ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφαγαν ξανά τη μπανάνα του Κατελάν που ήταν κολλημένη στον τοίχο μουσείου

Έφαγαν ξανά τη μπανάνα του Κατελάν που ήταν κολλημένη στον τοίχο μουσείου
Το έργο «Comedian» του Μαουρίτσιο Κατελάν UNSPLASH

Για κάποιους, η ευκαιρία να δουν μια μπανάνα κολλημένη με ταινία σε έναν τοίχο τους δίνει τη δυνατότητα να αναμετρηθούν με την πρόσφατη ιστορία της τέχνης. Για άλλους, πιο... κυνικούς, είναι απλώς ένα δελεαστικό σνακ.

Την περασμένη Πέμπτη (27/4), ένας φοιτητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ «έφαγε ένα εμβληματικό έργο» του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν από τον τοίχο του Μουσείου Τέχνης Leeum στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

https://www.instagram.com/p/CriC1hePUKM

«Ο μαθητής είπε στο μουσείο ότι το έφαγε επειδή πεινούσε», δήλωσε στο CNNi ένας εκπρόσωπος του μουσείου.

Αφού χόρτασε, ο μαθητής κόλλησε τη φλούδα ξανά στον τοίχο. Η φλούδα αντικαταστάθηκε αργότερα από το μουσείο με μια φρέσκια μπανάνα.

«Συνέβη ξαφνικά, οπότε δεν έγινε καμία ειδική ενέργεια. Ο καλλιτέχνης (Κατελάν) ενημερώθηκε για το περιστατικό, αλλά δεν αντέδρασε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του μουσείου.

Με τίτλο «Comedian», το έργο τέχνης έγινε πρωτοσέλιδο κατά τη διάρκεια της έκθεσης Art Basel Miami Beach 2019, όταν είχε εκτεθεί στην γκαλερί Perrotin τον Δεκέμβριο του 2019, όπου και πουλήθηκε για πουλήθηκε για 120.000 δολάρια (109.405,20 ευρώ). Δύο άλλες εκδόσεις του κομματιού πουλήθηκαν επίσης στην έκθεση.

Ο κόσμος συνέρρεε για να παρακολουθήσει την μπανάνα να ωριμάζει και από κίτρινη να γίνεται καφέ. Η γκαλερί είχε καταφέρει να πωλήσει και τις τρεις εκδοχές του έργου, ανεβάζοντας μάλιστα την τιμή του τελευταίου αντίγραφου στα 150.000 δολάρια (136.756,50 ευρώ).

Το έργο αποτελεί μέρος της ατομικής έκθεσης WE του Κατελάν, η οποία διεξάγεται στο μουσείο της Σεούλ έως τις 16 Ιουλίου. Η ίδια η μπανάνα αλλάζει τακτικά κάθε δύο με τρεις ημέρες και δεν πωλείται.

Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος θεώρησε ότι το έργο τέχνης είναι... φαγώσιμο. Κατά την πρώτη έκδοση του «Comedian», που πουλήθηκε το 2019, ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα άρπαξε με συνοπτικές διαδικασίες την μπανάνα που εκτέθηκε στην γκαλερί και την έφαγε, ενώ οι θεατές παρακολουθούσαν έκπληκτοι.

Πριν από την πώληση του έργου τέχνης, ο Περότιν είχε δηλώσει πως οι μπανάνες είναι «ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου, με διττή σημασία», προσθέτοντας ότι ο Κατελάν μετατρέπει καθημερινά αντικείμενα σε «εργαλεία τόσο απόλαυσης, όσο και κριτικής».

Ο Κατελάν είναι γνωστός για τα σατιρικά έργα που αμφισβητούν τη μαζική κουλτούρα, προκαλώντας συχνά συζητήσεις γύρω από την έννοια της τέχνης.

Student eats artwork of a banana duct-taped to a museum wall because "he was hungry" / Kathleen Magramo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ