ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex «συνομιλεί» με την αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή: Δείτε όλο το πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex «συνομιλεί» με την αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή: Δείτε όλο το πρόγραμμα

Την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative γιορτάζει φέτος η Rolex. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνει ένα ανεπανάληπτο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, με τη συμμετοχή πλέον των 60 καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων του διεθνούς στερεώματος.

Η ελληνική πρωτεύουσα, που παραμένει διαχρονικά ένα παγκόσμιο σύμβολο Πολιτισμού, επιλέχθηκε για συγκεκριμένο Φεστιβάλ – το οποίο συνοδεύεται από προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις (22-25 Μαΐου). Το Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, το πρόγραμμα mentoring της Rolex, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην Πρωτοβουλία «Αέναες τέχνες», καθώς παίζει ενεργό ρόλο στην προαγωγή της αριστείας και στο μέλλον των τεχνών αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία – αλλά και την παγκόσμια Τέχνη.

Η Rolex έχει αναλάβει ειλικρινή δέσμευση ως γνήσιος χορηγός του πολιτισμού και παρέχει σε νέους καλλιτέχνες την ευκαιρία να λάβουν υποστήριξη από ειδικούς στους τομείς τους, καθώς και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται, ώστε να αναγνωρίσουν και να αποκαλύψουν πλήρως τις δημιουργικές τους προοπτικές. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα συμβάλλει στην προστασία της καλλιτεχνικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο. Σε κάθε της εγχείρημα, η Rolex υποστηρίζει την καλλιτεχνική αριστεία και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης σε μελλοντικές γενιές, πραγματοποιώντας συμβολή διαρκείας στον πολιτισμό ανά τον κόσμο.

Στην Αθήνα το Φεστιβάλ Τεχνών για τα 20 χρόνια Προγράμματος Mentoring

Το φετινό είναι το πρώτο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex και λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ορισμένων από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στον κόσμο που διαπρέπουν στην τέχνη τους. Χορός, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, αρχιτεκτονική, εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία συμπεριλαμβάνονται στις εκδηλώσεις σε σημαντικά τοπόσημα πολιτισμού της ελληνικής πρωτεύουσας. Μέσα από το τριήμερο φεστιβάλ, άλλωστε προβάλλεται μια γενιά εξαιρετικών διεθνών καλλιτεχνών, καθώς οι διατομεακές παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις θα μοιράζονται τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις των προστατευόμενων και των μεντόρων της Rolex.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, εξάλλου, η Rolex έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στον κόσμο, καθώς και με κορυφαίους θεσμούς του πολιτισμού, ώστε να τιμήσει την αριστεία και να συνεισφέρει στη συνεχή καλλιτεχνική κληρονομιά, δημιουργώντας μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Περισσότερες από 18 παραστάσεις και εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Στις 26 Μαΐου ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, αφού την προηγούμενη ημέρα ολοκληρώνονται τα pre-festival events. Από τις 09:30 το πρωί και καθ'όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το κοινό καλείται να γνωρίσει έργα installation που έχουν δημιουργήσει οι συνεργάτες της Rolex ειδικά για χώρους του Πολυχώρου Ω2, στο Ωδείο Αθηνών. Στις 10, στο Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου, ο Βούλγαρος συγγραφέας Miroslav Penkov θα παρουσιάσει τους υποτρόφους λογοτεχνίας της Rolex που συμμετέχουν στο ψηφιακό ηχητικό έργο Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί (Α Word in You Ear). Πρόκειται για μία περιπατητική εμπειρία σύγχρονης λογοτεχνίας, που αποτελείται από διηγήματα των υποτρόφων, μεταφρασμένα και εκφωνημένα στα ελληνικά από γνωστούς ηθοποιούς, διαθέσιμα για δωρεάν download καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Στις 11:30, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, η υπότροφος χορεύτρια Khoudia Touré παρουσιάζει το έργο Óró, με διεθνές καστ εννέα χορευτών και συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Η υπότροφος χορεύτρια Khoudia Touré

Την ίδια ημέρα, στις 2 το μεσημέρι στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών «20 Χρόνια Καθοδήγησης», με εισαγωγική ομιλία ορισμένων από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι διαπρέπουν πλέον στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Στις 7.30 το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνεται το μεγάλο γκαλά του Φεστιβάλ, μία λαμπερή τελετή με ζωντανές παραστάσεις, ταινίες και εμφανίσεις από τους Robert Wilson, Dianne Reeves, Josep Caballé-Domenech, Crystal Pite, David Chipperfield, Mira Nair, Tahar Ben Jelloun, Gilberto Gil, Joan Jonas, αλλά και τους μικρότερους Khoudia Touré, Susan Platts, David Aaron Carpenter, Song Yi Jeon, Romero Lubambo και άλλους. Παρουσιάζει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου και μαζί τους θα είναι η a cappella χορωδία CHÓRES και η μουσική κοινότητα El Sistema Greece. Αμέσως μετά, στις 21:15, η υπότροφος της Rolex Pauchi Sasaki παρουσιάζει το ARTEMIS: Συντριβάνι, μία μοναδική σύνθεση κατά τη διάρκεια της οποίας τα φωτισμένα σιντριβάνια της Αγοράς χορογραφούνται σύμφωνα με τη μουσική.

Το Σάββατο, 27 Μαΐου, στο Ωδείο Αθηνών, στις 10:00, τέσσερις υπότροφοι (δραματικής τέχνης, Εικαστικών Τεχνών, Χορού) συζητούν τις ευρύτερες επιπτώσεις των δημιουργικών τους προσπαθειών, στην Ομιλία με τίτλο «Νέες Κληρονομιές». Στον Πολυχώρο Ω2, ακολουθεί η ζωντανή παράσταση του σόλο έργου [÷] v.0.8 : Boléro, από τον υπότροφο Δραματικής Τέχνης Sebastián Solórzano Rodríguez, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το φως, τη σκιά και τον ήχο της αναπνοής του. Παραμένουμε στο Ωδείο, καθώς στις 12:30, η υπότροφος Δραματικής Τέχνης Whitney White με τον μουσικό Ben Covello και δύο Έλληνες ηθοποιούς, ερμηνεύει το έργο Unpathed Waters, Undreamed Shores και κατόπιν συζητά γι’ αυτό με την μέντορά της, τη σημαντική σκηνοθέτη, γνωστή μεταξύ άλλων για τις ταινίες Mama Mia και Η Σιδηρά Κυρία, Phyllida Lloyd.

Η σκηνοθέτης σημαντικών έργων, μεταξύ αυτών των ταινιών Mama Mia και Η Σιδηρά Κυρία, Phyllida Lloyd, έρχεται στην Αθήνα για το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 16:30, ο Sir David Chipperfield, μέντορας της Rolex και βραβευμένος με Priztker, πραγματοποιεί την εισαγωγική ομιλία της Έκθεσης «ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ», στην οποία πέντε υπότροφοι αρχιτεκτονικής της Rolex σχολιάζουν ο καθένας το επιλεγμένο κτίριο ή έργο κάποιου άλλου, μεταφέροντάς μας σε όλο τον κόσμο. Στις 18:00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, η θεατρική σκηνοθέτις Julie Taymor και η αγαπημένη συγγραφέας του ελληνικού κοινού, Bernardine Evaristo, συναντούν τον ειδικό προσκεκλημένο, σκηνοθέτη-χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με τη διά βίου μάθηση. Η ημέρα κλείνει στο Αίθριο του Μουσείου, με μία υπαίθρια προβολή ταινιών μικρού μήκους, δημιουργίες οκτώ υπότροφων Κινηματογράφου της Rolex.

Ο Sir David Chipperfield (δεξιά), μέντορας Rolex και ο προστατευόμενος Simon Kretz

Την Κυριακή, 28 Μαΐου, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Ωδείο Αθηνών ξεκινά στις 10, με μια συζήτηση περί ενός κινηματογραφικού έργου υπό δημιουργία: Η Annemarie Jacir και ο Colin Barrett, συζητούν για το έργο τους, με συντονιστή τον γνωστό Ιρλανδό συγγραφέα Colm Tóibín. Την ίδια ώρα, λαμβάνει χώρα η συζήτηση για το έργο Ακούγοντας το ξέφτισμα του χρώματος των τοίχων (Listening to Walls Wear Off Their Colour), από την Maya Zbib, τον Lee Serle και τον Mateo López, που είναι οι δημιουργοί του, ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Μητρόπουλος, συντονίζει τη συζήτηση. Στις 11:30, μια εκλεκτή ομάδα από έξι υποτρόφους και μέντορες της Rolex, μεταξύ των οποίων ο Ινδός μουσικός Zakir Hussain και η Αμερικανίδα εικαστικός Carrie Mae Weems, συζητά για τις άπιαστες αλλά ουσιαστικές ιδιότητες που πυροδοτούν τις δημιουργικές σχέσεις, με συντονιστής τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στις 13:15, οι θεατές παρακολουθούν μια διπλή παράσταση από τους υπότροφους Χορού Rolex Eduardo Fukushima και Myles Thatcher.

Ο Myles Thatcher, υπότροφος Χορού του Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative

Το βράδυ της Κυριακής, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ολοκληρώνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα, το κοινό έχει την ευκαιρία να βιώσει ένα ηχητικό installation από τον Αυστραλό συνθέτη-ερμηνευτή Ben Frost, γνωστό για τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μεταξύ των οποίων και για τη δημοφιλή σειρά του Netfix “Dark’’, ενώ στις 21:00, στον Κήπο του Μεγάρου, ξεκινά η εορταστική συναυλία λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, με τους υπότροφους μουσικής Dina Elwedidi, Aurelio Martínez και Marcus Gilmore και τα μουσικά τους σύνολά από την Αίγυπτο, την Ονδούρα/Γκαριφούνα και τις ΗΠΑ και επίτιμο καλεσμένο τον θρυλικό Βραζιλιάνο Gilberto Gil.

Ο θρυλικός Βραζιλιάνος Gilberto Gil και η υπότροφος μουσικής Dina Elwedidi

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, μέσα σε τρεις ημέρες εκδηλώσεων, φέρνει στην πόλη ένα πανόραμα, στο υψηλότερο καλλιτεχνικό επίπεδο, που σπάνια έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό φιλότεχνο κοινό – ειδικά σε συμπυκνωμένο χρόνο. Τέχνη, ατμόσφαιρα, πολιτισμός σε μια μοναδική συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα που αξίζει να βιώσει κάθε πολίτης του κόσμου.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

ΔΗΜΟΦΙΛΗ