ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Rolex Mentoring: Αξιοποιεί την εμπειρία καταξιωμένων καλλιτεχνών, αναδεικνύει νέα ταλέντα

Πρόγραμμα Rolex Mentoring: Αξιοποιεί την εμπειρία καταξιωμένων καλλιτεχνών, αναδεικνύει νέα ταλέντα
O Sir David Chipperfield μέντορας Αρχιτεκτονικής Rolex και ο Simon Kretz, προστατευόμενός του

Ήταν το 2002 όταν η Rolex, πιστή στη μακρά αφοσίωσή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, δημιούργησε το πρόγραμμα καλλιτεχνικής καθοδήγησης Rolex Mentoring Programme, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Rolex Αέναες Τέχνες» (Rolex Perpetual Arts Initiative), που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνών, από τη μουσική και την αρχιτεκτονική μέχρι τον κινηματογράφο.

Επί 20 χρόνια, έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες καλλιτέχνες να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε όλες τις πτυχές του, να εντρυφήσουν δίπλα σε κορυφαίες προσωπικότητες και να υποστηρίξουν ή να διεκδικήσουν υπό ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις τη θέση τους στην παγκόσμια σκηνή. Παράλληλα, έδωσε την ευκαιρία σε καταξιωμένες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, παγκοσμίου βεληνεκούς, να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση, την εμπειρία, αλλά και την έμπνευσή τους, προκειμένου η νέα γενιά να προχωρήσει την τέχνη, σε κάθε έκφανσή της, μπροστά.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, άλλωστε, η Rolex συνεργάζεται με μερικούς/ές από τους/τις πλέον χαρισματικούς/ες καλλιτέχνες/ιδες στον κόσμο καθώς και με κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς, με στόχο να αναδείξει την αριστεία και να συμβάλλει στη διαιώνιση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από το πρόγραμμα η Rolex υποστηρίζει τα εξαιρετικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα και τα μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές, με στόχο να αφήσει μια παρακαταθήκη στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η μέντορας Καναδή χορογράφος Crystal Pite και η προστατευόμενή της χορεύτρια Khoudia Touré

Κορυφαίοι μέντορες από όλο το φάσμα της Τέχνης

Από τον Μάρτιν Σκορτσέζε μέχρι την Dianne Reeves και από τον αρχιτέκτονα Álvaro Siza μέχρι τον μοντέρ του Νονού και του Άγγλου Ασθενή Walter Murch, οι μέντορες της Rolex είναι όλοι καταξιωμένοι στον τομέα τους και έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο, που επηρέασε την ιστορία και την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, καθώς καθένας τους προσθέτει τη δική του οπτική στη δημιουργία.

Από το 2002, η Rolex έχει δημιουργήσει δεκάδες «ζευγάρια» από μέντορες και τους προστατευόμενούς τους στον χορό, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και μια ακόμα, ανοιχτή κατηγορία που καλύπτει διακαλλιτεχνικές αναζητήσεις. Το πρόγραμμα καθοδήγησης έχει εξελιχθεί σε έναν εμπλουτιστικό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών διαφορετικών γενιών, πολιτισμών και ειδικοτήτων, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι η παγκόσμια καλλιτεχνική κληρονομιά μεταδίδεται στην επόμενη γενιά για να την εξελίξει περαιτέρω.

Η Αιγύπτια μουσικός Dina Elwedidi, προστατευόμενη του μέντορα, κορυφαίου Βραζιλιάνου Gilberto Gil

Κάποιοι από τους μέντορες της Rolex έρχονται φέτος στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, που διοργανώνεται για τον εορτασμό της 20ής επετείου του προγράμματος mentoring. Έτσι, το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει μέντορες όπως η καταξιωμένη σκηνοθέτιδα Phillida Lloyd, που έχει στο ενεργητικό της επιτυχίες όπως οι ταινίες Mamma Mia! και Η Σιδηρά Κυρία, ο Walter Murch, επιτυχημένος μοντέρ του διεθνούς κινηματογράφου, η Καναδή χορογράφος Crystal Pite, η τραγουδίστρια της τζαζ Diane Reeves, η σκηνοθέτιδα Mira Nair, ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Sir David Chipperfield και άλλοι.

Οι υπότροφοι του προγράμματος που δίνουν το στίγμα τους στην Τέχνη

Αυτό που έχει σημασία να επισημάνουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι πως το πρόγραμμα mentoring της Rolex αφορά κυρίως στους υπότροφους, στους προστατευόμενους των μεντόρων, δηλαδή στους νέους καλλιτέχνες που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν, να αναπτύξουν και να εξελίξουν το ταλέντο τους, δίπλα στους άριστους της Τέχνης τους. Η επιλογή τους δεν γίνεται τυχαία, αλλά μετά από πολύ προσεκτική διαλογή, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις του υψηλού επιπέδου του προγράμματος, ενώ τον τελικό λόγο έχει, κάθε φορά, ο ίδιος ο μέντορας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μέντορας και υπότροφος εργάζονται μαζί επί τουλάχιστον έξι εβδομάδες, μέσα σε δύο χρόνια, είτε με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου έργου, από κοινού, είτε πάνω σε ένα έργο που έχει υπό δημιουργία ο μέντορας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, η Rolex υποστηρίζει οικονομικά τον υπότροφο, καλύπτοντας επιπλέον τα ταξιδιωτικά του έξοδα. Μόλις τελειώσει η περίοδος mentoring, κάθε προστατευόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία ενός νέου έργου, μιας δημοσίευσης, μιας παράστασης ή μιας δημόσιας εκδήλωσης που ετοιμάζει. Η Rolex άλλωστε, παραμένει σε επαφή με τους προστατευόμενους και συνεχίζει να προωθεί τη δουλειά τους, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός πως πολλοί από τους προστατευόμενους έχουν πλέον καταγράψει τη δική τους σημαντική σταδιοδρομία, έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους και έχουν γίνει οι ίδιοι μέντορες.

Η προστατευόμενη Whitney White δίπλα στη μέντορα, σκηνοθέτιδα μεγάλων επιτυχιών Phyllida Lloyd

Για το «Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια καθοδήγησης», στην Αθήνα βρίσκονται ο προστατευόμενος Λογοτεχνίας, γνωστός και αγαπημένος του ελληνικού κοινου Miroslav Penkov, ο προστατευόμενος Χορού Jason Akira Somma, ο Matías Umpierrez στη Δραματική Τέχνη, η ταλαντούχα προστατευόμενη χορεύτρια Khoudia Touré που παρουσιάζει το έργο της Óró, ο εικαστικός Sammy Baloji, με δύο συμμετοχές στη Μπιενάλλε της Βενετίας και πολλοί ακόμα.

Για πρώτη φορά, η Rolex μεταφέρει το πρόγραμμα καθοδήγησής της στην ελληνική πρωτεύουσα, μαζί με δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του κόσμου. Σε αυτές τις πολυεπίπεδες performance, εκθέσεις, αφηγήσεις, προβολές, installations και συζητήσεις παρουσιάζονται τα επιτεύγματα και οι δημιουργικές σχέσεις των προστατευομένων και των μεντόρων της Rolex που ξεπερνούν τους 60.

Ένα ειδικό προφεστιβαλικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο είναι αφιερωμένο στους κατοίκους της Αθήνας και διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών, των επαγγελματιών των τεχνών και των νέων ανθρώπων παρουσιάζεται από 22 έως 25 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex είναι μια γιορτή που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex και διαρκεί από τις 26 έως τις 28 Μαΐου.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

ΔΗΜΟΦΙΛΗ