ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: 20 χρόνια καθοδήγησης σε μία εικαστική έκθεση τέχνης στο ΕΜΣΤ

Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: 20 χρόνια καθοδήγησης σε μία εικαστική έκθεση τέχνης στο ΕΜΣΤ

Τα ίδια τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Καθοδήγησης της Rolex εδώ και 20 χρόνια «μιλούν« για τις ουσιαστικές διεργασίες που συντελούνται σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μία μοναδική έκθεση που φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, που διενεργείται στην Αθήνα από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Μαΐου μία εισαγωγική συζήτηση με τίτλο «20 Χρόνια Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης». Στο ΕΜΣΤ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα Project room 1 και 2, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρόσφατα έργα όλων των υποτρόφων Εικαστικών Τεχνών του Προγράμματος Καθοδήγησης της Rolex, ενώ η έκθεση είναι ανοιχτή έως και τις 4 Ιουνίου.

Το CNN Greece παρακολούθησε την εισαγωγική συζήτηση της Έκθεσης, όπου οι καλλιτέχνιδες, προστατευόμενες της Rolex, Thao Nguyen Phan και Camila Rodríguez Triana μίλησαν για τα έργο τους, σε συντονισμό της επιμελήτριας συμβούλου του ΕΜΣΤ, Ιόλης Τζανετάκη, που παρουσίασε την έκθεση συνολικά.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η κ. Τζανετάκη, σκοπός της έκθεσης είναι να επικοινωνήσει εικαστικά την εμπειρία που βιώνει ένας προστατευόμενος μέσα από τη συνεργασία του με έναν μέντορα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καθοδήγησης της Rolex, ενώ η έκθεση αποτελείται από έργα οκτώ καλλιτεχνών: Γλυπτά, installation, πίνακες, prints, visual εκθέματα, όλα έργα με έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, τα οποία φέρνουν το παρελθόν στο παρόν, όπως άλλωστε επιδιώκει η Rolex και ταυτόχρονα αφηγούνται και επιδιώκουν «να κάνουν rewrite την ιστορία», ενώ εξερευνούν έννοιες όπως η επιστροφή στις ρίζες και η πολιτιστική ταυτότητα.

Η multimedia artist Thao Nguyen Phan από το Βιετνάμ, η οποία συμμετέχει σε αυτή την Έκθεση με μια τρίπτυχη βίντεο εγκατάσταση και η Κολομβιανή visual artist και filmaker Camilla Rodriguez Triana, η νεαρότερη προστατευόμενη του προγράμματος, η οποία υπογράφει το ετερόκλητο γλυπτό "Secret of the Andes", συνομίλησαν με το κοινό, απάντησαν σε ερωτήσεις και σκιαγράφησαν λεπτομερώς το έργο τους, τη δημιουργία και τη συνεργασία με τον μέντορα, αλλά και τον στόχο του.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Sammy Baloji (Κονγκό), προστατευόμενος Εικαστικών Τεχνών 2014-2015

Alejandro Cesarco (Ουρουγουάη), προστατευόμενος Εικαστικών Τεχνών 2006-2007

Masanori Handa (Ιαπωνία), προστατευόμενος Εικαστικών Τεχνών 2008-2009

Nicholas Hlobo (Νότια Αφρική), προστατευόμενος Εικαστικών Τεχνών 2010-2011

Mateo López (Κολομβία), προστατευόμενος Εικαστικών Τεχνών 2012-2013

Camila Rodríguez Triana (Κολομβία), προστατευόμενη Εικαστικών Τεχνών 2020-2022

Thao Nguyen Phan (Βιετνάμ), προστατευόμενος Εικαστικών Τεχνών 2016-2017

Matthias Weischer (Γερμανία), προστατευόμενος Εικαστικών Τεχνών 2004-2005.

Ανεβαίνοντας στο 3ο επίπεδο του ΕΜΣΤ, το κοινό περιηγήθηκε σε έναν χώρο που τα έργα «συνομιλούσαν» μεταξύ τους. Το έργο του Mateo Lopez «καλωσορίζει» τους επισκέπτες: Σε μεικτή τεχνική, μια σειρά σχεδίων εμπνευσμένη από την έρευνα του καλλιτέχνη στην προκολομβιανό οπτική γλώσσας στην Κολομβία, παρουσιάζεται σε κεραμικά, υφασμάτινα και χρυσά αντικείμενα.

Ένα τρίπτυχο λάδι σε καμβά του Matthias Weischer περιλαμβάνει τα έργα podium, blende 2 και depot, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2022, στη Σεούλ.

Η Κολομβιανή εικαστική καλλιτέχνης Camila Rodríguez Triana που χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για την Τέχνη της, όπως βίντεο, φωτογραφία και εγκαταστάσεις, για το έργο της Secrets of the Andes που φιλοξενείται στην Έκθεση, αξιοποίησε κλωστή και φυτικά χρώματα σε καμβά, γλυπτό από ξύλο, κλωστή, χώμα και φύλλα βιβλίου για να εξερευνήσει θέματα όπως η μνήμη, η ταυτότητα, η πατρογονική κληρονομιά και η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στις Άνδεις.

O Nicholas Hlobo με το έργο του Unkanyiso έχει δημιουργήσει μια σύνθεση με διαφορά αντικείμενα και υλικά, δέρμα, κορδέλες, καουτσούκ, ορείχαλκο, που αποτυπώνουν μια προσωπική καλλιτεχνική πρακτική, ένα εικαστικό είδος βιογραφίας.

Ακολουθεί το έργο από μελάνι σε χαρτί του Masanori Handa, με τίτλο «Seven-Coloured Warms, Swimming in the Ascites», το οποίο «παντρεύει» την πραγματικότητα με τη μνήμη και τη φαντασία, διερευνώντας την ψυχογεωγραφία και τις συναισθηματικές επιδράσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη συνείδηση.

Το έργο Footnotes του Alejandro Cesarco είναι μέρος μιας σειράς εν εξελίξει έργων που θέλουν να μεταμορφώσουν τους τοίχους σε σελίδες βιβλίου, αναδεικνύοντας τη μεγάλη επιρροή του μέντορα John baldessari στο έργο του προστατευόμενου του.

Ακολουθεί η προβολή του μονοκάναλου έγχρωμου βίντεο του Sammy Baloji, «Of the moon and velvet» το οποίο προβάλλεται στον ίδιο χώρο που έχει τοποθετηθεί το χάλκινο έργο του Fragmants of Interlaces Dialogues, δυο δημιουργίες που εστιάζουν στις πολιτικές, θρησκευτικές και εμπορικές ανταλλαγές του Κονγκό με την Πορτογαλία και το Βατικανό από τον 16ο αιώνα και μετά.

Η βίντεο – εγκατάσταση με τίτλο Mute Grain της Thao Nguyen Phan αιχμαλωτίζει το βλέμμα, καθώς διηγείται ιστορίες με έμπνευση από τη λαϊκή παράδοση του Βιετνάμ και την οπτική γωνία δύο εφήβων και ουσιαστικά, «κλείνει» την περιήγηση του επισκέπτη.

Το Πρόγραμμα Καθοδήγησης Rolex

Η Rolex, για πάνω από μισό αιώνα, έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στον κόσμο, καθώς και με κορυφαίους θεσμούς του πολιτισμού, ώστε να τιμήσει την υπεροχή και να συνεισφέρει στη συνεχή καλλιτεχνική κληρονομιά, δημιουργώντας σύνδεσμο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από την Πρωτοβουλία της Rolex, Perpetual Arts, δημιουργήθηκε, το 2002, το πρόγραμμα καθοδήγησης της Rolex, για μία ευρεία γκάμα τεχνών που καλύπτει τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες.

Στόχος του προγράμματος mentoring άλλωστε είναι να συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση της γνώσης από μια γενιά καλλιτεχνών στην επόμενη, καθώς βασίζεται στην πεποίθηση ότι η τέχνη έχει συνοχή, αποτελεί συλλογή προγενέστερων εμπειριών από γενιά σε γενιά και ότι όλοι οι καλλιτέχνες εμπνέονται από όσους προηγήθηκαν.

Συνολικά, στο Πρόγραμμα έχουν λάβει μέρος όλα αυτά τα χρόνια 63 μέντορες, σπουδαίοι καλλιτέχνες από 29 χώρες και 63 προστατευόμενοι, επιλεγμένοι από 41 χώρες και μέσα από 1.350 υποψηφίους από 120 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ