ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιοποιείται το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Ψηφιοποιείται το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Ο εξωτετικός χώρος του Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην ψηφιοποίηση του περιεχομένου του δημοτικού μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προχωρά ο δήμος Καλαβρύτων, σε μια προσπάθεια διαρκούς υπενθύμισης των θηριωδιών που σημάδεψαν τον ιστορικό αυτό τόπο.

«Το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι «Κιβωτός» της ιστορικής μνήμης. Όχι μόνο για τα Καλάβρυτα ή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Είναι «το Σπίτι των Ηρώων μας». Εκεί όπου βρίσκει στέγη η μνήμη τους. Και εκεί όπου το «Δεν ξεχνάμε» και το «Ποτέ Ξανά», έρχονται να υπηρετήσουν τον σκοπό της ιστορικής συνείδησης, αλλά και της διαρκούς υπενθύμισης», σημειώνει, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο εσωτετικός χώρος του Μουσείου του Καλαβρυτινού ΟλοκαυτώματοςΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο ίδιο αναφέρει πως «μια περιήγηση στο βιβλίο επισκεπτών αποτυπώνει όχι μόνο τη συγκίνηση, αλλά κυρίως τα διδάγματα, τους προβληματισμούς, το βαθύ αίσθημα καταδίκης εκείνων των θηριωδιών, αλλά και της ανάγκης εγρήγορσης, ώστε να μην επαναληφθούν, που εκφράζεται μέσα απ’ τις εντυπώσεις όσων ζουν από κοντά την εμπειρία του μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».

«Αυτό τον χαρακτήρα του μουσείου», συνεχίζει, «έρχεται να ενισχύσει σημαντικά το έργο της ανάδειξης και αξιοποίησης του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος του μουσείου μας».

Ταυτόχρονα, προσθέτει: «Ένα έργο με προϋπολογισμό 336.170 ευρώ που -πολύ συνοπτικά- αποβλέπει στην ψηφιοποίηση, στην οργάνωση, στη διαχείριση και προβολή του επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου που διαθέτουμε. Ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα, με το έργο αυτό το μουσείο μας θ’ αποκτήσει όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που θα ενισχύσουν το ιστορικό και πολιτιστικό του εκτόπισμα, παρέχοντας στους επισκέπτες πρόσβαση σε μια σειρά από συνδυασμένες ψηφιακές εφαρμογές».

Τι περιλαμβάνουν οι ψηφιακές εφαρμογές;

Ειδικότερα, όσον αφορά τις ψηφιακές εφαρμογές, ο Θανάσης Παπαδόπουλος σημειώνει ότι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, «εικονικές ξεναγήσεις σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), εφαρμογή του μουσείου για τα κινητά τηλέφωνα, επίσης info-kiosk εσωτερικού χώρου που θα διαθέτει διαδραστικούς χάρτες, χρονολόγιο των ιστορικών γεγονότων, τρισδιάστατες απεικονίσεις του μουσείου, της γλυπτικής σύνθεσης που βρίσκεται στο προαύλιο του και φυσικά του Τόπου Εκτέλεσης».

«Και μαζί μ’ αυτά», συμπληρώνει, «το μουσείο θ’ αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φορητούς προτζέκτορες, εξοπλισμό ψηφιοποίησης εγγράφων, νέα φωτιστικά σώματα στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων τονίζει ότι «η αξιοποίηση και ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος του μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι μια πολύ σημαντική επένδυση για το μέλλον και μάλιστα επένδυση όχι με όρους οικονομικούς, αλλά με όρους διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης, της ιστορικής γνώσης και τεκμηρίωσης και φυσικά της πολιτιστικής ταυτότητας».

Ακόμη, στο παραδοτέο έργο «θα περιλαμβάνονται το αρχείο Κανελλόπουλου (φάκελοι με εφημερίδες, γερμανικά αρχεία, φωτογραφίες, περιοδικά - συνολικά περίπου 5.000 τεκμήρια, το αρχείο Πόλκα (περίπου 300 εφημερίδες και έγγραφα), το αρχείο C. Riley (περίπου 2000 εφημερίδες, φωτογραφίες και λοιπά έγγραφα), το αρχείο Τάκη Σπηλιόπουλου με τέσσερα ντοσιέ, τα οποία περιέχουν περί τα 600 αρχεία και εφημερίδες και το αρχείο Αντωνόπουλου (περίπου 250 τεύχη της εφημερίδας Η «Φωνή των Καλαβρύτων»), καθώς και ψηφιοποίηση αρχιτεκτονικών σχεδίων του μουσείου και μουσικολογικές μελέτες».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, στην προκήρυξη αναφέρεται ότι «φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης είναι το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία’, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ιδρύθηκε το 1986 με απόφαση του τότε νομάρχη Αχαΐας και στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 1986, χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ενώ ο περιβάλλων χώρος του έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μουσείου, «σ’ αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας, αφού υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ