ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Κέιτ Μπλάνσετ και 59 ακόμη διάσημοι για την προσφυγική κρίση

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Κέιτ Μπλάνσετ και 59 ακόμη διάσημοι για την προσφυγική κρίση

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

"Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους" αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που φέτος, για μια ακόμη χρονιά συνδιοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

Για το 2016, στην εκστρατεία #WithRefugees, επώνυμοι συμμαχούν σε ένα video με μήνυμα ηχηρό, καλώντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για τους πρόσφυγες.

Η μεγάλη, παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία που καλεί τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων – #WithRefugees – από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει στο πλευρό της 60 διάσημες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο για να ενισχύσει το μήνυμα της. "Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, ενώστε κι εσείς τη φωνή σας μαζί μας" λένε ανάμεσα σε άλλους οι ηθοποιοί Κέιτ Μπλάνσετ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπεν Στίλερ, Κριστίν Ντέιβις, Έλεν Μίρεν, Σκάρλετ Γιόχανσον και οι μουσικοί Ντέιβιντ Μόρισεϊ & Μπράιαν Άνταμς σε μια έκκληση προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση εκ μέρους όλων όσοι έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από τις πατρίδες τους.

Η εκστρατεία έχει στόχο να αναδείξει την υποστήριξη του κοινού στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή σε μια περίοδο που ο εκτοπισμός των πληθυσμών αυξάνεται δραματικά λόγω των συγκρούσεων και των διώξεων. Από την άλλη η ρητορική κατά των προσφύγων εντείνεται και οι περιορισμοί στη διαδικασία του ασύλου αυξάνονται.

Η έκκληση θα παραδοθεί πριν από την ιστορική υψηλού επιπέδου Συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη, με θέμα την Αντιμετώπιση των Μεγάλων Μετακινήσεων Προσφύγων και Μεταναστών.

Ειδικότερα, η έκκληση ζητά από όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση σε κάθε παιδί – πρόσφυγα, να παρέχουν στέγη με ασφάλεια σε κάθε οικογένεια προσφύγων και να επιτρέψουν σε κάθε πρόσφυγα τη δυνατότητα να εργαστεί ή να αποκτήσει δεξιότητες ώστε να συνεισφέρει θετικά στην κοινότητά του.

CATE

Στο βίντεο της εκστρατείας, εμφανίζεται η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Μπλάνσετ να μιλά από τον καταυλισμό Za’atari στην Ιορδανία για τη συμμετοχή και στήριξή της στην εκστρατεία.

"Βρισκόμαστε στη μέση μιας καταστροφικής κρίσης εκτοπισμού, η οποία έχει ήδη ξεριζώσει εκατομμύρια αθώες οικογένειες ενώ ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του στην προσπάθειά του να φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος. Η λύση ουσιαστικά είναι πολιτική – χρειαζόμαστε ειρήνη και σταθερότητα. Ενόσω, όμως, περιμένουμε γι’ αυτό, εμείς, -ως άνθρωποι με τη δική μας φωνή- μπορούμε και οφείλουμε να παίξουμε τον δικό μας ρόλο. Πρέπει να απαιτήσουμε να μοιραστούν όλες οι χώρες την ευθύνη τού να διασφαλίσουν για όλους τους πρόσφυγες προστασία, στέγη και τη δυνατότητα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με προοπτική. Αν αρκετοί από εμάς ενώσουμε τις φωνές μας, θα εισακουστούμε".

"Οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, αδελφές, αδελφοί, παιδιά με τις ίδιες ελπίδες και φιλοδοξίες όπως εμείς – μόνο που η μοίρα έχει ταυτίσει τη ζωή τους με μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσφυγική κρίση" λέει ο αφγανικής καταγωγής συγγραφέας Khaled Hosseini.

"Μαζί, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, πρέπει να απαιτήσουμε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη ώστε να βρεθούν δίκαιες και μακροχρόνιες λύσεις σε αυτήν την κρίση. Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντί του φόβου και της μισαλλοδοξίας, θα θριαμβεύσουν η ανθρωπιά και η συμπόνοια".

"Καθοριστική πρόκληση της ιστορίας"

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, εξηγεί γιατί η Υ.Α. απευθύνει τη δημόσια αυτή έκκληση για να στηρίξει τους πρόσφυγες.

"Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι αναταραχές στον κόσμο ολοένα και βαθαίνουν. Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν πλέον τις εστίες τους απ’ ό,τι στο παρελθόν", αναφέρει ο Grandi. "Η κατάσταση αυτή μας αφορά και μας επηρεάζει όλους και αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση, συμπόνοια και πολιτική θέληση για να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να βρούμε αληθινές λύσεις στα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Είναι μια από τις πιο καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας."

"Το 2015, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, αυξάνοντας το σύνολο των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως. Οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κατάσταση αυτή ήταν χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ωστόσο και η Ευρώπη έγινε μάρτυρας δραματικών σκηνών, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο. Χιλιάδες όμως έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή αυτή."

"Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινωνίες και ο κόσμος επιδεικνύουν τεράστια αλληλεγγύη και συμπόνοια προς τους πρόσφυγες, ανοίγοντας τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Επιπλέον, υπάρχουν χώρες που υποδέχονται κι άλλες νέες αφίξεις ακόμη κι αν ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων"

"Η εκστρατεία #WithRefugees, και η έκκληση που περιλαμβάνει, έχει στόχο να δυναμώσει ακριβώς αυτές τις φωνές που καλωσορίζουν τους πρόσφυγες και να δείξει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων".

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο κόσμος τιμά τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί, παράλληλα, μια καθοριστική στιγμή για το κοινό που καλείται να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.

Υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees, άνθρωποι από όλον τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων.

Για να υπογράψετε την έκκληση, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: http://www.unhcr.org/refugeeday/

57625e984

ΔΗΜΟΦΙΛΗ