήρυξης των δολοφόνων του Λίνκολν Nate D. Sanders Auctions

Σε ποσό μεγαλύτερο των 166.375 δολαρίων (149.521,21 ευρώ) πωλήθηκε την Πέμπτη (27/4) μια αφίσα επικήρυξηςWanted»- των δολοφόνων του 16ου προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λινκολν σε δημοπρασία , σύμφωνα με το CNNi.

Η αφίσα, που τυπώθηκε στις 20 Απριλίου 1865, έγραφε πως προσφέρονται συνολικά 100.000 δολάρια (89.870 ευρώ) ως ανταμοιβή για τη σύλληψη του Τζον Γουίλκις Μπουθ και των συνεργατών του.

Ο Μπουθ πυροβόλησε τον Λίνκολν στο κεφάλι στις 14 Απριλίου 1865, στο Θέατρο Φορντ στην Ουάσιγκτον.

Εισικότερα, η αφίσα γράφει πως προσφέρονταν 50.000 δολάρια (44.935 ευρώ) για τη σύλληψη του Μπουθ, τα οποία επρόκειτο να καταβληθούν από τo -τότε- υπουργείο Πολέμου.

Επιπλέον 25.000 δολάρια (22.467,50) θα προσφέρονταν για τη σύλληψη του κάθε συνεργάτη του, Τζον Σάρατ και Ντέιβιντ Χέρολντ.

«Προτρέπονται όλοι οι καλοί πολίτες με αυτή την ευκαιρία να συνδράμουν τη δικαιοσύνη...», γράφει η αφίσα.

Οι προσφορές για το αντικείμενο αυτό ξεκίνησαν από 100.000 δολάρια (89.870 ευρώ), όπως ενημέρωσε σε δελτίο τύπου ο οίκος δημοπρασιών «Nate D. Sanders Auctions».

Σημειώνεται ότι, η αφίσα αυτή καθίσταται μοναδική γιατί αποτελεί την πρώτη εκτύπωση της αφίσας και είναι το πιο σπάνιο από τα τρία διαφορετικά σχέδια αφίσας που κυκλοφόρησε το «War Department» για τους επικηρυγμένους δολοφόνους, σημειώνει ο οίκος.

«Αυτή η αφίσα ανασύρει τις ημέρες μετά τη δολοφονία του, το σοκ της δολοφονίας αυτής και το άγχος του δολοφόνου να βρισκόταν ακόμη εκεί έξω», ανέφερε ο ιδιοκτήτης της δημοπρασίας Νέιτ Σάντερς στο δελτίο τύπου.

«Οι λίγες αυτές ημέρες ήταν απίστευτα τεταμένες και η αφίσα αυτή είναι ένα από τα λίγα στοιχεία που έχουν διασωθεί από αυτές», πρόσθεσε.

Τελικά, ο Μπουθ δολοφονήθηκε μόλις έξι ημέρες μετά την εκτύπωση της αφίσας.

Βρέθηκε κρυμμένος σε έναν αχυρώνα στη βόρεια Βιρτζίνια και πυροβολήθηκε από έναν στρατιώτη.

Ο Χέρολντ, που κρυβόταν με τον Μπουθ, παραδόθηκε και καταδικάστηκε σε απαγχονισμό.

Ο Σάρατ διέφυγε στον Καναδά και μετά στην Ευρώπη και την Αίγυπτο. Δεν κατάφερε, όμως, να γλιτώσει την έκδοσή και τελικά τη σύλληψή του, ωστόσο μετά από λίγο καιρό, λόγω κακοδικίας αφέθηκε ελεύθερος.

A rare "wanted" poster for John Wilkes Booth after he assassinated Lincoln sold for over $160,000,CNN / Zoe Sottile

ΔΗΜΟΦΙΛΗ