ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Madrugada επιστρέφουν: Οι Νορβηγοί τροβαδούροι αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους στο CNN Greece

Οι Madrugada επιστρέφουν: Οι Νορβηγοί τροβαδούροι αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους στο CNN Greece
Oι Madrugada επιστρέφουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι κι εμείς κάναμε την αρχή και μιλήσαμε μαζί τους, οι ίδιοι είχαν πολύ όρεξη και μας αποκάλυψαν πολλά από τα μελλοντικά τους σχέδια.

Δεν χρειάζονται συστάσεις, το ελληνικό κοινό τους έχει λατρέψει όσο κανένα άλλο στον κόσμο, κι αυτά είναι λόγια του ίδιου του Sivert Høyem.

Madrugada επιστρέφουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι κι εμείς κάναμε την αρχή και μιλήσαμε μαζί τους, οι ίδιοι είχαν πολύ όρεξη και μας αποκάλυψαν πολλά από τα μελλοντικά τους σχέδια, πότε θα κυκλοφορήσουν νέα δουλειά, πόσο θα μείνουν on the road, ποια είναι τα βιβλία που διαβάζουν για να πάρουν έμπνευση, ευτράπελα από τις περιοδείες τους και πολλά άλλα.

Εγώ γνωρίστηκα μαζί τους πριν από πολλά χρόνια, για την ακρίβεια το 2003, όταν είχαν κατέβει στην Κρήτη για δύο, εντελώς ξαφνικά live, τότε που ακόμη ο θρυλικός κιθαρίστας τους, Robert Burås, ήταν ακόμη εν ζωή. Μετά την σημαντική τους απώλεια με τον ξαφνικό του θάνατο, η μπάντα έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα.

Ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος της μπάντας, Sivert Høyem, έκανε μία επιτυχημένη προσωπική πορεία με αρκετά δικά του άλμπουμ. Στη συνέχεια όμως οι Madrugada πήραν την απόφαση να συνδεθούν ξανά και να βγάλουν το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Chimes At Midnight.

Το Σεπτέμβρη του 2022 επισκέφτηκαν και πάλι την Ελλάδα με μία εκπληκτική sold out συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Φέτος θα έχουμε πάλι την χαρά να τους ακούσουμε και να τους δούμε ζωντανά στο Release Festival τον Ιούνιο.

To CNN Greece μίλησε με τους Madrugada κι εκείνοι δεν δίστασαν να μας αποκαλύψουν πότε θα βγεί το επόμενο τους άλμπουμ, το οποίο θα έχει κάτι το ιδιαίτερο.

Πάμε να δούμε τι ακριβώς μας είπε το συγκρότημα.

Πότε ξεκινάει η περιοδεία σας; Θα είναι μεγάλη;

Sivert Høyem: Ξεκινάμε την 1η Ιουνίου στη Δανία και ναι θα είναι αρκετά μεγάλη η περιοδεία μας αυτό το καλοκαίρι, γύρω στις 30 συναυλίες. Θα είναι μεγάλο καλοκαίρι για εμάς μιας και οι συναυλίες θα τελειώσουν στην αρχή του Σεπτέμβρη. Θα επισκεφτούμε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως Πορτογαλία, Ελβετία, Ρουμανία, Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και άλλες.

Πόσο σας κουράζει μία περιοδεία; Είναι τόσο κουραστικό όσο λένε;

Frode Jacobsen: Δεν είναι τόσο κουραστικό, μάλλον το να μην είμαστε στο δρόμο είναι πιο κουραστικό. Έχουμε οικογένειες πλέον βέβαια, έχουμε υποχρεώσεις, ακόμη και τώρα είναι πολύ όμορφο να είσαι στο δρόμο με τη μπάντα, σου δίνει έμπνευση και δύναμη να γράψεις καινούρια μουσική. Μπορεί να δίνουμε πολύ ενέργεια σε αυτό αλλά από την άλλη παίρνουμε ενέργεια πίσω από τον κόσμο και τις εμπειρίες.

Sivert Høyem: Αυτή τη φορά θα πρέπει να πετάξουμε για να πάμε στις συναυλίες, όχι με λεωφορείο όπως το κάνουμε συνήθως. Οι συναυλίες είναι διασκορπισμένες αρκετά οπότε δεν είχαμε άλλη επιλογή.

Πώς είναι η ζωή στη Νορβηγία; Έχετε σκεφτεί να αγοράσετε σπίτι στην Ελλάδα. Πολύς κόσμος από την Ευρώπη πλέον το κάνει αυτό.

Jon Lauvland Pettersen: Ο Frode έχει ένα σπίτι στην Ελλάδα.

Frode Jacobsen: Ναι, έχουμε, από την οικογένεια μου, ένα σπίτι στην Ύδρα. Δεν είναι ακριβώς δικό μου, αλλά μπορώ να πάω για διακοπές εκεί όποτε θέλω. (γέλια) Έχω πάει άπειρες φορές στο νησί, μ' αρέσει γιατί δεν έχει αυτοκίνητα.

Sivert Høyem: Ζούμε στο Όσλο, μία μεγάλη πόλη όπως ξέρετε, δεν έχει και τεράστια διαφορά από άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Στο Όσλο έχεις την ευκαιρία να δεις τον ωκεανό και να κάνεις σκι. Έχει πολλά πράγματα που άλλες πόλεις δεν έχουν επίσης. Έχεις πολλές επιλογές. Είσαι αρκετά κοντά στη φύση στο Όσλο. Σίγουρα έχει αλλάξει πολύ, σε σχέση με 20 χρόνια πριν που μείναμε για πρώτη φορά στην πόλη.

Jon Lauvland Pettersen: Εγώ δεν ζω στο Όσλο, μένω περίπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, σε ένα απομωνομένο μέρος. Βασικά αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εδώ χιονίζει (γέλια).

Οι στίχοι σας είχαν πάντα μία λογοτεχνική ποιότητα. Διαβάζετε λογοτεχνία; Έχετε αγαπημένους συγγραφείς ή βιβλία;

Sivert Høyem: Υποθέτω ναι, αυτό συμβαίνει φυσικά. Επίσης όλη η μουσική που ακούμε τόσα χρόνια έχει μέσα της αυτή την ποιητική διάθεση, όπως ο Leonard Cohen, o Bob Dylan κτλπ. Οι στίχοι είναι πολύ σημαντικοί για ένα καλό τραγούδι. Ναι, διαβάζω αρκετά, αλλά είμαι slow reader. Για παράδειγμα το καλοκαίρι θα διαβάσω περίπου πέντε βιβλία, αργά, αλλά θα τα διαβάσω. Επίσης πλέον έχω και μικρά παιδιά, κάτι το οποίο δεν μου δίνει πολύ χρόνο για διάβασμα. Τελευταία διαβάζω τον Emmanuel Carrère, μου αρέσει πολύ ο τρόπος γραφής του, αρκετά μετά μοντέρνος αλλά έχει ενδιαφέρον. Επίσης εκτιμώ πολύ τον Karl Ove Knausgård, αν και αυτός θέλει πολύ υπομονή, ειδικά για να διαβάσεις τη saga, τον Αγώνα μου.

Frode Jacobsen: Διαβάζω αρκετά Federico Garcia Lorca και Μaggie Nelson.

Ποια είναι η διαδικασία για να γράψετε ένα τραγούδι; Είναι κάτι συγκεκριμένο που κάνετε; Υπάρχει κάποια ιεροτελεστία;

Sivert Høyem: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Κάποιος θα φέρει μια ιδέα στο στούντιο και μετά θα την δουλέψουμε όλοι μαζί. Γενικά, καθώς παίζουμε, καθώς δουλεύουμε πάνω σε αυτή την ιδέα, άλλες μικρές ιδέες και λέξεις πετάγονται, έτσι δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πράγμα. Σπάνια κάποιος θα φέρει ένα ολοκληρωμένο τραγούδι. Συνήθως το δουλεύουμε όλοι μαζί.

Ακούτε νέα μουσική; Αγοράζετε δίσκους;

Frode Jacobsen: Ναι, εννοείται. Ακούμε πολύ μουσική. Μου αρέσει πολύ να ακούω νέα μουσική. Υπάρχει τόση μουσική εκεί έξω. Φυσικά ακούμε και τα κλασικά, όπως Van Morrison και Dylan, αυτά είναι πάντα εκεί.

Sivert Høyem: Επίσης υπάρχουν και τόσοι παλιοί καλλιτέχνες που είναι άγνωστοι σήμερα. Υπάρχει πολύ πράγμα να ανακαλύψει κανείς. Επίσης σέβομαι πολύ καλλιτέχνες όπως η Lana Del Ray.

Frode Jacobsen: Μας αρέσει πολύ και η δουλειά που κάνει ο Bill Callahan από τους Smog.

Jon Lauvland Pettersen: Εγώ, η αλήθεια είναι, είμαι κάπως κολλημένος με την δεκαετία του '60. Ακούω πολύ μουσική από τότε.

Έχετε σκεφτεί να γράψετε κάποιο βιβλίο για την μουσική σας πορεία; Για παράδειγμα τελευταία διάβασα το βιβλίο του Mark Lanegan και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.

Sivert Høyem: Το δύσκολο είναι να βρεις τον σωστό άνθρωπο να σε βοηθήσει να το γράψεις, μιας και δεν είμαστε ακριβώς συγγραφείς. Αλλά ναι, το έχουμε σκεφτεί. Θα κάνουμε όμως κάτι άλλο, δουλεύουμε πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ με τη ζωή μας στο δρόμο. Θα κυκλοφορήσει σύντομα. Είμαστε στη διαδικασία που κάνουμε το μοντάζ.

Θυμάστε κάποιο αστείο συμβάν από τις περιοδείες σας; Κάτι που σας έχει μείνει;

Jon Lauvland Pettersen: (γέλια) Ναι, μία φορά προσπαθούσαμε να γυρίσουμε ένα αυτοσχέδιο βίντεο σε ένα ξενοδοχείο και αδειάσαμε έναν ολόκληρο πυροσβεστήρα στο διάδρομο. Έγινε πραγματικά χάος εκείνη τη φορά, όλο το ξενοδοχείο γέμισε αφρό, φυσικά μας έδιωξαν από το ξενοδοχείο. Τελικά το βίντεο δεν το γυρίσαμε ποτέ, βέβαια κάπου πρέπει να υπάρχει αυτό το υλικό.

Sivert Høyem: Ουσιαστικά κάτι τέτοια σκηνικά μπορεί κανείς να τα βρει στο ντοκιμαντέρ που όπως είπα δουλεύουμε καιρό τώρα. Η ζωή της μπάντας στο δρόμο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς και θα θέλαμε οι φίλοι μας να το δουν. Υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα concert film και είναι σχεδόν έτοιμο.

Jon Lauvland Pettersen: Επίσης δουλεύουμε πάνω σε ένα live δίσκο, από εμφανίσεις μας στη Γερμανία. Αυτό θα κυκλοφορήσει κανονικά σαν δίσκος.

Πως σας φαίνεται το ελληνικό κοινό; Είναι πιο “ζεστό” από άλλες χώρες;

Sivert Høyem: Από την αρχή το ελληνικό κοινό ήταν τέλειο. Νιώθουμε σαν το σπίτι μας όταν είμαστε στην Ελλάδα. Αυτό το είχαμε νιώσει από την αρχή, από το 2000, όταν είχαμε κάνει την πρώτη μας εμφάνιση στην Αθήνα.

Oι Madrugada θα εμφανιστούν στο Release Festival στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ