ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα στο κέντρο του Πολιτισμού: Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Η Αθήνα στο κέντρο του Πολιτισμού: Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Με την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού τη μεγάλη συναυλία λήξης, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Μαΐου, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του πρώτου Φεστιβάλ Τεχνών Rolex. Το φεστιβάλ, μαζί με τις προφεστιβαλικές δράσεις, διήρκεσε επί μία εβδομάδα, μετατρέποντας την Αθήνα σε επίκεντρο της παγκόσμιας τέχνης, σε όλα τα επίπεδα.

Αφορμή της διοργάνωσης άλλωστε, ήταν η 20ή επέτειος του Προγράμματος Mentoring της Rolex, που από το 2002 έχει δώσει την ευκαιρία σε 63 ταλαντούχους νέους που βρίσκονται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους, να μαθητεύσουν ως υπότροφοι, δίπλα σε καταξιωμένους μέντορες, δηλαδή αναγνωρισμένους, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της Τέχνης.

Συναυλία – μουσικό ταξίδι στον κόσμο

Με υπέροχες μουσικές από όλο τον κόσμο και ξεχωριστές φωνές πλημμύρισε ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής την Κυριακή το βράδυ, στην εορταστική συναυλία λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex.

Αρκετά νωρίτερα από την έναρξή της, πλήθος κόσμου, από οικογένειες με μωρά στο καροτσάκι μέχρι νεαρά ζευγάρια και παρέες όλων των ηλικιών, Έλληνες και ξένοι, είχαν ήδη λάβει θέση στο γκαζόν του Κήπου ανυπομονώντας ν' αρχίσει η βραδιά.

Το μουσικό ταξίδι, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 9, με τον Αμερικανό μουσικό, βραβευμένo με Grammy, Marcus Gilmore, να «ζεσταίνει» από νωρίς το κοινό με ντραμς του, συνοδεία πιάνου και κοντραμπάσο.

Η αισθαντική φωνή της Dina Elwedidi από την Αίγυπτο που ακολούθησε στη σκηνή, «μάγεψε» τους θεατές, τόσο που κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Το δροσερό αεράκι που φύσηξε έντονα στο πρώτο της τραγούδι, ένιωθες ότι μετέφερε τη φωνή της σε ολόκληρη την πόλη.

Με ενθουσιασμό και ένα θερμότατο χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι θεατές τον θρυλικό Βραζιλιάνο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Gilberto Gil. Mόνος, με μία κιθάρα στη σκηνή, στα τρία τραγούδια που ερμήνευσε, συγκίνησε, «ταξίδεψε» και ξεσήκωσε το κοινό της Αθήνας. Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν στη συνέχεια η συνύπαρξή του επί σκηνής της με την Dina Elwedidi, της οποίας υπήρξε μέντορας, κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Mentoring της Rolex, την περίοδο 2012−2013.

Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Aurelio Martínez από την Ονδούρα με το μουσικό του σύνολο, που ακολούθησε ήταν εκείνοι που σήκωσαν όλους τους θεατές από τις θέσεις τους, κάνοντάς τους να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής τους.

Η βραδιά έκλεισε με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να τραγουδούν και να αποχαιρετούν το αθηναϊκό κοινό που όρθιο πλέον, χειροκροτούσε ενθουσιασμένο και χόρευε, ευχαριστώντας τους για το υπέροχο μουσικό ταξίδι που του χάρισαν.

Εικαστικές Τέχνες, Κινηματογράφος, Χορός, Μουσική, Αρχιτεκτονική στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Περισσότεροι από 60 μέντορες και υπότροφοι της Rolex βρέθηκαν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα και αλληλεπιδρώντας με το φιλότεχνο κοινό παρουσίασαν το καλλιτεχνικό τους έργο. Μία σπουδαία έκθεση εικαστικών τεχνών στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (που συνεχίζεται έως 4 Ιουνίου), ένα λαμπερό Gala στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η εντυπωσιακή συναυλία λήξης του Φεστιβάλ, αλλά και προβολές ταινιών μικρού μήκους στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, χορευτικές παραστάσεις στο Ωδείο Αθηνών, το πρωτοποριακό έργο «Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί» (διαθέσιμο για δωρεάν ακρόαση στα ελληνικά ή στα αγγλικά έως 4 Ιουνίου) και πάρα πολλές δημόσιες ομιλίες στο προφεστιβάλ, παρήγαγαν έργο υψηλού επιπέδου, που σπάνια φιλοξενείται σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο στη χώρα μας.

Δείτε εδώ τα highlights του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex και των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων:

Για περισσότερο από μισό αιώνα, η Rolex έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στον κόσμο, καθώς και με κορυφαίους θεσμούς του πολιτισμού, ώστε να τιμήσει την υπεροχή και να συνεισφέρει στη συνεχή καλλιτεχνική κληρονομιά, δημιουργώντας έναν νέο σύνδεσμο, κάθε φορά, ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Το Πρόγραμμα Mentoring άλλωστε γεννήθηκε μέσα από την Πρωτοβουλία της Rolex Perpetual Arts, που αγκαλιάζει μια ευρεία γκάμα τεχνών: Τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική. Η Rolex υποστηρίζει την καλλιτεχνική αριστεία και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης σε μελλοντικές γενιές, πραγματοποιώντας μια συμβολή διαρκείας στον πολιτισμό ανά τον κόσμο.

Γεμίζοντας καλλιτεχνικές σκηνές, γκαλερί και δημόσιους χώρους σε εννέα χώρους στην Αθήνα– το λίκνο των τεχνών και της γνώσης – για μια ολόκληρη εβδομάδα, με περισσότερες από 18 παραστάσεις και εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex τίμησε το Πρόγραμμα Rolex για την Καλλιτεχνική Καθοδήγηση και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης από μια γενιά καλλιτεχνών στην επόμενη, πάντα με βάση την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει συνοχή, αποτελεί συλλογή προγενέστερων εμπειριών από γενιά σε γενιά και ότι όλοι οι καλλιτέχνες εμπνέονται από όσους προηγήθηκαν.

Δείτε εδώ επιλεγμένες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex