ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα πέντε πιο επιδραστικά μουσικά άλμπουμ της δεκαετίας του 1960

Αυτά είναι τα πέντε πιο επιδραστικά μουσικά άλμπουμ της δεκαετίας του 1960
Ο Jimmy Page πάντα ήξερε ότι υπήρχε κάτι μεγαλύτερο πέρα ​​από τα μπλουζ, και χρειάστηκε ένα από τα πρώτα σούπερ γκρουπ για να φτιάξει έναν από τους καλύτερους δίσκους της rock μουσικής. AP Photo/Rusty Kennedy, File


Αν η δεκαετία του 1950 έμαθε τον κόσμο της μουσικής το rock and roll, η δεκαετία του 1960 μετέτρεψε το όλο θέμα σε πολιτιστικό κίνημα. Κάθε χρόνο που περνούσε, ένας άλλος δίσκος ή καλλιτέχνης ερχόταν με μια νέα αντίληψη για το είδος, κραδαίνοντας νέες τεχνικές παραγωγής που θα άφηναν το στίγμα τους στον κόσμο ή γράφοντας μερικά από τα πιο διαχρονικά τραγούδια που βγήκαν από την επανάσταση της αντικουλτούρας. Οι εποχές άλλαζαν πολύ, και οι ιστορικές μπάντες όπως οι Beatles και ο Bob Dylan ήταν στην πρώτη γραμμή της δεκαετίας.

Από την αρχή της 'British Invasion' μέχρι τη γένεση του Summer of Love, υπήρχαν πάντα δίσκοι που άφησαν ανεξίτηλο αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές του rock and roll. Αν και δεν ήταν κάθε δίσκος σεβαστός στην εποχή του, τα τραγούδια τους έχουν παλαιώσει σαν καλό κρασί, συγκεντρώνοντας διαφορετικά μουσικά είδη για να δημιουργήσουν ένα κέρας διαφορετικών ήχων που κανείς δεν είχε ακούσει ποτέ. Ναι, η δεκαετία του ‘60 σχημάτισε τη μουσική όπως την ξέρουμε σήμερα.

Μόλις οι επόμενες γενιές θα άκουγαν αυτά τα άλμπουμ τα θεωρούσαν αυτομάτως κλασικά και φυσικά είχαν πολύ καλό λόγο να το κάνουν. Αν και δεν έγιναν όλοι οι δίσκοι επιτυχίες στην αρχή, όσοι τους άκουσαν στο μέλλον θα επιβεβαίωναν την διαχρονική τους αξία, η δεκαετία του ‘60 μπορεί να λέει πως έδωσε ίσως τα πιο σημαντικά εφόδια για την μουσική που θα ακολουθούσε στο μέλλον.

Μερικοί από αυτούς τους δίσκους που βγήκαν εκείνη την δεκαετία εξακολουθούν να επηρεάζουν γενιές μουσικών σήμερα, παίρνοντας τα δομικά στοιχεία του rock and roll και βάζοντας διαφορετικές υφές γύρω τους βγαίνοντας στην συνέχεια στον κόσμο της ποπ. Το rock and roll μπορεί να θεωρείται πλέον κάτι σαν “κλασική” μουσική. κάποτε όμως ήταν το πιο πρωτοποριακό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ένας μουσικός.

Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο κλασικά άλμπουμ της δεκαετίας του ‘60:

5. The Doors – The Doors

Στο ντεμπούτο άλμπουμ των The Doors, ο Morrison ζωγραφίζει ζωντανές εικόνες για το τι πιστεύει ότι πρέπει να είναι η ζωή, είτε προσπαθεί να εισχωρήσει σε μια άλλη συνείδηση ​​στο «Break On Through» είτε προσπαθεί να εξηγήσει τη σεξουαλική του επιθυμία στο «Light My Fire». Καθώς ο Morrison προσπαθούσε να κάνει μια νοητική ανακάλυψη, το υπόλοιπο συγκρότημα έφερε νέα στοιχεία στη σύνθεση και μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια του rock γεννήθηκαν από την εκπληκτική δουλειά του Ray Manzarek στο όργανο.

4. Pet Sounds – The Beach Boys

Σε έναν κόσμο όπου το rock προχωρούσε με τρομερή ταχήυτητα, οι Beach Boys άρχιζαν να φαίνονται όλο και πιο κλασικοί μέρα με τη μέρα. Καθώς μπάντες σαν τους Beatles άρχισαν να φτιάχνουν τα δικά τους αριστουργήματα, η ποπ μηχανή από την Καλιφόρνια εξακολουθούσε να κυκλοφορεί μελωδίες "της χαράς και του ήλιου" που είχαν να κάνουν με την οδήγηση αυτοκινήτων ή το σερφάρισμα πάνω-κάτω στην παραλία. Οι Beach Boys θα μπορούσαν να ονομαστούν σαν οι πατέρες του sunshine rock.

3. The Velvet Underground and Nico – The Velvet Underground

To art rock δεν προοριζόταν ποτέ να μείνει στα charts για πολύ. Παρόλο που οι μαζικές συναυλίες εκείνη την εποχή προχωρούσαν με άλματα, μερικοί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες συχνά υποβιβάζονταν στο κάτω μέρος των Hot 100, δύσκολα θα έβλεπε κανείς το τραγούδι του στα Pop charts. Αν κάποιες από τις πειραματικές μουσικές των Beatles ήταν υπερβολικές για να τις αντέξουμε, το κοινό πρακτικά τρομοκρατήθηκε όταν οι The Velvet Underground βγήκαν για πρώτη φορά στον κόσμο της μουσικής με αυτό το καταπληκτικό και πλέον κλασικό άλμπουμ.

2. Led Zeppelin I – Led Zeppelin

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Jimmy Page φαινόταν να βρίσκει τη θέση του παίζοντας με τους The Yardbirds. Μετά από χρόνια που έπαιζε ως μουσικός session, το ταλέντο του Page ως νεαρός μπλουζ παίκτης σημείωσε τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, αναλαμβάνοντας τον θρύλο Eric Clapton και ανταλλάσσοντας τεχνικές με τον Jeff Beck. Ο Page πάντα ήξερε ότι υπήρχε κάτι μεγαλύτερο πέρα ​​από τα μπλουζ, και χρειάστηκε ένα από τα πρώτα σούπερ γκρουπ για να φτιάξει έναν από τους καλύτερους δίσκους της rock μουσικής.

1. Sgt Pepper – The Beatles

Αν και αυτό το άλμπουμ ξεκίνησε ουσιαστικά το The Summer of Love, μερικές από τις καλύτερες στιγμές του είναι διαχρονικές από μόνες τους, μιας και ο Lennon και ο McCartney δούλευαν στο απόγειο των δυνάμεών τους για το τραγούδι «A Day in the Life», με ένα από τα πιο καθαρτικά μουσικά κομμάτια στο ιστορία της pop μουσικής. Οι Beatles μπορεί να είχαν ήδη φέρει επανάσταση σε αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν το rock το 1963, αλλά το Sgt Pepper ήταν η αρχή της δεύτερης φάσης τους που έδωσε σε όλες τις μελλοντικές γενιές την άδεια να χρησιμοποιήσουν το στούντιο ως έναν έξτρα μουσικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ