ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χορός και Μουσική με καταξιωμένους καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Χορός και Μουσική με καταξιωμένους καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Παραστάσεις και εκδηλώσεις τεχνών από όλο το φάσμα, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, που ξεκίνησε στην Αθήνα στις 26 Μαΐου και διαρκεί επί τρεις ημέρες. Μαζί με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, μάλιστα, το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικά έργα, σε μια σπάνια συνύπαρξη περισσότερων από 60 καλλιτεχνών παγκοσμίου βεληνεκούς.

Στο Ωδείο Αθηνών, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνονται παραστάσεις χορού και μουσικές εκδηλώσεις που εμπνέουν τους θεατές, αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Ο χορός και η μουσική, άλλωστε, αποτελούν δύο από τις τέχνες που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Mentoring της Πρωτοβουλίας Rolex για τις αέναες τέχνες, που εδώ και 20 χρόνια συμβάλλει τόσο στην παραγωγή σπουδαίου καλλιτεχνικού έργου, όσο και στη μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, από γενιά σε γενιά. Η Rolex, επί περισσότερο από μισό αιώνα, έχει εντάξει την καλλιτεχνική δημιουργία στις δραστηριότητές της, με στόχο η παγκόσμια τέχνη να μεταλαμπαδεύεται και να εξελίσσεται αενάως. Στο πρόγραμμα mentoring, που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια του και με αυτή την αφορμή διοργανώνεται το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια καλλιτέχνες παγκόσμιας αναγνώρισης και εγνωσμένης αξίας και έργου.

Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή, στο Ωδείο Αθηνών, η παράσταση ÓRÓ, κατά την οποία η υπότροφος του προγράμματος mentoring, χορεύτρια Khoudia Touré παρουσίασε το έργο της. Στην παράσταση συμμετείχαν ντόπιοι καλλιτέχνες, όπως συμβαίνει όπου κι εάν αυτό παίζεται, δίνοντάς του νέα ζωή, σε κάθε νέο μέρος. Για το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, στο Óró συμμετείχε ένα διεθνές καστ εννέα χορευτών, συμπεριλαμβανομένων πέντε Ελλήνων, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το Óró, άλλωστε, γεννήθηκε μέσα από μια διαδικασία συμπερίληψης που περιλάμβανε συναντήσεις, συζητήσεις και καλλιτεχνικές ανταλλαγές με νέους ενηλίκους από διαφορετικές χώρες και πολυάριθμα κοινωνικά υπόβαθρα. Η πρωτοπόρος χορεύτρια χιπ-χοπ και χορογράφος Khoudia Touré ξεκίνησε την πορεία της στον χορό ως αυτοδίδακτη καλλιτέχνις ανάμεσα στην Ευρώπη και την πατρίδα της, τη Σενεγάλη και είναι συνιδρύτρια της ένωσης Maggando, μιας δομής όπου χορευτές και συμμετέχοντες σε διάφορα έργα εξασκούν την τέχνη τους στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας.

Khoudia Touré

Στο Ωδείο Αθηνών, επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το κοινό καλείται να γνωρίσει έργα Installation που έχουν δημιουργήσει οι υπότροφοι της Rolex ειδικά για τους χώρους του Πολυχώρου Ω2. Ο Πίνακας ονείρων από τη Selina Cartmell αποτελεί έναν μαυροπίνακα στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τα όνειρά τους. Το Οι καιροί του Federico León παρουσιάζει μια μουσική αναδρομή στο έργο του μέσα από το πέρασμα των ετών, ερμηνευμένη από ένα πιάνο που παίζει μόνο του. Ο Καταναγκασμός επανάληψης (Repetition Compulsion) από τον υπότροφο Χορού Jason Akira Somma είναι ένας ψηφιακός καθρέφτης διασκέδασης, που παραμορφώνει παιχνιδιάρικα τις εικόνες των ανθρώπων όταν αυτοί κινούνται ή χορεύουν στο χώρο. Το Μουσείο φαντασίας (Museum of Fiction) του υπότροφου Δραματικής Τέχνης Matías Umpierrez αποτελείται από ένα σύνολο φωτιζόμενων κουτιών που παραπέμπουν στη διεπιστημονική του παράσταση με τον ίδιο τίτλο, επαναπροσδιορίζοντας τον Μάκβεθ από διαφορετικές οπτικές γωνίες στη μεταδικτατορική Ισπανία.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το βράδυ της Παρασκευής, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα εντυπωσιακό θέαμα, μια σύντομη, εορταστική, υπαίθρια μουσική παράσταση, αμέσως μετά το εναρκτήριο Gala του Φεστιβάλ. Πρόκειται για την παράσταση ARTEMIS: Συντριβάνι της υποτρόφου της Rolex Pauchi Sasaki που παρουσιάστηκε στην Αγορά. Η συνθέτρια-ερμηνεύτρια, συνοδευόμενη από 30 μέλη της καταξιωμένης ελληνικής, γυναικείας χορωδίας CHÓRES, παρουσίασε αυτό το σύντομο απόσπασμα της ψηφιακής της όπερας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα φωτισμένα σιντριβάνια της Αγοράς χορογραφήθηκαν για να κινούνται σύμφωνα με τη μουσική.

Την Κυριακή, ημέρα λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις ξεκινούν από τη διπλή παράσταση FALL και 05.49 στο Ωδείο Αθηνών, από τους υποτρόφους χορού Eduardo Fukushima και Myles Thatcher. Ο Eduardo Fukushima ερμηνεύει ένα συμπυκνωμένο σόλο έργο, το FALL, που εστιάζει στο «πριν την πτώση» ή όταν ένα κορμί διαρκώς πέφτει, όπου η πτώση λαμβάνει χώρα μέσα από χιλιάδες μικρο-πτώσεις στο κορμί.

Myles Thatcher

Ο Myles Thatcher μοιράζεται το ντουέτο του 05.49, που ερμηνεύεται από δύο μέλη – κεντρικούς χορευτές του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο, την Sasha De Sola και τον Aaron Robison.

Το απόγευμα, η δράση του Φεστιβάλ μεταφέρεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αρχικά με την ηχητική εγκατάσταση Η ΑΡΠΑΚΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ (THE PREDATORY CHORD). Στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου, πριν, παράλληλα και μετά τη συναυλία λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex στον Κήπο του Μεγάρου, το κοινό έχει την ευκαιρία να βιώσει ένα ηχητικό installation από τον Αυστραλό συνθέτη-ερμηνευτή Ben Frost, υπότροφο μουσικής της Rolex με μέντορα τον Brian Eno. Δημιουργημένη ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, η εγκατάσταση περιβάλλει τους επισκέπτες σε ένα μεταβαλλόμενο ηχητικό τοπίο που διαμορφώνεται από περισσότερα από τριάντα ηχεία που αιωρούνται από ψηλά. Το κοινό παρακολουθεί πάνω στη σκηνή και μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν.

Ακολουθεί η συναυλία λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, στον κήπο του Μεγάρου. Οι υπότροφοι μουσικής Dina Elwedidi, Aurelio Martínez και Marcus Gilmore και τα μουσικά τους σύνολά από την Αίγυπτο, την Ονδούρα/Γκαριφούνα και τις ΗΠΑ δημιουργούν μία ξεχωριστή παράσταση. Ως επίτιμος καλεσμένος συμμετέχει ο θρυλικός Βραζιλιάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gilberto Gil, μέντορας της Dina Elwedidi στο πρόγραμμα της Rolex για την καλλιτεχνική καθοδήγηση.

Επί μία εβδομάδα, η Αθήνα γίνεται το κέντρο του καλλιτεχνικού κόσμου, συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς το κοινό έχει την ευκαιρία να βιώσει μια μοναδική εμπειρία Τέχνης, μέσα από το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ