ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Dead End: Η σειρά του Netflix που μας θυμίζει τι σημαίνει καλό, παραδοσιακό road movie

Dead End: Η σειρά του Netflix που μας θυμίζει τι σημαίνει καλό, παραδοσιακό road movie
Μια καλοστημένη κωμωδία με μαύρο χιούμορ, με καλό σενάριο και πολύ τίμιες ερμηνείες. Netflix

Είχα καιρό να δω μία καλή μαύρη κωμωδία στο Netflix και το πολωνικής παραγωγής Dead End με έσωσε από πολύ ψάξιμο μέσα στο χάος της εν λόγω πλατφόρμας.

Το road movie είναι ένα είδος πολύ δύσκολο να πετύχει μιας και πρέπει να υπάρχει εξαιρετική ισορροπία στο σενάριο, στους ηθοποιούς, στα πλάνα, στην ηθική των χαρακτήρων.

Στο Dead End η παραγωγή έκανε εκπληκτική δουλειά αλλά και οι ηθοποιοί δίνουν το κάτι παραπάνω στις ερμηνείες τους, κάνοντάς σε να ταυτιστείς αμέσως με την όλη τρελή φάση που ζουν στο δρόμο τους.

Μία ληστεία και ένα μπέρδεμα που θα μείνει αξέχαστο.

Μια ταινία δρόμου είναι ένα είδος ταινίας στην οποία οι κύριοι χαρακτήρες φεύγουν από το σπίτι σε ένα οδικό ταξίδι, αλλάζοντας συνήθως την οπτική από την καθημερινή τους ζωή, συνήθως για λόγους ανωτέρας βίας.

Οι ταινίες δρόμου συχνά απεικονίζουν ταξίδια στην ενδοχώρα, με τις ταινίες να εξερευνούν το θέμα της αποξένωσης και να εξετάζουν τις εντάσεις και τα ζητήματα της πολιτιστικής ταυτότητας ενός έθνους ή μιας ιστορικής περιόδου.

Όλα αυτά συχνά εμπλέκονται σε μια διάθεση πραγματικής ή δυνητικής απειλής, ανομίας και βίας, ενός «ευδιάκριτου υπαρξιακού κενού» και κατοικείται από ανήσυχους, «απογοητευμένους, συχνά απελπισμένους χαρακτήρες».

Αυτό ακριβώς πετυχαίνει να σου περάσει το πολωνικό Dead End, μια σειρά που μάλλον δεν θα έλεγε κανείς πως είναι γνωστή ανάμεσα στους συνδρομητές του Netflix.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με κάτι σπάνιο: μία μίνι σειρά που ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο road movie. Κάποιος ληστεύει μία τράπεζα και από εκεί ξεκινάει ένα rollercoaster συμπτώσεων και ευτράπελων που συνεχώς παίζουν με τον θάνατο, τον αφανισμό αλλά και το μαύρο χιούμορ.

Ένας πατέρας δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά την κόρη του που πάει ακόμη σχολείο, εκείνη μένει έγκυος και δεν εκτιμάει καθόλου τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας της χειρίζεται τη ζωή τους.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και έπιασα τον εαυτό μου να γελάει σε πολλές στιγμές. Photo: Netflix

Μετά βλέπουμε τις παράλληλες ζωές ενός νεαρού που έχει ιδιαίτερα σεξουαλικά γούστα και που δεν μπορεί να στεριώσει σε μία φυσιολογική σχέση και μία μεσήλικη γυναίκα που παρατάει τον άνδρα της γιατί εκείνος δεν θέλει να κάνουν μαζί παιδιά. Όλο αυτό το μοντέρνο τσίρκο από πονεμένους ανθρώπους θα βρεθεί να ταξιδεύει από την Πολωνία στην Τσεχία με ένα Audi. Το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο τυχαίνει να έχει και ο ληστής από την τράπεζα τον οποίο καταζητεί η αστυνομία. Όταν οι χαρακτήρες μπερδεύονται και αλλάζουν οχήματα, τότε ξεκινάει το χάος το ίδιο.

Αν αυτό που ψάχνεις είναι μία καλοστημένη κωμωδία με μαύρο χιούμορ, με καλό σενάριο και πολύ τίμιες ερμηνείες, τότε το Dead End δεν θα σε απογοητεύσει. Για τους λάτρεις του road movie αλλά και του Ανατολικού μπλοκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ