ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex για τις διακαλλιτεχνικές συνεργασίες που προάγουν Τέχνη και Πολιτισμό

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex για τις διακαλλιτεχνικές συνεργασίες που προάγουν Τέχνη και Πολιτισμό

Στον πυρήνα του προγράμματος Mentoring της Πρωτοβουλίας Rolex για τις Αέναες Τέχνες, βρίσκονται οι διακαλλιτεχνικές συνεργασίες. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα, με στόχο να τιμήσει την 20ή επέτειο του προγράμματος, δύο ομιλίες εστιάζουν στο πώς οι συνεργασίες αποτελούν πηγή έμπνευσης, που εξελίσσουν τους καλλιτέχνες και το έργο τους στο διηνεκές.

Πρόκειται για δύο εκδηλώσεις, υπό την ενότητα «Καθοδήγηση πέρα από τα καθιερωμένα», που λαμβάνουν χώρα στο Ωδείο Αθηνών, το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου και της Κυριακής 28 Μαΐου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές έχουν ως στόχο να δείξουν το πώς οι υπότροφοι της Rolex, νέοι καλλιτέχνες που διακρίνονται για το ταλέντο τους και έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν δίπλα σε εμπειρότατους, καταξιωμένους συναδέλφους τους, εμπνέουν πλέον ο ένας τον άλλο και συνεργάζονται διακαλλιτεχνικά.

Tο αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών

«Νέες Κληρονομιές» κινηματογράφου και λογοτεχνίας

Στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, στις 10 το πρωί του Σαββάτου, 27 Μαΐου 2023, η υπότροφος δραματικής τέχνης Lara Foot, ο υπότροφος Εικαστικών Τεχνών Sammy Baloji και οι υπότροφοι Χορού Sang Jijia και Junaid Semal Sendi συναντιούνται, για να συζητήσουν τις «Νέες Κληρονομιές», τις ευρύτερες κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές επιπτώσεις των δημιουργικών τους προσπαθειών και να εξετάσουν την απήχηση των ενεργειών τους πέρα​​, από το ίδιο το έργο. Τη συζήτηση συντονίζει ο William Kentridge, μέντορας Εικαστικών Τεχνών 2012-2013, αναγνωρισμένος για τα έργα τέχνης του που συνδυάζουν πολλές μορφές τέχνης.

William Kentridge, μέντορας Εικαστικών Τεχνών 2012-2013

Η Νοτιοαφρικανή θεατρική καλλιτέχνις Lara Foot είναι πολυβραβευμένη θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός, με πάνω από 70 επαγγελματικές παραγωγές, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν νέα νοτιοαφρικανικά θεατρικά έργα. Επίσης, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Baxter Theatre, που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2015, με την παράσταση Mies Julie. Ήταν υπότροφος της Rolex, με μέντορα τον Sir Peter Hall την περίοδο 2004-2005.

Ο Sang Jijia υπήρξε χορογράφος σε μεγάλες διεθνείς ακαδημίες χορού στην Ευρώπη και την Ασία και σήμερα εργάζεται μόνιμα στην ακαδημία City Contemporary Dance Company στο Χονγκ Κονγκ. Μέντορας του Sang Jijia, ήταν ο William Forsythe την περίοδο 2002-2003.

Ο χορογράφος Sang Jijia

Ο χορευτής και χορογράφος Junaid Jemal Sendi συνεργάζεται με τη σχολή χορού Adugna Dance, αποτελεί πρωτοπόρο της σύγχρονης τεχνικής χορού της Αιθιοπίας, ενώ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αιθιοπικό χορό ως καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής χορού DESTINO, την οποία συνίδρυσε το 2014. Μέντορας του Junaid Jemal Sendi την περίοδο 2004–2005 ήταν ο Saburo Teshigawara.

Ο Sammy Baloji είναι φωτογράφος και γλύπτης από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 2020 συγκαταλέχθηκε από το βρετανικό περιοδικό ArtReview μεταξύ των 100 ισχυρότερων καλλιτεχνών, ενώ τα έργα του περιλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες συλλογές στην Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέντορας του Sammy Baloji την περίοδο 2014–2015 ήταν ο Olafur Eliasson.

Ο χορευτής και χορογράφος Junaid Jemal Sendi και ο Sammy Baloji, φωτογράφος και γλύπτης

«Δημιουργική Αλχημεία» από έξι υποτρόφους και μέντορες της Rolex

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στις 11:30 και πάλι στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, έξι υπότροφοι και μέντορες της Rolex συζητούν για τη Δημιουργική Αλχημεία της Τέχνης. Πρόκειται για μια ευρεία συζήτηση για τις άπιαστες αλλά ουσιαστικές ιδιότητες που πυροδοτούν τις δημιουργικές σχέσεις, ενώ οι συμμετέχοντες προσφέροντας τις γνώσεις τους για τα διασταυρούμενα ρεύματα επιρροής και έμπνευσης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση συμμετέχει ο Zakir Hussain, φημισμένος βιρτουόζος της κλασικής τάμπλα από τη Βομβάη που έχει βρεθεί στο τιμόνι πολλών ετερόκλητων συνεργασιών. Βραβευμένος με Grammy, πρωταγωνιστής ταινιών, συνθέτης σε τέσσερα κονσέρτα και άπειρα πρωτότυπα έργα, έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Princeton και Stanford, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας σε διάφορα διακεκριμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως, ενώ υπήρξε μέντορας του Marcus Gilmore την περίοδο 2018–2019.

Η Carrie Mae Weems είναι μια εννοιολογική καλλιτέχνης που εστιάζει στην ιδιαιτερότητα της προσωπικής της εμπειρίας ως μαύρης γυναίκας και εξερευνά τις οικογενειακές σχέσεις, την πολιτισμική ταυτότητα, τις δομές εξουσίας κά. Στόχος της Weems είναι το φωτογραφικό μέσο να συμβάλλει στη διάδοση των μεθόδων απανθρωπισμού και της ιστορικής παράλειψης των μαύρων γυναικών από τους θεσμούς και τους παράγοντες των καλών τεχνών.

Η συνθέτις και multimedia artist Pauchi Sasaki, Περουβιανή με ιαπωνικές ρίζες, έχει συνθέσει μεταξύ άλλων, μουσικά θέματα για πάνω από 30 ταινίες, ενώ έχει εμφανιστεί στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και στις ΗΠΑ με το περίφημο «Speaker Dress», ένα γλυπτό «φόρεμα» που δημιουργήθηκε από 100 ηχεία. Μέντορας της Pauchi Sasaki ήταν ο Philip Glass την περίοδο 2016−2017.

Η Pauchi Sasaki με τον μέντορά της την περίοδο 2016−2017 Philip Glass

Ο συνθέτης Vasco Mendonça έχει δημιουργήσει έργα που έχουν παρουσιαστεί ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ το 2022 ήταν επικεφαλής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ Encontros Sonoros Atlânticos και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού Francisco de Lacerda. Μέντορας του Vasco Mendonça την περίοδο 2014−2015 ήταν η Kaija Saariaho.

Ο Ινδός σκηνοθέτης Chaitanya Tamhane έχει δεκάδες βραβεία στο ενεργητικό του, ενώ η ταινία του Court ήταν η υποψηφιότητα της Ινδίας για βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2016. Μέντορας του Chaitanya Tamhane την περίοδο 2016−2017 ήταν ο Alfonso Cuarón.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex λαμβάνει χώρα στην Αθήνα από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, ενώ από τις 22 Μαΐου παρουσιάζονται προφεστιβαλικές οργανώσεις.

Δείτε εδώ αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

ΔΗΜΟΦΙΛΗ