ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη στο CNN Greece: O Raphael Gualazzi μιλάει για το πάθος του με την jazz μουσική

Συνέντευξη στο CNN Greece: O Raphael Gualazzi μιλάει για το πάθος του με την jazz μουσική
Ο μουσικός του κόσμος εδράζεται στην jazz και τα blues, τόσο στις παραδοσιακές της μορφές όσο και στις πιο σύγχρονες, ενώ κουβαλάει όλη την παράδοση του ιταλικού ποπ τραγουδιού.

Το όνομά του Raphael Gualazzi, ως τραγουδιστή, πιανίστα και συνθέτη είναι συνδεδεμένο άμεσα με την επανείσοδο της Ιταλίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (το 2011 με το “Follia di amore” του φεστιβάλ του Σαν Ρέμο μετονομασμένο σε “Madness of Love” να τερματίζει δεύτερο (μετά τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν).

Ο μουσικός του κόσμος εδράζεται στην jazz και τα blues, τόσο στις παραδοσιακές της μορφές όσο και στις πιο σύγχρονες, ενώ κουβαλάει όλη την παράδοση του ιταλικού ποπ τραγουδιού. Από το δισκογραφικό του ξεκίνημα το 2005 με το “Love Outside the Window” ως τις μέρες μας, με επιτυχημένους δίσκους όπως “Love Life Peace” και “Ho un piano” ή “Bar del sole”, ο Raphael Gualazzi καλλιεργεί ένα εντελώς προσωπικό στυλ crooner / πιανίστα που τον τοποθετεί στις διακριτές καλλιτεχνικές μορφές της σύγχρονης ιταλικής ποπ με διεθνείς προδιαγραφές.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του αποκλειστικά, μία μέρα πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση του στο Athens Jazz στην Τεχνόπολη. Πάμε να δούμε τι μας εξομολογήθηκε ο Ιταλός μουσικός.


Γιατί επέλεξες τη μουσική ως καριέρα;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι επιλέγουμε τη μουσική. Νομίζω ότι η μουσική μας επιλέγει.

Τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει στην jazz;

Μου αρέσει πάρα πολύ το πόσο απρόβλεπτα συναρπάζει η κάθε απόχρωση της jazz. Μια παγκόσμια γλώσσα, μια σοφία ομορφιάς, ένα ουράνιο τόξο μέσα από το φάσμα του ανθρώπου και της ύπαρξης.

Πήγες σε κάποια μουσική σχολή ή είσαι αυτοδίδακτος;

Έχω σπουδάσει κλασική μουσική στο Ωδείο καθώς, έχω κάνει παγκοσμίως συνεργασίες από τα 23 μου. Είναι λοιπόν μια μίξη μεταξύ του σχολείου μου και της ζωής μου και τις εμπειρίες στο εξωτερικό και στη χώρα μου.

AFC_0834.jpg
O Raphael Gualazzi εμφανίζεται αύριο 26/5 στο Athens Jazz στην Τεχνόπολη μαζί με τους Gianluca Nanni (ντραμς) και Anders Urlich (κοντραμπάσο)

Πώς είναι ο κόσμος της μουσικής στην Ιταλία; Ακούς Ιταλούς καλλιτέχνες;

Μου αρέσουν κάποιοι Ιταλοί καλλιτέχνες που είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά με ενδιαφέρει ένα είδος μουσικής που δεν μεταδίδεται ακόμη στο ιταλικό mainstream. Εννοώ ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ευκαιρία να ακούσουμε αφροαμερικάνικη μουσική (soul μουσική, jazz σε όλες τις εκφράσεις της) στα ιταλικά ραδιόφωνα ή στην τηλεόραση. Πρόσφατα (δόξα τω Θεώ) ο μεγάλος Stefano Bollani έφτιαξε ένα μουσικό τηλεοπτικό σόου προσκαλώντας πολλούς καταπληκτικούς τζαζίστες και παρουσιάζει συναυλίες μαζί τους ζωντανά στην τηλεόραση. Αλλά αυτό είναι απλώς μια πολύ σπάνια εξαίρεση για την Ιταλία.

Είναι η πρώτη φορά που παίζεις στην Ελλάδα;

Οχι. Έπαιξα στο GAZARTE στην Αθήνα το 2014. Και πρέπει να πω ότι το κοινό ήταν
φοβερό. Έκανα ρεσιτάλ σόλο πιάνου εκείνη την εποχή.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου όργανο για να παίζεις;

Πιάνο φυσικά, αλλά πρόσφατα λάτρεψα και το Ukulele και θέλω να μάθω πολύ και ακορντεόν.

AFC_0622.jpg
Μου αρέσει πάρα πολύ το πόσο απρόβλεπτα συναρπάζει η κάθε απόχρωση της jazz. Μια παγκόσμια γλώσσα, μια σοφία ομορφιάς, ένα ουράνιο τόξο μέσα από το φάσμα του ανθρώπου και της ύπαρξης.

Ποιοι είναι μερικοί από τους αγαπημένους σου τραγουδιστές/τραγουδοποιούς;

Errol Garner, Fats Waller, Art Tatum, Curtis Mayfield, Dorothy Donegan, Roosevelt
Sykes, Johnny Guitar Watson, Anderson Paak, Nick Drake, Ray Charles.

Αγοράζεις δίσκους;

Αγοράζω βινύλια, ναι.

Πόσο μουσική ακους στο διαδίκτυο;

Νομίζω ότι το Διαδίκτυο είναι ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψετε τη μουσική, αποφεύγοντας όμως όσο το δυνατόν περισσότερο τους αλγόριθμους, αλλά μετά καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις να και να ακούς μουσική σε βινύλια.

AFC_1185.jpg
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι επιλέγουμε τη μουσική. Νομίζω ότι η μουσική μας επιλέγει.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Ηχογραφείς νέα μουσική;

Ναι, όντως δουλεύω για το νέο μου άλμπουμ (είναι σχεδόν τελειωμένο) και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Επίσης πολλές ενδιαφέρουσες συνεργασίες συνεχίζονται αλλά δεν μπορώ να το χαλάσω δυστυχώς και να το μαρτυρήσω ακόμη δίνοντας ονόματα.


O Raphael Gualazzi εμφανίζεται αύριο 26/5 στο Athens Jazz στην Τεχνόπολη μαζί με τους Gianluca Nanni (ντραμς) και Anders Urlich (κοντραμπάσο).

Πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ