ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Νέα Πατρίδα» στον Δαναό

«Η Νέα Πατρίδα» στον Δαναό

Μετά την Θεσσαλονίκη και το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, «Η Νέα Πατρίδα», το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου σε παραγωγή του Περιοδικού «Αρμενικά» και της Urbi Productions, θα προβληθεί στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η ταινία θα προβληθεί το τριήμερο 12, 13 και 14 Μαΐου, στον κινηματογράφο «Δαναός» (Λεωφόρος Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι).

Παρασκευή 12/05/2023 - 20:00 (Δαναός 1)

Σάββατο 13/05/2023 - 17:30 (Δαναός 2)

Κυριακή 14/05/2023 - 20:00 (Δαναός 1)

Η Νέα Πατρίδα - Production stills

Η Νέα Πατρίδα - facebook profile ταινιας

Λίγα λόγια για την ταινία

Υπολογίζεται ότι μετά το 1922, περίπου 400.00 Αρμένιοι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας. Στο ντοκιμαντέρ «H Νέα Πατρίδα», ο θεατής κάνει μια ιστορική αναδρομή στις πρώτες κοινότητες Αρμενίων προσφύγων, όπως αυτές εξελίχθηκαν ανά την ελληνική επικράτεια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, μέσα από άγνωστες μαρτυρίες και αφηγήσεις απογόνων των πρώτων προσφύγων.

Η ταινία καταφέρνει να αναδείξει άγνωστες ιστορικές πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας οι οποίες έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Αρμενίων της χώρας, παρουσιάζοντας σπάνιο αρχειακό υλικό, ενώ γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί σε Κοκκινιά, Νέο Κόσμο, Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ηράκλειο, Σύρο αλλά και στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Παράλληλα, ο θεατής παρακολουθεί τα παιδιά της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέου Κόσμου τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν την αρμενική τους ταυτότητα στη σύγχρονη Αθήνα. Μέσα από τα μαθήματα αλλά και τις δραστηριότητές τους έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τις παραδόσεις των Αρμενίων, προσπαθώντας να γνωρίσουν το παρελθόν και να χαράξουν το μέλλον της ελληνοαρμενικής κοινότητας.

Στην ταινία εμφανίζονται επίσης αποσπάσματα της θεατρικής παράστασης «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν.

«Η Νέα Πατρίδα» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, χρηματοδοτημένη πλήρως και αποκλειστικά από τις δωρεές και τις χορηγίες των μελών της αρμενικής κοινότητας.

Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας

Η πρεμιέρα της ταινίας είχε γίνει το Σάββατο 11 Μαρτίου στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η προβολή είχε χαρακτηριστεί “sold out” στην πλατφόρμα κράτησης εισιτηρίων και το κοινό έδωσε δυναμικό παρών στην κατάμεστη αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης».

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Η Νέα Πατρίδα

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

O Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος σπούδασε Χημεία (Ε.Κ.Π.Α.) και Κινηματογράφο (SAE Athens). Είναι σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας.

«Η Νέα Πατρίδα» αποτελεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Έχει επίσης σκηνοθετήσει το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ο Ξυλουργός και η Γυναίκα του», το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε πολλά ακόμη φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Ως διευθυντής φωτογραφίας έχει δημιουργήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, τα «Σουτζουκάκια» και τις «Ωραίες Πεταλούδες».

www.kgeorgopoulos.com

Συντελεστές ταινίας «Η Νέα Πατρίδα»

Σκηνοθεσία - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Σενάριο: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος - Μάικ Τσιλιγκιριάν

Μοντάζ: Βάσια Ντούλια

Μουσική: Μιράν Τσαλικιάν

Χειριστές κάμερας: Παναγιώτης Ποντικίδης, Βαγγέλης Φασουλόπουλος, Γιώργος Σταματάκης, Αρέν Γκριγκοριάν

Χειριστές Drone: Γιώργος Σταματάκης, Δημήτρης Βρύζας, Αρέν Γκριγκοριάν

Ηχοληψία: Άρης Παυλίδης, Γιώργος Σταματάκης, Αρέν Γκριγκοριάν

Επεξεργασία ήχου - Μίξη ήχου: Λευτέρης Ξάνθης

Χρωματική διόρθωση - Χρωματική επεξεργασία: Ηλίας Αδάμης

Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Γεωργίου

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Urbi Productions - Σύλλογος Αζαταμάρντ (Περιοδικό Αρμενικά)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ