ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Πρωτοποριακά έργα, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου για το αθηναϊκό κοινό

Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Πρωτοποριακά έργα, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου για το αθηναϊκό κοινό

Υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές παραστάσεις για το φιλότεχνο αθηναϊκό κοινό συνθέτουν το μοναδικό Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, το παγκόσμιο σύμβολο Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Το Φεστιβάλ έχει στόχο να εορταστεί με τον πιο χαρμόσυνο και συμβολικό τρόπο η 20ή επέτειος του Προγράμματος Mentoring της Πρωτοβουλίας Αέναων Τεχνών της Rolex, μέσω του οποίου δεκάδες καταξιωμένοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να καθοδηγήσουν τους προστατευόμενούς τους και υπότροφους του προγράμματος, ώστε να αναδείξουν το ταλέντο τους, σε μια ευρεία γκάμα τεχνών: Λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, δράμα, εικαστικές τέχνες, μουσική κά.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex διοργανώνεται από τις 26 έως τις 28 Μαΐου σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της πρωτεύουσας, ενώ αμέσως προηγούνται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις (22-25 Μαΐου), που έχουν στοχευμένη προσέγγιση αλληλεπίδρασης του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος με το ελληνικό. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τρεις εκδηλώσεις πολύ πρωτότυπης και σύγχρονης προσέγγισης αφορούν στις τέχνες της Λογοτεχνίας, του Χορού και του Κινηματογράφου.

Λογοτεχνία στο ψηφιακό περιβάλλον: Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί

Στην έναρξη των φεστιβαλικών δρώμενων, στις 10 το πρωί της Παρασκευής, 26 Μαΐου, στο Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείο Αθηνών, παρουσιάζεται το ψηφιακό ηχητικό έργο «Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί (A Word in Your Ear)». Πρόκειται για κείμενα οκτώ συγγραφέων, που είναι διαθέσιμα για δωρεάν ακρόαση, με αφήγηση στα αγγλικά και στα ελληνικά, από εξέχοντες ηθοποιούς. Τους συγγραφείς, που όλοι τους υπήρξαν υπότροφοι της Rolex και το έργο τους παρουσιάζει ο Βούλγαρος συγγραφέας Miroslav Penkov. Μάλιστα, οι επισκέπτες του φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια περιπατητική εμπειρία σύγχρονης λογοτεχνίας στις φορητές συσκευές τους, καθώς το σύνολο του έργου είναι διαθέσιμο από τις 22 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2023.

Στο έργο συμπεριλαμβάνονται αποσπάσματα από το «Ευαγγέλιο των Ψευτών, Ο Χρόνος περνά στην Ιερουσαλήμ (Time passes in Jerusalem)» της Naomi Alderman, «Νύχτες από βαμβάκι (Noces de Coton)» του Edem Awumey, «Οι Τρόποι (The Ways)» του Colin Barrett, «Ο χρόνος θανάτου, ο θάνατος του χρόνου (A Time of Death, the Death of Time)», του Julián Fuks, «Στρογγυλοί αριθμοί (Números redondos)» του Antonio García Ángel, «Ανησυχία (Disquiet)» της Julia Leigh, «Ο Ημίαιμος (The Half-Blood)» του Miroslav Penkov, «Σύνηθες Φως (Ordinary Light)» της Tracy K. Smith.

Στην ανάγνωση συναντάμε τους Έλληνες ηθοποιούς: Δημήτρη Καταλειφό, Μαρία Ναυπλιώτου, Πάνο Βλάχο, Μάκη Παπασημακόπουλο, Κόρα Καρβούνη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Παραγωγός του έργου είναι η Celia de Wolff, βραβευμένη ραδιοφωνική παραγωγός που έχει σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα, δραματικές σειρές και βιβλία για το BBC τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια παράσταση χορού με φως και σκιές

Μία ξεχωριστή εμπειρία στους λάτρεις του χορού αλλά και του θεάματος υπόσχεται να δημιουργήσει ο υπότροφος Δραματικής Τέχνης Sebastián Solórzano Rodríguez, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών. Ο εντυπωσιακός χορευτής μοιράζεται μια ζωντανή παράσταση του σόλο έργου του «[÷] v.0.8 : Boléro», το οποίο είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο χώρο Εγκαταστάσεων, στον Πολυχώρο Ω2. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το φως, τη σκιά και τον ήχο της αναπνοής του, ο ίδιος δημιουργεί μια δραματική ατμόσφαιρα που περιβάλλει το κοινό. Ο Μεξικανός καλλιτέχνης συνηθίζει στο έργο του να συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης, και έχει ως έδρα του το Βερολίνο. Εστιάζει τη δουλειά του στον σχεδιασμό φωτισμού, τις παραστατικές τέχνες και τον πειραματικό κινηματογράφο (Expanded Cinema).

Picture7.jpg
Ο Μεξικανός υπότροφος Δραματικής Τέχνης Sebastián Solórzano Rodríguez

Μια μοναδική «θερινή» προβολή ταινιών μικρού μήκους

Το βράδυ του Σαββάτου, 27 Μαΐου, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη | Πειραιώς 138, πραγματοποιείται μία πολύ ξεχωριστή υπαίθρια, βραδινή προβολή. Εκεί οι θεατές έχουν μία μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από παγκόσμιες προοπτικές στον κινηματογράφο, καθώς οκτώ υπότροφοι Κινηματογράφου της Rolex παρουσιάζουν ταινίες μικρού μήκους ή αποσπάσματα από τα πρόσφατα έργα τους.

Κάθε σκηνοθέτης θα παρουσιάσει την ταινία που έχει επιλέξει, ενώ η σκηνοθέτιδα και πρώην μέντορας Κινηματογράφου Mira Nair παρουσιάζει τη βραδιά. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι ταινίες:

  • Τα χέρια της Katya (Katya’s Hands), Tom Shoval (Ισραήλ), προστατευόμενος κινηματογράφου 2014-2015
  • Πνεύματα (Spirits), Kyle Bell (Ηνωμένες Πολιτείες), προστατευόμενος Κινηματογράφου 2020-2022 με μέντορα τον Spike Lee. Ο Kyle Bell είναι ανεξάρτητος κινηματογραφικός παραγωγός, έχει κερδίσει βραβείο Heartland EMMY ενώ ήταν ένας από τους 10 κινηματογραφιστές που δημιούργησαν επεισόδιο στη σειρά ντοκιμαντέρ για την πανδημία COVID-19 με τίτλο Year Zero, υπό την Kathryn Bigelow.
  • Η υπόθεση Monroy (El Caso Monroy / The Monroy Affair), του Josué Méndez (Περού), προστατευόμενος κινηματογράφου 2006-2007, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Λίμα από το 2018. Οι τηλεοπτικές του δουλειές περιλαμβάνουν αρκετές σειρές, από κωμωδίες μέχρι και μια δραματική σειρά για τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών El Chapo.
  • Θεός των τεράτων (Monstruo Dios / Monster God), Agustina San Martín (Αργεντινή), προστατευόμενη ανοιχτής κατηγορίας 2020-2022
  • Ο μαθητής (The Disciple) (απόσπασμα), Chaitanya Tamhane (Ινδία), προστατευόμενος κινηματογράφου 2016-2017
  • Η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού (The Smell of Freshly Cut Grass), Celina Murga (Αργεντινή), προστατευόμενη κινηματογράφου 2008-2009 με μέντορα τον Μάρτιν Σκορσέζε, που διετέλεσε και εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας της La tercera orilla.
  • Με αγάπη από την Παλαιστίνη (Καρτ ποστάλ από το μέλλον) [From Palestine with Love (Postcard from the future)], Annemarie Jacir (Παλαιστίνη), προστατευόμενη κινηματογράφου 2010-2011 με μέντορα τον Zhang Yimou. Έχει δημιουργήσει πλήθος ταινιών, με πρεμιέρες στις Κάννες και υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων.

Συνολικά, περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες, μέντορες και προστατευόμενοι της Rolex συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex που αναδεικνύει την Αθήνα σε κέντρο τέχνης επί μία εβδομάδα, στο τέλος του Μαΐου.

Δείτε εδώ αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex και το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ